MALALA´NIN SİHİRLİ KALEMİ

ABONE OL
18:00 - 01/10/2020 18:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

MALALA´NIN SİHİRLİ KALEMİ

Bir varmış bir yokmuş, Pakistan’da bir vadi kentinde Malala adında bir kız çocuğu yaşarmış. Babası öğretmen olan Malala bir televizyon yayınında bir oğlan çocuğun sihirli kalemi hikâyesini izler.

Benim de sihirli bir kalemim olsaydı, anneme en güzel elbiseleri, babama sayısız okul binası isterdim, ki bütün kız çocukları okula gidebilsin. Yan taraftaki çöplükten gelen kokuyu da yok ederdim, diye hayal eder.

Masal tadında bu çocuk hikâyesi gerçek bir hayatı anlatıyor. 

On yaşına kadar okula sorunsuz giden Malala, bir gün sokaklarında asık suratlı, silahlı erkeklerin dolaştığını, okula giden kız çocuklarına engel olduklarını görüyor.
Aileler korkularından ya o kentten başka kente taşınıyor veya kızlarını okula göndermiyor. Hep büyüklerden bir kurtuluş beklemenmemeli, diyerek tanınmış bir gazetenin söyleşi teklifini kabul eder, böylece modern teknoloji çağında Dünya’ya sesini duyurur.

Bu, asık suratlı teröristleri çok kızdırır, Malala ağır yaralanır ve ölümden zor kurtulur. Pakistan’ı, anayurdunu terk etmek zorunda kalır.

Şimdi yirmibir yaşında Malala ailesiyle birlikte 2013 yılından beri Londra’da polis koruması altında yaşıyor. Kurduğu vakıfla Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerde sığınmacı ailelerin kız çocuklarına okullar açıyor.

Dünya’da 130 milyondan fazla kız çocuğu okula gidemiyor, bunların çoğunluğu İslâm ülkelerinde yaşadığına göre, daha gidilecek yol var. 

Dünya Kadınlar Günü anılırken kız çocukları eşit şans ve haklarını almayı küçükken öğrenmelidir. Ailede renklerle başlayan ayırımcılığa yer verilmemeli, kız bebeklere pembe, oğlan bebeği mavi renkle şartlandırılmamalı. Kız çocuğu belki ileride mavi rengi seçecek. Eşim ben kızıma araba, oğluma oyuncak bebek hediye ederdim, diyor.

Malala durmadan seyahat ediyor, kız çocuklarının okula gitme haklarını savunuyor. Toplantılarda konuşuyor, en büyük gücümüz umudumuzdur, diyor. Kendisine çocuk barış ödülü veriliyor, 2017 yılında Birleşmiş Milletler Birliği (UNO) barış elçisi ünvanlı layık görülüyor.
                            
Toplantılarda milyonlarca insanın alkışlarında enerji topluyor. Sınırları aşarak bütün Dünya toplumlarını cesarete çağırıyor.

Panellerde konuşmasını, bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir Kalem Dünya’yı değiştirebilir, sözüyle noktalıyor.

Babasının kız çocuklarını okula gönderme konusunda çabaları ona örnek oluyor. Biz çocuk ve gençler de büyükler yapsın, diyerek beklemeden bir şeyler yapabiliriz, diye düşünüyor.

Arzu ettiği sihirli kalemi yazı masasında mucizeler yaratıyor. Teknoloji doğru kullanılırsa bir okul, bir üniversite yerini tutar. Bu çocuk kitabını yazan Londra’da, resimleyen Paris’te yaşıyor. Kitap Zürih’te basılmış. İngilizce yazılan kitap çok çeşitli dillere, Almanca ’ya Elisa Martins çevirmiş. En kısa zamanda mutlaka Türkçe ’ye de çevrilmesi gereken bir çocuk kitabı. Resimler can ve renk vermiş.

Kız çocuklarının tahsil yapmasının önemine Türkiye’de Türkân Saylan (*) da işaret etti. Çok işler başardı, tüm zorluklara rağmen erkek egemen toplumda cesaret gösterdi. Birçok kız çocuğunun tahsil yapmasını sağladı.

Bir kadının bilgiyle donanması, tüm bir ailenin gelişmesi demektir. Çünkü çocukların ilk öğretmeni annedir. Birey olmak, bilinçli olmak anlamına gelir. Bilinçli bireylerin teşkil ettiği toplum sağlıklı olur. Sağlıklı iyi yetişmiş bir toplum ise demokrasinin, lâik sistemin getirdiği hürriyetini koruma sorumluluğunu elden bırakmaz.

Kalemin sihri Dünya’yı barış ortamına çevirebilir. Malala çalışmasına devam ediyor. Yazdıklarıyla milyonlara ulaşıyor. Umudu çoğaltacak Malala’ların arkası gelecek.

Hâlâ gazeteci olmak isteyen öğrenciler olduğuna göre, cesaret devam edecek demektir.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Not:
*) Türkan Saylan hakkında makale arşivde bakınız:
Perilerin Annesi, 4.5.2009, www.ha-ber.com 

Her çocuk kitaplığında mutlaka bulundurulması şart olan bu kitap:

Malala Yousafzai, Malalas magischer Stift, NordSüd Verlag, Zürich, 2018
ISBN: 978-3-314-10441-1

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.