DİDİM CHP SEMİNERİ II

ABONE OL
19:01 - 01/10/2020 19:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Türkiye’de 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halkoylaması parti içi yöneticileri ve üyeleri eğitme ve öğretmenin çok önemli olduğunu gösterdi.

Oylamadan önce CHP’de yapılan toplantı ve paneller çok nesnel, aynı zamanda çok faydalı idi. Ama mitinglerde yapılan konuşmalar çok duygusal olduğu gibi, halkı kutuplaşmaya itti. İçerik olarak meydanlarda konuşulanlar yerine varmadı.
Oylama ile ilgili bilimsel yorumları daha basında okuyup, medyada dinleyeceğiz. Yurt dışında yaşayan Türklerin oy kullanmasında ortaya çıkan aksaklıklar gözden geçirilmelidir.
Aydın CHP il teşkilâtında ve ilçelerinde yapılan seminerlere hızla devam edilmelidir. Didim CHP teşkilâtında seminerde konuşmacı olarak davet edilen Berlinli hukukçu siyasal bilim insanı Dr. Ertekin Özcan konferansını özetleyerek yapmak zorunda kalmıştı. Zira Halkoylaması’ndan önce program yüklüydü. İlk bölümde Siyasal İletişim’e kadar yazmıştım.
Bir siyasal görüş ya da organın, etkinlikte bulunduğu siyasal sistem içinde kamuoyunun güvenini ve desteğini sağlamak, dolayısıyla iktidar olabilmek için, zaman ve konjonktürün gereklerine göre reklâm, propaganda ve halkla ilişkiler tekniklerinden yararlanarak sürekli bir biçimde gerçekleştirdiği tek veya çift yönlü çabasıdır, siyasal iletişim.
 
İnsanlar için olduğu gibi, siyasal partiler için de vazgeçilmez bir olgudur. İletişim başarılı ise CHP politikası, program ve projeleri halka iyi anlatılmıştır. Partiye güven duygusu yaratılıp, pekiştirilir. Konuşma, anlatma, öğretme ve tartışma, dinleme ve ikna etme gibi etkinlikleri içermektedir. Sözlü, yazılı, görsel, işitsel, sözle ve görsel biçimde yapılır. Sözle beden dili uyum göstermezse iletişim etkisiz kalır.
Farklı hedef kitlelerine uygun dil ve iletişim aracıyla ulaşmada; seçmenlerin oy alışkanlıkları, meslek grupları, yaş özellikleri ve siyasal eğitimleri göz önünde tutulmalıdır.
iltergh-20-09-a.jpg
Kişilerin algılama kapasiteleri, duygusal durumları, sosyal statüleri, cinsiyetleri ve dilin anlaşılması iletişimde önemli konulardır. Seçmenlerle birebir görüşme siyasette en etkili iletişimdir. Bunun için ev ziyaretleri en iyi yoldur. Mesajlarda etkinliği artıran bazı özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
 
Doğruluk, güncel konuların işlenmesi, seçmen kitlelerinin niteliğini ve isteklerini iyi hesaplamak, duygulara ve düşüncelere hitap etmek, hem CHP’nin programını, iddialarını hem de AKP ve diğer partilerin iddialarına cevabı birlikte vermek ve seçmene doğru kanallardan ulaşmak.
 
Seçim mesajları iddia, savunma ve öneri olarak üç ana başlıkta toplanır.
Siyasal iletişimin fonksiyonları daha geniş bir çerçevede ele alındığında yedi temel özellik üzerinde durulmakta ve üretilen siyasalar ile iletilen mesajların etkinliğinin sağlanması için mutlaka siyaset iletişim yöntem ve tekniklerinin kullanılması gerekmektedir.
Mesajların iletilmesi, etkinliğinin ve kalıcılığının artırılması, kamuoyu beklentilerinin ölçümlenebilmesi, geri besleme kanallarının tesisi, kanaat önderlerinin etkilenmesi, gündem oluşturabilme yeteneğinin artırılması ve siyasal rakiplere karşı avantaj sağlanması, temel özelliklerdir.
Wolton siyasal iletişimi şöyle niteliyor:
“Farklı aktörler tarafından dile getirilen ve medya tarafından aktarılan siyasal söylemlerin üretimi ve değişimine ilişkin akla gelebilecek her şeydir.”
Ögeleri ise kamuoyu araştırmaları, kitle iletişim araçları, siyasal pazarlama ve siyasal reklâmcılık olarak saymaktadır. Siyasal iletişimin aktörleri, siyasi partiler, kamu yararına çalışan örgütler, sivil toplum kuruluşları, merkezî hükümet ve yerel hükümet temsilcileri ile vatandaşlar yer almaktadır.
Siyasetin ve beraberinde iletişim Amerikanlaşması olgusunda kuşkusuz küreselleşme sürecinin büyük rolü vardır. Çünkü ABD, küreselleşme sürecinin başaktörü rolünü oynamakta, bu sürecin genişleyip yayılmasında etkin görev üstlenmektedir. İletişim teknolojilerindeki gelişmeler de yine ABD’de üretilip tüm dünyaya yaygınlaştırılmakta, dünyadaki pek çok ülke bu teknikleri Amerika’daki uygulamalarından taklit ederek kendi ülkesine uyarlamaktadır.
Dünyanın değişik yerlerindeki seçim kampanyaları incelendiğinde görülecektir ki, pek çoğunda Amerikan tarzı iletişim stratejilerinin izi ve imaj faktörünün büyük etkisi vardır.
Türkiye’de de seçim kampanya dönemlerinde Amerikan tarzı iletişim stratejilerine sıklıkla rastlanmaktadır. Örneğin 2002 yılında seçimden birinci parti olarak çıkan AKP (Adalet Kalkınma Partisi) kendisine yenilikçi imajı çizerek seçmeni ikna etmeyi başarmıştır. Aynı başarısını 2007’de yapılan seçimlerde de tekrarlamıştır.
Seminer sona erdiğinde katılımcılar daha geniş bir zaman diliminde tekrar yapılması gerektiğini söylediler. Dr. Ertekin Özcan’ın üyelere bu semineri biraz daha kolay anlaşılacak şekilde uygulamasını arzu ettiler.
Söke CHP’den Didim’e gelmişti, ertesi gün Nazilli’ye yola devam edecekti. Dr. Ertekin Özcan’a ve CHP’ye kanat gerenlerin işlerinde kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Aydın’dan başlayan bu yoğun çalışmayla, tüm Türkiye’de CHP’nin emin adımlarla başarıya ulaşacağına inanıyorum. Önce parti içinde uzlaşma ve bilgilenme gerekir.
Hoşça kalın!
 
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.