ÇİMLERE BASMAYINIZ

ABONE OL
18:21 - 01/10/2020 18:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ÇİMLERE BASMAYINIZ

Berlin’de yıllar önce hava almak, gezinti yapmak için yeşil bir parka gidince, çiçekleri koparmayınız, çimlere basmayınız tabelaları gözüme çarpmıştı.

Dilimiz Türkçenin sadece uyarı anlamında, güzelliği bozmamak için kullanıldığını görünce üzülmüştüm.

Uyarmak, dikkate davet etmek, güzele ve doğruya giden yolu göstermektir.

Bu yaz Didim-Yeşilkent sitesinde durmadan uyarı tabelaları yazdım, kullanılmayan iki pano artık okuma için kullanılır oldu. Boş ver kim okuyacak, diyen komşular bile şunu yaz, bunu yaz diye önerdiler. Bazı yazılarımda Türk halkı okuma özürlü değil, yapılıyor diye yazdım. Örneğin belediye duyurularını levha yapıp yazılı asmıyor. Anonslarla ses kirliliği yapıyor, halkı okumaya alıştırmıyor. Zaten anonsları rüzgâr alıp götürüyor, anlaşılmıyor.

Sahilde her gün yazdığım duyurular sayesinde kültür, edebiyat, sanat ve politika ile ilgilenenler okuyup, haberdar oluyordu.
Yazdığım uyarılardan bir kaç örnek:
Banklar oturmak içindir, lütfen havlu ve çantalarınızla işgal etmeyiniz!
Yalnız el ayak yıkamak içindir, lütfen muslukta duş yapmayınız!
Dikkatli komşu, en iyi bekçidir!
Bu yeşil cennet sitede 44 yıllık alın teri, emek vardır. Doğayı koruyarak derneklerimize yardım ediniz!
Bu yaz Didim bütün Türkiye tatilcilerin hücumuna uğradı. 
Tiyatro, panel, kitap, barış, sanat ve edebiyat festivalleri
İle şölen kenti oldu. Tarihi ve sağlık üzerine sergiler arka arkaya açıldı.
Artık yalnız kum, güneş ve deniz istemeyen tatilciler Didim’i tercih etti. Zira Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ve meclisi sözde değil, gerçekten sanat ve edebiyatseverlerden oluşuyor.

Bütün bir gün süren çalıştayla kolektif demokrasi örneği verildi. Didim’in kazanımları ve sorunları masaya yatırıldı.
Site dernek yöneticilerine söz hakkı verildi. Hazırlanan rapor internet sayfasında yayınlanacak. Diğer kentlere örnek olacak nitelikte bir çalışma.
Sahilde günün duyurusu, teşekkür ve sözünü yazarken en az on komşu tahtanın etrafında günün sözünü bekliyor. Bazı komşular bana torunlarına okudukları güzel sözleri içeren kitapçık hediye etti.

Hayata dair güzel bir şey söyle kitabından bir kaç örnek:
Güzel şeyler düşünmek ve söylemek istiyorsak, kalbimize güzel şeyler dolduralım.
Sanal âlem büyüdükçe, doğal yok oluyor.

Hayat insana ham elmas olarak verilir. Kimi işler pırlanta olur, kimi yakar kül olur.
İki şey evrenin her yerinden duyulur. İçten bir gülüş ve yürekten gelen ağlama sesi.
Eylül ayında yağan yağmur yeşil cennet olan siteyi çiçeklerle donattı. Nereye baksa insanın içi açılıyor. Kimse de çiçekleri koparmıyor, çimlere basmıyor. Yeşil alanlar nefesimizdir, diyerek araba park etmiyorlar. Zira uyarı tabelaları okunuyor.
Türkiye’de okur oranı her geçen gün artacağı yerde azalıyor, diye şikâyet edenler yeni önlemler düşünmeli. Örneğin TV dizilerinde kitaplık gösterme şart olmalı.
Dil, bir iletişim aracıdır. Sözlü kültür yerini yazılı kültüre geçmede sabır ister. 

Akşamsefası deniz kenarı plajda sohbet ediliyor. Ama okumaya da yer verilmeli. Konuştuğumuz sohbet bilgi içermesi için okumayla beslemek şarttır. Yoksa konuşulan konuların içi boş kalır, zaman öldürülür. Yazı, endüstri ve bilgi toplumunun bir ürünüdür. Çağdaş uygarlık yoluna okumadan geçilir. Okuma aydınlığa pencere açar. Bilgilenip iyi ile kötü arasındaki farka dikkat çeker. Bilgiyi derler ve depolar. Beynin iyi çalışması demenz gibi unutkanlık hastalıklarını geciktirir.
Yazlıklarda çoğu komşunun internet bağlantısı yok.
Bu nedenle dört yıl önce dernek yönetiminde başladığım kitaplık kurmaya devam ediyorum. Her komşu okuduğu, beğendiği bir kitabı site dernek bürosuna hediye edecek.

Toplantıda duyuruyu bildirince bir babaanne kim okuyacak demişti. Bir kaç dakika sonra onbir yaşlarında bir öğrenci, öğretmenim çocuk kitabı da hediye edebilir miyiz, diye sordu. Bu çocuğun babaannesi biraz önce kim okuyacak, diyerek kitabı okumayı önemli bulmamıştı. Çocuk deyip geçmeyelim, kendilerine masal okunmuyor, diye şikâyet eden çocuklar vardı.

Sevgili okurlarım gelecek yaz tatilinde, bilhassa emekli öğretmenler tatil yaparken masal kitapları okumayı şimdiden plânlamalıdır.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                           
Emekli Öğretmen

Kaynak:
Hayata Dair Güzel bir şey söyle, Servet Gürbüz,
Mart Yayınları İstanbul, 2003
ISBN: 975-7976-76-1

Okuma için tavsiye:
Bekir Özgen, Okuma Alışkanlığı Üzerine, 
Bütün Dünya, Eylül 2014, sayfa 109-113
Web: www.butundunya.com.tr   

                                                         

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.