CEP TELEFONLARINA DİKKAT!

ABONE OL
19:01 - 01/10/2020 19:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye telekulak ülkesi haline geldiği artık hemen herkesin kabul ettiği bir gerçek. Devlet, AKP, cemaatler, tarikatlar, medya, siyasi partiler dinliyor. Dinleyen dinleyene. Ne yapacaklarsa! Tabi yaptıkları açık. Muhalifi rezil etmek etkisizleştirmek. Ama artık kabak tadı verdi. Baksanıza yayınlanan telefon kayıtları artık ciddiye bile alınmıyor. Birkaç yandaş gazete ve TV manşetten birkaç gün veriyor o kadar. Herkes gibi kendileri de inanmadıkları bu tip asparagas haberlere gülüyorlar.

Bakın; Blackberry’e yasak geliyor Nedeni ise çok ilginç
Hindistan hükümeti Blackberry telefonlarına güvenlik nedeniyle yasak koymayı planlıyor

Hindistan hükümetinin Blackberry mesaj servisini milli güvenlik endişesiyle yasaklayabileceği konuşluyor. Hintli yetkililerin, akıllı telefonlar üzerinden yapılan mesajlara ulaşmak ve iletişimi takip etmek isteği yatıyor..

Abu Dabi’de basılan The National’daki habere göre, Hindistan telekomünikasyon bakanlığı, Blackberry cep telefonunu üreten Kanada merkezli Research In Motion (RIM) firmasına Blackberry ağı üzerinden yapılan mesajlara ulaşım imkanı verilmesi için izin vermiş. Hindistan istihbarat yetkilileri, bu telefonlar üzerinden yapılan bilgi alışverişini deşifre edemediklerinden dolayı uzun zamandır şikayetçilermiş. 2008 yılında Mumbai kentinde terör saldırısı düzenleyenler de iletişim için Blackberry kullanmış..

Blackberry kullanıcıları arasında yapılan elektronik posta ya da Blackberry Messenger programıyla gönderilen mesajlar, RIM şirketinin özel ağı üzerinden karşı tarafa iletiliyor ve dünyadaki en karışık kodlarla kriptolanıyor. Apple ya da Nokia telefonlar üzerinden yapılan haberleşmelerde böyle bir özellik bulunmuyor ve mesajlar istihbarat birimlerince kolaylıkla takip edilebiliyor. Blackberry’nin akıllı telefon piyasasında öne çıkmasının en önemli sebepleri arasında da bu güvenlik özelliği sayılıyor.

Hintli hukukçular, Blackberry’nin Hindistan’da çok popüler olduğunu söylüyor. Ama aynı popülerlik Türkiye’de de var.

Türkiye’de Blackberry’i kimler kullanıyor acaba!

ABD genelkurmay başkanı geldiği gün, gazeteler Tv’ler ne için geldiğini maddeler halinde açıklamışlardı. Oysa ABD’li komutan hiçbiri için gelmediğini sadece yeni Türk Genelkurmay başkanını tebrik için geldiğini, Türk-Amerikan askeri anlaşmalarının devam ettiğini çok güzel işbirliği içinde olduklarını açıkladı. Tabi o her konuda uzman olan gazete ve TV bülbülleri suspus oldular. Ama ne gam! Halkı yanıltmada ustalıklarını yine sergilerdiler. Yani kıvırdılar. Ne diyelim iyi kıvırmalar.

Bakın; ABD’nin dünyanın hemen her ülkesindeki üsleri arı gibi. Duvarlarda sloganlar:

“Dünyayı değiştirmek için liderlik!”
“Başka alternatif mi var?”

Ya Türkiye’nin temsilcilikleri? Sanki ölü toprağı serpilmiş… Ortalıkta pek kimseler yok. Suskun bir hava! Sonuç kabullenilmiş gibi… Nedeni ise insanlar Ergenekoncu mu, AKP/cemaatçi mi ikilemi içinde.

Ankara’da durum farklı değil.. Farklı kamu birimlerindeki yetkili arkadaşların yanından çıkarken, kapıda beni uğurlayan genç adam: Sizce ne olacak bu ülkenin hali’, sahi mi? diyor
Şimdi kafayı yeme mi bozma mı ne derseniz deyin. Bir bakış var herkeste.!..

Ankara’nın labirentli ortamında herkes beklemede. Soru; ne olur sorusu!.

Yani; umutlar ya da umutsuzlar seromonisi!

Türkiye ve bölge üzerindeki oyunlar yeni değil. İran’da oynanan son oyunu hatırlayalım. Askeri yönden saldıramayacağını anlayan ABD ve yandaşları içten kaynatma yoluna gitmek istediler. Ya Türkiye’de darbe girişimleri iddiaları ile başlayan iki yıllık süreç nedir dersiniz?

Medyası ikiye ayrılmış, bürokrasi ikiye ayrılmış, yargısı ikiye ayrılmış, emniyet birimleri ikiye ayrılmış devletin kurumları arasındaki tüm koordinasyon kopmuş, herkesin birbirine kuşku ile baktığı, ikiciliğe sürüklenmiş bir toplum ne zamana kadar sabredecek acaba!

Bazı internet sitelerinde ilginç yorumları okuyunca ne kadar da çok senaryo üretiliyor diye düşünüyorum. Bu hayra alamet mi yoksa şerre mi?

Unutmayalım ki, çıkan yangın ilk olarak yanındakileri etkiler.

Günün Söz: Kendini ve başkalarını iyi tanı. Sonra yanılma.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.