BOZDAĞ YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİ

ABONE OL
18:51 - 01/10/2020 18:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya ziyaretleri çerçevesinde çeşitli görüşmeler yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yurt dışında da sahipsiz kalan 4 bin Türk çocuğunun, gençlik daireleri aracılığıyla Hıristiyan ailelere verildiğini belirterek, ”Bu çocuklar adeta Hıristiyanlaştırılıyor. Büyük bir dramla büyük bir asimilasyonla karşı karşıyayız” dedi.

Bu söylem asıl sorunlarımızın üzerini örter.

Sayın Bakan; İyi niyetinizden şüphe duymuyoruz. Bu bilginin size yanlış aktarıldığını Alman ve Avrupalı Türklerin tartışmalarının seyri de doğruluyor. Almanya’ya ziyaretiniz sırasında Türk kökenli hukukçular ve Gençlik Dairesi yetkilileri ile toplantı yaparak bilgiyi kaynağından almanız bizim için daha hayırlı olurdu. Türk kökenli Almanlar ve Avrupalı Türkler olarak temel sorunlarımızın üzeri soyut söylemler ile örtülüyor. Birinci kuşağın 51 yıllık dev asa enkazını, ikinci, üçüncü kuşak çözemediğinden mirasın yükünü 4. Kuşak sırtında taşıyor. Yabancılar yasası, uyum kursları, aile birleşimi, çifte vatandaşlık ve yığınlarca temel sorunumuz var. İşsizlik, iş güvencesi, Hitler icadı taşeron şirketlerin uygulamaları, vardiyalı çalışma koşulları sonucu geçimsizlikler ve boşanmalar artıyor. Bu ortamın en önemli mağdurları elbette çocuklar. Çocuklar öyle söylenildiği gibi kolay kolay ailelere evlatlık verilemiyor, Hıristiyanlaştırılmıyor. Biz sondan başlayarak çözüm aradığımızda asıl ortamı hazırlayan sorunlarımızdan uzaklaşarak Alman Devlet kurumlarının 51 yıllık uygulamalarını aklamış oluruz.

Gençlik Dairesi (Jugendamt) ne yapar?

Aile, devletin özel koruması altındadır. Çocukların bakımı ve yetiştirilmesi görevi öncelikli olarak anne-babaların sorumluluğundadır. Gençlik Dairesi, çocukların tehlikede olabilecekleri her tür bilgiyi araştırmakla yükümlüdür. Gençlik Dairesi; Bilirkişi Kurulu, ilçe meclisi, belediye meclisi üyeleri, gençlere yardım eden resmi onaylı destek kuruluşları ve gençlik birliklerince önerilen kişilerden oluşur. Mahalle ve şehirlerin planlanması ve tasarımında geçlerin yer almasını sağlarlar.

Çocukların korunması

Gençlik Dairesi; Aile, çocuk bakımevleri, Kreş, Okul ve yerleşim alanlarında çocukların sosyal yaşamını izler. Çocukların şefkatli ve sağlıklı bir ortamda büyümeye haklarını sağlar. Gençlere yönelik tatil kampları, kültür çalışmaları, ders yardımı ve okul dışı eğitim etkinlikleri organize eder. Çocuk ve gençlerin suç işlemeleri durumunda gençlik mahkemesi ile genç arasında arabuluculuk görevi yapar. Fail-mağdur uzlaşması için çaba gösterir. Gençlerin tekrar suç işlememesi için sosyal eğitim kursları düzenler.

Okuldan iş hayatına geçişte sosyal pedagojik çalışma ve istihdam için danışmanlık yapar. İş güvenliği, alkol ve diğer uyuşturucu madde kullanımı, bilgisayar oyunları ve internet gibi iletişim araçlarının neden olduğu riskler ile yakından ilgilenir. Bu nedenle; Almanya’da tinerci, çırak, işçi benzer koşullarda çocukların sürmesine izin verilmez.

Aile anlaşmazlıkları

Çocuk ve aile – aile ve çocuklar arasında sorunlar olabiliyor. Gençlik Dairesi ücretsiz Anne-baba kursu, sosyal pedagojik aile yardımı yapar. Aile, yardım almayı kabul etmez veya yardım aldığı halde sorumluluklarını yerine getirmediğinde, çocuğun velayeti ve yaşayacağı yer konusundaki kararı bilirkişilerin raporları (Doktor, hukukçu, gençlik evleri) sonucu aile mahkemesi verir.

Koruyucu aile ve Kuruma teslim edilme süreci.

Koruyucu aile veya kuruma teslim edilen çocuğun ailesine dönebilmesi için Gençlik Dairesi çalışmaları devam eder. Tüm yolların kapandığı andan itibaren kurul kararı ile evlat edinecek aile gündeme gelir. Evlat edinme hakkı ilk çocuğun ailesinin yakınlarına sunulur. İstenilen özelliklere sahip aile yakınları yurtdışında yaşıyor olmaları halinde; gelirleri, evlerinin konumu ve sicilleri araştırılarak kurul raporları ve aile mahkemesinin oluru ile çocuğu evlat edinebilirler. Bu süreçte Gençlik Dairesi, çocuk, çocuğun ailesi, koruyucu aile uyum kurslarına katılırlar. Bunun sonucunda çocuk koruyucu aile ile iletişim kurabilmişse çocuğu alabilirler. Gençlik Dairesi uzmanlarınca çocuk 18 yaşına gelene kadar izlenir. Çocuğun ailesinin iyileşme göstermesine bağlı olarak çocuğun ailesi ve bakıcı aile görüşmeleri sağlanabilir.

Çocukların aileden alınma sonrası

Sadece Türk çocuklar ailelerinden alınmıyor. Alman ve diğer uluslardan ailelerin aynı sorunu yaşadığında çocukları alınıyor. Türk çocukları sadece Hıristiyan ailelere vermiyor. Türk aileler, koruyucu aile olma ve evlat edinmek istediklerinde, Alman, Türk veya diğer ulusların çocuklarını evlat edinebiliyorlar.

Aile birliği ve temel sorunlar

Almanlar ile ortak sorunlarımız ve yabancı olmaktan kaynaklanan sorunlarımız gün geçtikçe derinleşmekte. Bunun çözümü, ortak sorunlarımız için birlikte hareket etmekle mümkün. Çocuklarımızla huzur içerisinde yaşayacağımız ortama ancak böyle kavuşabiliriz. Aksi halde; Üniversiteye giden gençlerimizin oranı azalıyor. Meslek okuluna giden gençlerimiz okul sonrası meslek yeri bulmakta zorlanıyorlar. Eğitimsiz, mesleksiz, işsizliğin sonucu mutsuz ve uyumsuz davranışları ile suç ortamlarına savrularak ceza evlerine giren çocuklarımızın oranı hayli fazla. Bütün bunların görmezden gelip,

Temel sorunlarımızı çözdüğümüz noktada çocuk sorunu ortadan kalkar.

Çocuklarımızı ve gençlerimize huzurlu aile ortamı yaratmak için öncelikli ailelerin sorunlarının çözülmesi gerek. Biz çocuklarımız elimizden alınıyor yaklaşımı ile çözüm aradığımızda; dövülen, işkence edilen, okuluna-çocuk yuvasına, Doktor kontrollerine düzenli götürülmeyen, baskı ve şiddet uygulanan, giyimi ve temizliğine özen gösterilmeyen, … Yığınlarca raporları ve dava dosyalarını önümüze koyarlar. Alman halkı ile ortak sorunlarımız ve “yabancı” olmamızdan dolayı uygulanan; Irkçı yabancılar yasasını, ırkçı saldırıları, uygulayan kurum, kuruluş ve anlayışı aklayarak suçlu duruma düşeriz

Yakınma hastalığı

Yabancı olduğum için Öğretmen kötü not veriyor, işveren zor iş veriyor, Polis kimlik soruyor hastalığından kurtulmalıyız. Kendi öz eleştirimiz konusunda gerçekçi olmalıyız. Ortak sorunlarımıza birlikte çözüm yaratarak buz dağini eritiriz. Bu ülkede çok iyi eğitim gören, başarılı meslek edinen, iş kuran, çalışan Türkiyeliler ve olanaklar var.

Türkiye’de çözülmeyen sorunlarımıza ne demeli?

Mavi kart- Emeklilik-çifte vatandaşlık-Askerlik-tatil dönemi gümrükler çilelisi-Konsolosluk hizmetlerinde yüksek harçlar- Araba çıkarma hakkı benzeri sorunlarımızın çözülmemesi aile huzursuzluklarını tetikleyerek önemli yaralar açıyor.

Sayın Bakan;

Tatil dönemi Türkiye’de yaşanılan olumsuzluklara tepki gösteren 18 yaşını dolduran çocuklarımızı Türkiye’ye götüremiyoruz. Türkiye, gençler için meslek yapma ortamları hazırlanmalı. Yaz tatillerinde Belediye, Valilik veya diğer sosyal kurumlar gurbetçiler için etkinlikler düzenleyerek, toplum ile kaynaşması ve yörenin tanıtımı yapılmalı. Bu sesiz kopuş ve sessizce asimle olma nedenlerini öncelikli sizlerin ortadan kaldırması gerekiyor.

Emek göçünün 50. Yılı sonrası AK Parti hükümeti döneminde daha sık ziyaretler ile hatırlanır olduğumuzun altını çiziyorum. Ancak, Kalın çizgiler ile sorunlarımızın hala çözülmediğine vurgu yapmak istiyorum.

Hadi hayırlısı…

Ali Gültekin

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.