BAYRAK ALGISI

ABONE OL
18:13 - 01/10/2020 18:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BAYRAK ALGISI


Kanun Numarası: 2893, Yıl: 22.9.1983, 24.09.1983//18171 sayılı Resmi Gazete ilanı ile Türk Bayrağının şekli, yapısı korunması belirtilmiştir. Bayraklar ulusları temsil etmez. Ulusların var oluşundan bu güne değişen rejimler ile birlikte bayraklarda değişmişlerdir. Bayrak, tüm milletler, uluslar, ülkeler için kutsal değerler taşır. Değerin yaşatılması, korunması, sürdürülmesi için amacına uygun olarak konumlandırılması gerekir. Bu değerler kuşaktan kuşağa kutsal emanetler olarak teslim alınarak taşınır. Rejimler değiştikçe bayrak simgeleri çoğunlukla değişime uğramıştır.  

BAYRAĞIN ÇEKİLMESİ VE İNDİRİLMESİ

Madde 3 – Bayrak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yurt dışı temsilciliklerine ve kamu kuruluşlarıyla gerçek ve tüzel kişilerin deniz vasıtalarına çekilir. Yurt içinde ve yurt dışında yetkililerin araçlarına takılır.

BAYRAĞIN YARIYA ÇEKİLMESİ

Madde 4 – Türk Bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım’da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Başbakanlıkça ilan edilir.

BAYRAĞIN SELAMLANMASI

Madde 5 – Çekilmesi ve indirilmesi esnasında veya tören geçişlerinde Bayrak, cephe alınarak selamlanır.

BAYRAĞIN ÖRTÜLECEĞİ YERLER

Madde 6 – Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve tüzükte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.

YASAKLAR

Madde 7 – Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.

BİZ NE YAPIYORUZ?

Yönetimde başarısız, Belde, Kasaba, İl belediyeleri kentin en yüksek tepesine en büyük bayrakları dikiyor. Kaçak inşat yapan şantiyenin girişine bayrak asıyor. Ormandan ağaç keserek tarım ve yerleşim alanı için yasa dışı yer açanlar toprağa bayrak dikerek sahipleniyor. Hırsız çaldığı bisiklete bayrak takarak “güvenle” sürüyor. Ruhsatı, vizesi olmayan araç arka camına bayrak resmi yaptırarak trafiğe çıkıyor. Asker kaçağı bayrak sembollü şapka takarak, tişört giyerek dolaşıyor. Arıtması olmayan fabrika duvarına Türk Bayrağı sembolü boyuyor…

Bütün bunların uygulanıyor olması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının değeri olan Bayrağa, topluma zarar vermeye  devam ediyor.

BU NEYİN ALGISI?

Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağını değerleri üzerinden sahiplenmek, korumak varken kendi çıkarlarımıza neden alet ediyoruz? Yasalarla nerede nasıl kullanılacağı tanımlanmış Türkiye Cumhuriyeti Bayrağını kendi çıkarları için insanlar neden kullanıyor? Bayrağa neden bayrak kanunu çerçevesinde sahip çıkılmaz?

NEDEN BÖYLEYİZ?

Bayrağın tanımı yasalar ile belirtiliyor. Bayrak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların ortak değerleridir. Peki, gerçek böyle mi? Mahallede kavağa oluyor biri diğerinin üzerine bayrak elde taş, sopa, silah saldırıyor. Araçla kaza yapıldığında tutanak tutma, güvenlik görevlisi çağırma yerine biri bayrağı çekip diğerinin üzerine beysbol sopası saldırıyor.  Polis kanun kaçağını yakalamış araca bindirecek ahali bayrak elde linç girişimi provaları yapıyor… Neden böyleyiz?

SONUÇ OLARAK!

Yasalar uygulanamıyor ise yazılmasının ne faydası var? Yasal haklarımızı bilemiyorsak biz ne için varız? Yasa dışı davranıyorsak yasalar nerede? Bütün bu karmaşa, düzensizlik, tahammülsüzlük niye?

BİRDE BÖYLESİNİ DENEYELİM Mİ?

Sevgi, kardeşlik bağları pamuk ipliği kadar neden inceldi? Hoşgörü ve duyarlılık neden kayboluyor? Birlik, dirlik içinde yaşam neden yaşanmaz duruma getiriliyor? Kutuplaşmanın vatana millete ne hayrı olur?  Vatandaşlık gereği Bayrağı kutsal değerleri ile sahiplenmek gerekmez mi? Vicdanlarımızı sorgulayarak, rengine, diline, inancına, ulusuna bakmadan insanlığı, doğayı, hayvanları, dünya’yı sevme denenemez mi?

Hadi hayırlısı…

Alı Gültekin

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.