0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Merhaba sevgili izleyiciler, bugünkü haber bültenimizde, kanser araştırmalarında çığır açan bir gelişmeyi sizlerle paylaşıyoruz. Arizona Üniversitesi Kanser Merkezi’nden bilim insanları, kanser hücrelerini hedef alırken sağlıklı hücrelere zarar vermeyen devrim niteliğinde bir tedavi yöntemi geliştirdi.

Dr. Wei Wang ve ekibi tarafından geliştirilen bu yeni strateji, ‘click-release proteolysis targeting chimeras’ yani kısaca ‘crPROTAC’ adı verilen bir yöntemle, kanser hücrelerindeki belirli proteinleri hedef alıyor. Bu yöntem, sağlıklı hücrelere zarar vermeden, sadece kanser hücrelerinde etkinleşiyor.

Dr. Wang, bu teknolojinin, özellikle tedavisi zor olan yaşlanmış kanser hücreleri başta olmak üzere, birçok hastalığın tedavisinde umut vaat ettiğini belirtiyor. PROTAC’lar, vücuttaki belirli proteinleri parçalamak için tasarlanmış moleküllerdir ve şimdi kanser tedavisi için potansiyel bir çözüm olarak görülüyor.

Ancak, bu moleküllerin kontrolsüz bir şekilde protein parçalaması, sağlıklı hücrelere zarar verebilir. Dr. Wang’ın araştırması, bu riski en aza indirerek, sadece tümör hücrelerini hedef almayı amaçlıyor. Araştırmacılar, bu stratejinin laboratuvar ortamında kanser hücrelerindeki proteinleri başarıyla parçaladığını keşfettiler.
Dr. Wang, “Bu yaklaşım, diğer ilaç teslimat stratejilerinden farklı olarak, sadece tümörü hedef alacak şekilde son derece hassas olacak” diye ekliyor.
Bu strateji, 2022 yılında kimya dalında Nobel Ödülü kazanan Carolyn Bertozzi’nin geliştirdiği biyortogonal ve tıklama kimyası temel alınarak geliştirilmiştir.
Bu umut verici gelişmenin detaylarına Arizona Üniversitesi Sağlık Bilimleri Haber Odası’ndan ulaşabilirsiniz. Sağlık ve bilim dünyasından en güncel haberler için kanalımızı takip etmeye devam edin.

 

International Press (IP) tarafından geçilen Kanser Hücrelerini Hedef Alan Devrim Niteliğinde Yeni Tedavi Yöntemi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kanser Hücrelerini Hedef Alan Devrim Niteliğinde Yeni Tedavi Yöntemi haberi web sayfamıza otomatik olarak youtube’dan geldiği şekliyle yer almaktadır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.