İsrail Türkiye ile Yapılan Havacılık Anlaşmasını Onayladı

İsrail Türkiye ile Yapılan Havacılık Anlaşmasını Onayladı

ABONE OL
23:15 - 15/11/2023 23:15
İsrail Türkiye ile Yapılan Havacılık Anlaşmasını Onayladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail hükümeti, Türkiye ile İsrail arasında karşılıklı uçuşları sağlayacak anlaşmayı onayladı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün hükümet olarak Türkiye ile İsrail arasında havacılık bağlantıları kurulmasına yönelik anlaşmayı onayladık. Bundan böyle İsrail havayolları İstanbul’a ve Türkiye’deki diğer noktalara iniş ve kalkış yapabilecek” ifadelerini kullandı.

“Bir sonraki adım Büyükelçilerin atanması”

Anlaşmanın İsrailli yolculara ve İsrail havacılığına fayda sağlayacağını kaydeden Lapid, “Ayrıca bu, bölgedeki istikrar ve refah için önemli bir stratejik hamledir ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerlemesine önemli bir katkı sağlayacaktır. Bir sonraki adım Büyükelçilerin atanmasıdır” dedi.

Lapid paylaşımında ayrıca İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü’ne ve Ulaştırma Bakanı’na anlaşmanın sağlanması için gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür etti.

Türkiye ile İsrail Temmuz ayında imzalanan yeni havacılık anlaşmasıyla iki ülke arasındaki havayolu trafiğinin genişletileceğini açıklamıştı.

İsrail Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “1951 yılından bu yana imzalanacak ilk havacılık anlaşmasıyla, Türk şirketlerinin İsrail’e uçuşlarının yanı sıra İsrailli şirketlerin Türkiye’deki çeşitli noktalara uçuşlarının yeniden sağlanması bekleniyor” denilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen ay, iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçi atayacağını açıklamıştı.

2018’den bu yana Büyükelçi yok

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler, özellikle 2010’daki Mavi Marmara baskınından sonraki dönemde kopma noktasına gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in özellikle Filistinliler’e karşı izlediği politikaları her fırsatta en sert ifadelerle hedef alırken, İsrail’in eski başbakanı Benyamin Netanyahu da Erdoğan’ı özellikle Hamas’a yakın bir duruş sergilediği gerekçesiyle sık sık eleştirdi.

İki ülke Mavi Marmara olayından sonra karşılıklı büyükelçilerini çekmişti.

İsrail, Amerika’nın arabuluculuk girişimiyle, olayda hayatını kaybedenlerden dolayı Türkiye’den özür diledi ancak ilişkileri normale döndürebilme amacıyla girişilen çabalar sonuçsuz kaldı.

Türkiye ve İsrail, 2018’de Gazze sınırında ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına karşı düzenlenen protestolar sırasında İsrail güçleri tarafından 60 Filistinli’nin öldürülmesi üzerine büyükelçilerini karşılıklı olarak geri çekmişlerdi.

VOA tarafından geçilen İsrail Türkiye ile Yapılan Havacılık Anlaşmasını Onayladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Türkiye ile Yapılan Havacılık Anlaşmasını Onayladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Türkiye ile Yapılan Havacılık Anlaşmasını Onayladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.