İran’dan Nükleer Anlaşma Konusunda Şartlı Yaklaşım

İran’dan Nükleer Anlaşma Konusunda Şartlı Yaklaşım

ABONE OL
13:02 - 12/09/2022 13:02
İran’dan Nükleer Anlaşma Konusunda Şartlı Yaklaşım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani, ülkesinin Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Kanani, IAEA’ya İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda İsrail’in baskılarına boyun eğmeme çağrısında bulundu.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi yönetimi, İran’ın 3 ayrı tesisteki uranyum zenginleştirme faaliyetlerine dair kuruma güvenilir yanıtlar vermesi konusunda 3 ay önce aldığı kararın ardından Pazartesi günü bir toplantı daha yaptı. Ancak İran kurumun bu talebini siyasi nedenlere dayandığı gerekçesiyle reddetmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanani bugün konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “İran, IAEA ile yapıcı yöndeki işbirliğini bir yükümlülük olarak kabul ediyor anck İran’ın yükümlülükleri olduğu gibi hakları da var. IAEA, güvenilirliğini de korumalıdır” dedi.

Kanani, İran’in bu noktada IAEA ve yönetim kurulundan bu noktada yapıcı girişimler beklediğini dile getirdi.

İran’ın nükleer program konusunda Washington, Avrupa Birliği ve Tahran arasında dolaylı olarak 16 ay boyunca devam eden müzakerelerin ardından AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, 8 Ağustos’ta Tahran’a anlaşmanın yeniden canlandırılması için nihai bir teklif yaptığını açıklamıştı.

İran bu ayın başında AB tarafından ortaya konulan teklife yanıtını vermişti. Ancak İngiltere, Fransa ve Almanya, Cumartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, İran’ın niyetleri konusunda “ciddi şüpheleri” olduğunu dile getirmişlerdi.

Buna karşın İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanani de AB’nin teklifinin yapıcı bir teklif olmadığını belirtti ve “ABD ve AB siyasi kararlar alırken önceliklerinin Siyonist İsrail’in çıkarları olmadığını kanıtlamalılar” ifadelerini kullandı.
Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump, ABD’yi İran’la yapılan nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekmişti. Biden yönetimi dolaylı olarak İran’la nükleer anlaşmanın canlandırılması için AB ile birlikte yeniden görüşmelere başladı ancak pazarlıklar şu ana kadar sonuç vermedi.

VOA tarafından geçilen İran’dan Nükleer Anlaşma Konusunda Şartlı Yaklaşım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’dan Nükleer Anlaşma Konusunda Şartlı Yaklaşım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’dan Nükleer Anlaşma Konusunda Şartlı Yaklaşım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.