İran’da Göstericilerden Genel Grev Çağrısı

İran’da Göstericilerden Genel Grev Çağrısı

ABONE OL
19:32 - 05/12/2022 19:32
İran’da Göstericilerden Genel Grev Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’da rejim karşıtı gösteriler devam ediyor. Protestocuların ülke genelinde üç günlük grev çağrısı yapmasının ardından mağazalar birçok kentte kapılarını kapattı.

İran’da 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi, ülke genelinde protesto gösterilerine neden olmuştu. Gösteriler, İran’da 1979’daki devrimden bu yana oluşan en ciddi muhalif eylemler olarak görülüyor.

Amini, ahlak polisi tarafından, kıyafeti İslam kurallarına uygun olmadığı için gözaltına alınmıştı.

Yarı resmi Tasnim haber ajansı bugün de Tahran’da bir eğlence parkının, işletmecileri başörtülerini uygun şekilde takmadığı gerekçesiyle kapatıldığını açıkladı.

Reform yanlısı Hammihan gazetesi ise ahlak polisinin Tahran dışında etkisinin az olduğu kentlerde de varlığını arttırdığını bildirdi.

Yarı Resmi İran Çalışma Haberleri Ajansı, Cumartesi günkü haberinde, İran başsavcısının ahlak polisinin dağıtıldığı sözlerine yer vermişti. Ancak İçişleri Bakanlığı ve devlet basını başsavcının ahlak polisinden sorumlu olmadığı yanıtını verdi.

Geçen hafta Kadın İşleri Başkan Yardımcısı Ensieh Khazali, başörtüsünün İslam Cumhuriyeti hukukunun parçası olduğunu ve kadınlara toplumsal hareketlilik ve güvenlik sağladığını söylemişti.

380 bin takipçisi olan 1500tasvir Twitter hesabı bugün, Tahran Çarşısı gibi önemli ticari merkezlerde ve Kerec, İsfahan, Meşhed, Tebriz ve Şiraz gibi büyük kentlerde kapatılan dükkanların görüntülerini paylaştı.

Reuters haber ajansı, görüntünün doğruluğunu teyit edemedi.

İran yargı erkinin başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, göstericilerin mağaza sahiplerini işyerlerini kapatmaları için tehdit ettiklerini ve bunlara hızla adli düzeyde ve güvenlik ekipleri aracılığıyla müdahale edileceğini belirtti.

Devrim Muhafızları, adalet sistemini öven bir bildiriyle “halkın ve İslam’ın güvenliğine karşı suç işlediği iddia edilen sanıklar hakkında süratle ve kararlı bir şekilde hüküm verme” çağrısı yaptı.

Tasnim haber ajansı, Devrim Muhafızları’nın, “güvenlik güçlerinin yağmacılara, çetelere ve teröristlere merhamet göstermeyeceği” açıklamasına yer verdi.

Reuters haber ajansına konuşan tanıklar, toplumsal olaylara müdahale eden polisin ve Besiç milislerinin Tahran’ın merkezinde yoğunlaştığını kaydetti.

Yarı resmi Fars haber ajansı, eski İranlı futbol efsanesi Ali Daei’ye ait olduğu belirtilen bir kuyumcunun üç günlük greve katılma kararı almasının ardından yetkililer tarafından mühürlendiğini belirtti.

1500tasvir ve diğer aktivistlere ait Twitter hesaplarında Bucnurd, Kirman, Sebzevar, İlam, Erdebil, Lahican gibi küçük kentlerdeki kapalı mağazaların görüntüleri paylaşıldı.

İranlı Kürt insan hakları grubu Hengaw da 19 kentin, ülkenin Kürt nüfusunun büyük kısmının yaşadığı batıdaki genel greve katıldıklarını bildirdi.

Şu ana kadar yüzlerce kişi Amini’nin ölümünün ardından göstericiler ve polis arasında çıkan olaylarda hayatını kaybetti.

VOA tarafından geçilen İran’da Göstericilerden Genel Grev Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da Göstericilerden Genel Grev Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da Göstericilerden Genel Grev Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.