Gazze’ye ulaşan insani yardımlar geçen aya göre yarı yarıya azaldı 

Gazze’ye ulaşan insani yardımlar geçen aya göre yarı yarıya azaldı 

ABONE OL
14:52 - 27/02/2024 14:52
Gazze’ye ulaşan insani yardımlar geçen aya göre yarı yarıya azaldı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), Gazze’ye iki farklı sınır kapısından gönderilen insani yardım TIR’larının sayısının Ocak ayından bu yana yarı yarıya azaldığını açıkladı.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda, “Şubat ayında Gazze’ye ulaştırılan insani yardım miktarında Ocak ayına göre yüzde 50 oranında bir azalma kaydedildi. Çaresizlik içinde yaşayan iki milyon Filistinli’nin ihtiyaçlarını karşılamak için yardımın azalması değil artması gerekiyor” dedi.

Lazzarini, aynı paylaşımda, yardımların azalmasını engelleyen sebepleri ise siyasi irade eksikliği, geçiş noktalarının kapatılması, askeri operasyonlar nedeniyle güvenlik eksikliği ve sivil düzenin çökmesi olarak gösterdi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin bölgeyle ilgili bugün yayınlanan son raporuna göre, Gazze’ye Şubat ayında çok az yardım ulaştı.

Raporda, Gazze’ye günde ortalama 98 TIR’ın giriş yaptığı belirtilerek, “2024 Ocak ile karşılaştırıldığında Gazze’ye giren malzemede yüzde 50’lik bir azalma görülüyor. Gazze’ye yardım taşıyan TIR’ların sayısı günde 500 hedefimizin çok altında. Hem Kerem Şalom hem de Refah sınır kapılarından Gazze’ye insani yardım malzemesi göndermekte ciddi zorluklar yaşanıyor. İsrail’in son zamanlarda geçiş noktalarına düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda Filistinli polisin öldürülmesi nedeniyle geçişin güvenliği ciddi şekilde etkilendi. Bölgede yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle insani yardım sevkiyatını geçici olarak durdurmak zorunda kalındı” denildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin çalışanlarının 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddialarıyla ilgili bağımsız soruşturmanın sürdüğünü, İsrail hükümetinin BM’ye sunduğu iddialarla ilgili ilkinden farklı olarak kendilerine yeni bir delil sunulmadığını belirtti.

Guterres UNRWA hakkındaki “7 Ekim” iddialarını araştıracak “Soruşturma Grubu”nu belirlediGuterres UNRWA hakkındaki “7 Ekim” iddialarını araştıracak “Soruşturma Grubu”nu belirledi​

Refah’ın nüfusu 7 Ekim öncesinin 6 katına çıktı

UNWRA, Refah’ta şu an yaklaşık 1,5 milyon kişinin yaşadığını, bu sayının 7 Ekim öncesindeki nüfusun altı katından fazla olduğunu kaydetti.

Son rapora göre, Gazze Şeridi’nde, özellikle kuzey Gazze, Deyr el Balah ve Han Yunus’ta kara operasyonları ve yoğun çatışmalar devam ederken, çatışmalardan kaçan Filistinliler’in güneydeki Refah’a doğru akını sürüyor. Refah’a yönelik artan hava saldırılarının ise, insani yardım operasyonlarını daha da sekteye uğratacağı yönündeki endişelerin arttığı ifade ediliyor.

Bölgedeki Filistinliler’in aynı zamanda Refah’tan Gazze’nin orta kesimlerindeki Deyr Al Balah ve Nuseyrat mülteci kamplarına doğru hareket ettiği ancak bu bölgede de çatışmaların ve hava saldırılarının sürdüğü belirtildi.

25 Şubat itibarıyle, çatışmaların başlangıcından bu yana yaşamını yitiren BM Filistinlilere Yardım Kuruluşu çalışanlarının sayısının 158 kişiye yükseldiği kaydedildi.

BM Nüfus Fonu (UNFPA) bugün yaptığı açıklamada, Gazze’de yeni doğan bebeklerin, annelerinin doğum öncesi veya doğum sonrası kontrollere gidememesi nedeniyle öldüğünü, bombalamalar ve kaygıların ise erken doğumlara yol açtığını, bölgede kalan birkaç işleyen hastaneden biri olan Refah’taki El Helal El Emirati doğum hastanesinde doğum için yalnızca beş yatak bulunduğunu kaydetti.

VOA tarafından geçilen Gazze’ye ulaşan insani yardımlar geçen aya göre yarı yarıya azaldı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’ye ulaşan insani yardımlar geçen aya göre yarı yarıya azaldı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’ye ulaşan insani yardımlar geçen aya göre yarı yarıya azaldı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.