FUTBOLDA ŞİDDETİN SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ (2)

ABONE OL
19:05 - 01/10/2020 19:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

FUTBOLDA ŞİDDETİN SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ (2)

Taraftarların şiddete katılımına ilişkin olarak bu tür eylemlere neden girdiklerini ve o ülkenin ilgililerinin sadece yasa çıkararak degil eğitime ve sosyal yaşama katkı koymalarının gerektiğini vurgulayarak başlamak istiyorum.

Geçen hafta yazdıklarıma devam edecek olursam, şiddetin ve düzensizliğin oluşmasına neden olan konularıda şöyle özetliyebiliriz.

Ekonomik ve Sosyal Hayattaki Sorunlar :

Gelir dağılımındaki adaletsizlikler ve farklı kesimler arasında derinleşen uçurum bireysel anlamda huzursuzluğa yol açmakta, özellikle toplumun alt kesimlerini oluşturan kitlelerde kin ve öfke birikimini yaratmaktadır. Sportif alanlar ise bu kitleler için deşarj olabilme imkânı sağlamaktadır.

Her ne kadar yanlışta olsa, toplumun büyük bir kesimi, stadyumları rahatça bağırılan, küfür edinilebilen, istenildiği gibi davranarak stres atılabilen dokunulmaz yerler olarak algılamakta ve hatta sade futbol sevgisi için maç izlemeye gelen kişiler tribünlerin tiyatro-sinema olmadığı eleştirisine maruz kalmaktadır.

Spor Kültürümüzün Eksikliği :

Ülkemizde maalesef spor sevgisinden bahsetmek mümkün değildir. Toplumun büyük bir kısmı sadece futbolla özelliklede üç büyük futbol takımıyla özdeşleşerek ilgilenmekte buna rağmen futbol maçlarına olan katılım derby maçlar dışında düşük seviyelerde kalmaktadır.

Gerçektende futbolu sadece bir oyun olarak sevdiğimiz söylememiz mümkün değildir, şayet öyle olsaydı futbolun üç farklı sonuçlu bir oyun olduğu unutulup başarıyı sadece galibiyete endekslenmez ve dolayısı ile de kazanma şansları yüksek olan üç büyük kulübün dışında diğer kulüplerde yeterli taraftar desteği alabilirdi.

Ayrıca, bir kesim tarafından futbol ölüm-kalım mücadelesi olarak algılanıp, görülerek yaşamlarının merkezine oturtan taraftarlar futbol takımlarıyla kendilerini özdeşleştirmeye başlamışlar ve kendilerini daha evvelde bahsettiğim gibi takımın bir parçası olarak görmektedirler.

Futbolda Mafyanın Etkisi :

Ülkemizde ekonomik faaliyetin yoğun olduğu diğer alanlarda olduğu gibi mafya ülkemizde para ve güç göstergesi olan futbola da el atmıştır. Mahkemelere de kayıtlara geçtiği üzere maç sonucunu etkilemekten, hakem atamalarına müdahaleye, Futbol Federasyonu seçimlerine etki etmekten, bazı spor yazarlarının yaralanması olaylarına kadar mafya futbolda söz sahibi olmak adına birçok olaya karışmış ve futbola kirli elini bulaştırmıştır.

En son günlerde ise de futboldaki bahis konularının organize bir şekilde yönlendirildiğini hep birlikte izliyoruz.

Daha da acısı olan; kulüplerin taraftar dernekleri adı altında çalışan kişilerin pozitif taraftar kazanımı yerine şiddeti yeğlemeleridir.

Bu kişiler Kulüp Başkanından, Teknik direktöre, sporculardan hakemlere, yöneticiden federasyon yetkililerine kadar herkesi özellikle negatif eleştirerek onların değişiminde rol alırlar ya da rol aldırılırlar!

Fiziki Kapasitenin (Stadyumların) Yetersizliği :

Bu konuya daha önce de defalarca değinmiştik, Ülkemizde ki stadların birçoğu UEFA standartlarının altında olup, mimari açıdan zayıf olduğu gibi, giriş çıkış kapı sayılarının azlığı, stat içerisindeki donanımların (kafeterya, tuvalet vs.) güvenirliliği ve temizlik konusundaki yetersizliklerle 21. yüzyılın çağdaş toplumuna yakışmamaktadır.

Özellikle tel örgüler ve demir parmaklıklar insanlara kafese atılmış duygusu verdiği gibi tribünlerdeki gerilimi artırıcı rol oynamakta, taraftarlar tel örgünün arkasında dokunulmaz olduklarını varsayıp istedikleri gibi davranmaktadır. Bu durum şiddetin körüklenmesine neden oluşturmaktadır.

Etkisiz Güvenlik Önlemleri ve Polisin Tutumu :

Sportif olayları yönetmedeki otorite boşluğu ve alınan etkisiz önlemlerde şiddet olaylarının artmasına sebep olmaktadır. Polis her maç öncesi stadyumlardaki yerini almakta hatta bazen bu rakam abartılarak 3-4 bin kişiyi bulmakta ise de meydana gelen olayları önlemede yetersiz kalmakta bazen de polis sert ve katı tutumu ile şiddetin baş sorumlusu olmaktadır.

Abartılmış polis sayısı, polis köpeklerin kullanılması taraftar üzerinde provakatif etkiye sebep olduğu gibi kimi zamanda sorumlu kişiler görevlerinden ziyade maç izlemekle meşgul olmaktadır. Ayriyeten özellikle Anadolu da siyasi baskınında etkisiyle polis misafir takım seyircilerine karşı daha sert bir tutum izlemektedir.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.