Finlandiya NATO Üyeliğine Başvuruyor

Finlandiya NATO Üyeliğine Başvuruyor

ABONE OL
14:30 - 12/05/2022 14:30
Finlandiya NATO Üyeliğine Başvuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve sosyal demokrat Başbakan Sanna Marin ortak bir yazılı açıklama ile ülkelerinin NATO üyeliğini desteklediklerini ve “gecikmeden” başvuru yapılmasını istediklerini bildirdi.

Finlandiya hükümetinin resmi başvuru kararını Pazar günü bir basın toplantısıyla açıklaması bekleniyor.

Finlandiya’nın ardından İsveç’in de NATO’ya katılım başvurusu yapması bekleniyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya ile yaklaşık bin 300 kilometrelik bir sınırı paylaşan İskandinav ülkesinin nihai kararını “önümüzdeki birkaç gün içinde” açıklayacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu baharda Finlandiya’nın olası NATO üyeliği hakkında önemli bir tartışma yapıldı. Parlamentonun ve tüm toplumun bu konuda tavır alması için zamana ihtiyaç vardı. NATO ve İsveç ile uluslararası temasları sürdürmek için zamana ihtiyaç duyulmuştur. Tartışmaya gerekli alanı vermek istedik. Artık karar verme anı yaklaşıyor ve meclis grup ve partilerine de bilgi vermek amacıyla eşit görüşlerimizi açıklıyoruz. NATO üyeliği Finlandiya’nın güvenliğini daha da güçlendirecektir. Bir NATO üyesi olarak Finlandiya, tüm savunma ittifakını güçlendirecektir. Finlandiya, gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalıdır.”

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, hükümetin Pazar günü düzenlenecek bir basın toplantısıyla NATO üyelik başvurusunu resmen duyuracağı ve NATO’ya da bu başvuruyu iletileceği belirtildi.

Askeri ittifaklardan uzak onlarca yıl tarafsızlığını koruduktan sonra yeniden Kuzey Atlantik Paktı’na dahil olmak için başvuran Finlandiya, Ukrayna’nın işgalinden sonra Rus komşusunun kendilerine saldırması karşısında “caydırıcı önlem” olarak NATO’ya başvuruyor.

Kremlin tepkili

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Perşembe günü yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin Rusya için “kesinlikle” bir tehdit olacağını söyledi.

Peskov gazetecilere verdiği demeçte, “NATO genişlemesi ve İttifak’ın sınırlarımıza yaklaşması dünyayı ve kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli hale getirmez” dedi.

Rusya’nın Finlandiya’nın NATO’ya katılması gibi bir durumda vereceği yanıtın nasıl bir şekle sahip olacağı sorusunu da yanıtlayan Peskov, “Her şey NATO’nun genişleme sürecinin nasıl ilerleyeceğine, hangi askeri altyapının sınırlarımıza ne kadar yaklaşacağına bağlı olacak” şeklinde konuştu.

Rusya’dan uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 15 Nisan Cuma günü, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bu ülkeler ve Avrupa güvenliği için “önemli sonuçları” olacağı uyarısında bulunmuştu.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö dün yaptığı açıklamada, “Finlandiya’nın NATO üyeliği kimseye karşı değildir. Eğer NATO’ya katılmamıza Rusya itiraz ederse kendilerine ‘Bunu yapan sizsiniz, aynaya bakın’ yanıtını vereceğim” dedi.

Yaklaşık 200 üyeli Fin parlamentosunun tamamına yakını bu girişimi destekliyor. Yalnızca yaklaşık 10 milletvekili Finlandiya’nın “askeri tarafsızlığını” koruması gerektiğini savunuyor. Parlamento Savunma Komitesi dün yaptığı toplantıda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra, “NATO’nun Finlandiya’nın güvenliği için en iyi seçenek” olduğu sonucuna vardı.

Finlandiya için dönüm noktası

Bu karar İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana “tarafsızlık ve bağımsızlık doktrini” izleyen 5,5 milyon nüfuslu Finlandiya için ciddi bir dönüm noktası oluşturuyor.

Rus işgaline kadar NATO’ya katılım arzusu yüzde 20-30 arasında seyrederken, son anketler Ukrayna savaşıyla Finlandiya halkının NATO’ya katılım arzusunun yüzde 76’ya ulaştığını gösteriyor.

İsveç tarafından 1809’da Rusya’ya bırakılan Finlandiya, 1917 Bolşevik Devrimi sırasında bağımsızlığını ilan etti. Sovyetler Birliği tarafından 1939’da işgal edilen ülke, üç ay süren Kış Savaşı boyunca SSCB ordusuna direndi. 1941’de çatışmanın yeniden başlamasından sonra Finlandiya, üç yıllık savaşın ardından ateşkes ilan etmek zorunda kaldı.

Tarihe geçen “Finlandiyalaşma” terimi

Moskova’nın baskısı altında, 1948’de imzalanan “dostluk” anlaşmasının sonunda Fin liderler, “Finlandiyalaşma” adı altında tarihte kalan bir tür zorunlu tarafsızlık biçiminde Batı askeri işbirliğinin dışında kalma konusunda anlaştılar.

Böylece Finlandiya, Sovyetler Birliği’nin “uydu devleti” olmaktan kurtulurken, askeri ve dış politika alanında tarafsızlığını koruyarak, Moskova’nın gözetimi altında kalmaya devam etti.

Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Finlandiya, 1995’te Avrupa Birliği’ne ve NATO’nun “Barış için Ortaklık” projesine katıldı. Ancak resmi olarak, askeri olarak bağlantısız kalmaya devam etti.

VOA tarafından geçilen Finlandiya NATO Üyeliğine Başvuruyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Finlandiya NATO Üyeliğine Başvuruyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Finlandiya NATO Üyeliğine Başvuruyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.