Erlangen Beşiktaş meydanına 60’ıncı göç yılı plaketi konuldu

Erlangen Beşiktaş meydanına 60’ıncı göç yılı plaketi konuldu

ABONE OL
22:27 - 08/07/2022 22:27
Erlangen Beşiktaş meydanına 60’ıncı göç yılı plaketi konuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türklerin Almanya’ya gelişinin 60’ıncı yılı gecikme ile de olsa, İstanbul Beşiktaş’ın kardeş kenti Erlangen’de kutlandı ve Beşiktaş meydanına 60’ıncı yıl anısına bir plaket çakıldı ve ağaç dikildi.

Kutulamada, Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, Erlangen Belediye başkanı Dr. Florian Janik, Eski Erlangen Belediye Meclis üyesi ve yıllarca Türk danış olarak görev yapan Ruhi Teksifer, Türk Dernek temsilcileri hazır bulundu

Dr. Janik yaptığı konuşmada, Türklerin Almanya ‚ gelişi ile birlikte, iş piyasasının canlandığını, fedekar bir biçimde çalışan Türkler sayesinde Alman ekonomisinde büyük gelişmeler geldiğini kaydetti.

Başkonsolos Serdar Deniz ise, yaptığı konuşmada şu satırlara yer verdi:

30 EKİM 1961 YILI ÖNEMLİ

Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz yıl, 30 Ekim 1961 tarihinde iki ülke arasında Ankara’da imzalanan “İşgücü Anlaşması” nın 60. yıldönümüydü. Hiç kuşkusuz, şunu da vurgulamak gerekir ki, Türk-Alman ilişkileri 1960’lı yıllarda başlamadı.

Kabaca üç asır öncesine kadar uzanan Türkiye-Almanya ilişkileri, başka hiçbir iki ülke arasında olmadığı kadar derinlikli, çok katmanlı ve karmaşık bir doğaya sahiptir. Bu ilişkilerin son yüzyılına damga vuran en önemli unsur ise hiç kuşkusuz 1960’lı yıllarda ülkemizden Almanya’ya yönelik olarak başlayan göç olgusudur. Bunun sonucunda, bugün yaklaşık 3,5 milyonu bulduğu tahmin edilen Almanya’daki Türk kökenli insanlarımızın mevcudiyeti, iki ülkeyi ve iki toplumu, aralarında ne kadar sorun ve görüş ayrılığı olursa olsun, birbirine bağlamaktadır.

GÖREV BÖLGESİNDE TÜRKLERİN SAYISI 150 BİNİ AŞTI

Bugün itibarıyla, Başkonsolosluğumuzun görev bölgesini teşkil eden Bavyera Eyaletinin Yukarı, Aşağı ve Orta Frankonya ve Yukarı Palatina bölgeleri ile Türingen Eyaleti’nde yaşayan Türk kökenli insanlarımızın sayısı 150 bini aşmış durumdadır.

60 yıllık bir zaman zarfında bu insanlarımızın Almanya’nın sosyo-kültürel dokusunda anlamlı bir yer edinerek Alman toplumuna renk kattıklarını, Alman ekonomisine ve üretim hacmine önemli katkılarda bulunmaya başladıklarını memnuniyetle gözlemleyebiliyoruz.

ÖZLEM TÜRECİ/ UĞUR ŞAHİN

Yine, Türk kökenli Alman vatandaşlarının Almanya’daki her sektörde giderek görünürlüklerini artırdığına şahit olmaktan da mutluluk duyuyoruz. Bu noktada, en son örnekler olarak Özlem Türeci/Uğur Şahin çiftini ve Federal Meclis Başkanvekilliğine seçilen ilk Türk kökenli politikacı Aydan Özoğuz’u gösterebiliriz.

Unutmayalım ki, bu insanlar bizim ortak zenginliğimiz ve ortak geleceğimiz.   Bu ülkede yaşayan her vatandaşımızın arzusunun, kendi ana dilini ve kültürünü kaybetmeden Alman toplumuna entegre olarak Almanya’nın refahına ve mutluluğuna katkıda bulunmak olduğunu düşünüyorum.

STEİNMEİER’İN KONUŞMASI

Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Sayın Steinmeier’in, Eylül ayında yaptığı bir konuşmasında kullandığı bir cümleyi izniniz olursa tekrarlamak istiyorum: “İstatistik Kanunu’nun 15 yıldır tanımladığı gibi onlar göçmen kökenli insanlar değil. Almanya göç geçmişi olan bir ülke hâline geldi ve bunu kabul etmemizin zamanı da geldi.”

Bu çerçevede, Erlangen Belediye Başkanı Sayın Florian Janik’in inisiyatifiyle bugün hep birlikte açılışını yapmakta olduğumuz bu anı plaketinin sadece Erlangen’de yaşayan Türk kökenli insanlarımızı değil Almanya’daki tüm Türkleri de sevindiren bir olay olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca, bu plakanın, Erlangen’in kardeş şehir ilişkisi tesis ettiği İstanbul’un Beşiktaş ilçesinin adını taşıyan meydana konulmasının da bizleri daha da duygulandırdığını söylemek isterim.

ALMAN HALKI İLE KADER BİRLİĞİ

Öte yandan, bu sembolik plakanın aynı zamanda, Almanya genelinde ve Başkonsolosluğumuz görev bölgesini teşkil eden Kuzey Bavyera’da ne yazık ki yıllardır önüne geçilemeyen yabancı ve Türk düşmanlığı eksenli söylem ve saldırılara karşı da anlamlı ve güçlü bir mesaj teşkil ettiğine ve bu ülkede yaşayan ve Alman halkıyla kader birliği yapan Türk toplumuna bir nebze de olsa umut verdiğine ve bir arada yaşama kültürünün pekişmesine katkı yapacağına inanıyorum.

Bu bakımdan, başta Dr. Janik olmak üzere bu plakanın fikir olarak ortaya atılmasından tasarlanmasına ve yapımına kadar emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi iletiyor, bu duygu ve düşüncelerle Erlangen’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza ve Alman dostlarımıza selam ve sevgilerimizi yolluyorum.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / ERLANGEN
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.