Diyarbakır’da kadınların savaş karşıtı eylemine ‘Rojava’ pankartı engeli

Diyarbakır’da kadınların savaş karşıtı eylemine ‘Rojava’ pankartı engeli

ABONE OL
20:03 - 20/10/2023 20:03
Diyarbakır’da kadınların savaş karşıtı eylemine ‘Rojava’ pankartı engeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla kurulan Şiddetle Mücadele Ağı üyelerinin Diyarbakır Adliyesi önünde yapmak istediği savaş karşıtı eyleme, taşıdıkları pankarttaki ‘Rojava’ kelimesi nedeniyle izin verilmedi. Bunun üzerine kadınlar oturma eylemi yaptı.

Şiddetle Mücadele Ağı üyesi kadınlar, dünyanın çeşitli bölgelerinde süren savaşlara dikkat çekmek amacıyla, Adliye önünde toplandı.

Ellerinde “Rojava’dan Filistin’e kadınlar savaş istemiyor” yazan pankart taşıyan kadınlara polis izin vermedi. Polis, pankarttaki, Suriye’nin kuzeyi anlamına gelen, ‘Rojava’ kelimesi nedeniyle izin verilmeyeceğini söyledi. Yapılan müzakerelere rağmen polis pankarta izin vermedi.

Bunun üzerine kadınlar açıklama yapmaktan vazgeçerek oturma eylemi yaptı.

Eylemden önce bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Esmer Özer, Filistinliler’in çağrısı üzerine açıklama yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Açıklamaya ‘Rojava’ kelimesi nedeniyle izin verilmediğini vurgulayan Özer, amaçlarının dünyadaki tüm savaşlara tepki göstermek olduğunu belirtti.

Kadınların açıklamasına taşıdıkları pankarttaki ‘Rojava’ kelimesi nedeniyle izin verilmedi.

Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan ağ üyeleri, açıklamaya izin verilmemesine tepki gösterdi. Savaşa karşı bir açıklama yapmak istediklerini ifade eden kadınlar, açıklamanın içeriğine de müdahale edildiğini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği sınırötesi operasyonlar Türkiye’de bazı Kürt grupların tepkisini çekiyor. Bununla ilgili yapılmak istenen açıklamalara ise izin verilmiyor.

Açıklamaya izin verilmeyince kadınlar oturma eylemi yaptı.

STK’lardan sivillerin hedef alınmasına tepki

Bu arada Diyarbakır’daki 30’a yakın dernek ve meslek odası ortak bir açıklama yaparak, Gazze’deki çatışmalarda sivillerin hedef alınmasını kınadıklarını belirtti.

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (DESOB), Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, DİSK Genel İş Sendikası 1 ve 2 No’lu Şubeleri, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası gibi kurumların imzaladığı açıklamada, Gazze’de insanlık dramı yaşanmaya devam ettiğine vurgu yapıldı.

Uluslararası topluma çağrı yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Diyarbakır’da bulunan STK, iş ve meslek örgütleri olarak, Gazze’de sivil insanlara yönelik gerçekleştirdiği katliamlardan dolayı İsrail’i en sert şekilde kınıyor, uluslararası toplumu bütün dünyanın gözleri önünde işlenen bu insanlık suçlarına karşı gereken adımları atmaya ve adil bir barışı inşa etmek için sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.”

AB ve ABD’nin terör örgütü listesinde bulunan Hamas, 7 Ekim’de Gazze’den sınırın ötesine yüzlerce silahlı adam göndererek, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu çok sayıda kişiyi öldürdü. İsrail en az 1400 kişinin öldüğünü ve 200 kadar kişinin de kaçırıldığını açıkladı. İsrail saldırılara misilleme olarak o günden bu yana Gazze’yi hava bombardımanına tutuyor. Hamas yönetimindeki Gazze’nin sağlık bakanlığına göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in hava saldırısında en az 4 bin 137 Filistinli hayatını kaybetti, 13 bin kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM), bir milyondan fazla kişinin de evsiz kaldığını belirtiyor.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır’da kadınların savaş karşıtı eylemine ‘Rojava’ pankartı engeli haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır’da kadınların savaş karşıtı eylemine ‘Rojava’ pankartı engeli haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır’da kadınların savaş karşıtı eylemine ‘Rojava’ pankartı engeli haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.