COVİD-19 VE GRİP: BENZERLİKLER VE FARKLILIKLAR

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

SARS-CoV-2 ve influenza virüsleri sıklıkla karşılaştırılır ve benzer semptomları tetikleyebilir. Ancak her iki viral hastalıklar arasındaki farklar nelerdir?

Vaka sayıları nelerdir?

Grip: Robert Koch Enstitüsü (RKI), 2018/2019 sezonunda grip nedeniyle doktor ziyaret sayısını 3,8 milyon olarak tahmin ediyor. Bunların içinden 18.000 kişi hastaneye yattı. 2018/19 sezonu için ölümle ilgili şu anda sağlıklı bir rakam yok. Fakat bir önceki sezona kıyasla 2018/19 sezonunda grip vakalarında keskin bir düşüş olduğu tespit edildi. Buna karşılık, 2017/2018’de 25.000 griple ilişkili ölümle sonuçlanan aşırı derecede şiddetli bir grip dalgası vardı.

Covid-19: Almanya’da, 18 Mart 2020 verilerine göre SARS-CoV-2 enfekte olan 8.198 hasta tespit edildi ve 12 kişi (0,15%) öldü. Dünya çapında (18 Mart itibariyle) 184.975’in üzerinde enfeksiyon ve 7.529 ölüm (4.1%) var. Ülkeler arasında ölümcül vakaların oranında ciddi farklılıklar var. Sağlık sistemi iyi olan ülkelerde ölüm oranları 0.2% civarında iken bu oran bazı ülkelerde %5’in üzerinde seyretmektedir.

Her iki hastalığın benzerlikleri nedir?

Covid-19 ve influenza hem solunum sistemini etkiler hem de benzer semptomlara neden olabilir (ateş, öksürük, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi). Hastalıkların tezahürü asemptomatik ve hafif varyantlardan şiddetli, bazen ölümcül seyirlere kadar değişir. Her iki virüs türü de doğrudan temas veya hava yoluyla damlacıklar (patojen içeren sekresyonlar) yoluyla bulaşır. Bu nedenle, bulaşmayı önlemek için her ikisi için de aynı koruyucu önlemler geçerlidir:

  • el hijyeni,
  • kolun iç kısmına öksürme ve hapşırma,
  • kullanılmış mendilleri derhal atmak.
  • şüpheli veya tanımadığınız kişilerden 1-2 m mesafe

Farkları nelerdir?

İletim (bulaştırma) hızı, seri aralık (enfekte olan bir kişinin hastalığının başlangıcına kadar olan ortalama zaman aralığı), her iki virüsler arasında farklılık gösterir. İnfluenza, SARS-Cov-2’den daha kısa bir ortalama inkübasyon süresine ve daha kısa bir seri aralığa sahiptir (3 güne karşı 5-6 gün). Yani Covid-19 daha „sinsi “diyebiliriz.

Ortalama transmisyon sayısı (enfekte bir kişiden enfekte olan kişi sayısı) Covid-19’da 2 ila 2.5 arasındadır ve bu nedenle grip virüslerinden daha yüksektir. Çocuklar Covid-19’dan influenzadan daha az semptomatik olarak etkilenirler. Gebe kadınlar için influenza enfeksiyonu riski de daha yüksektir. Yaşlı insanlar, kronik hastalıkları olan veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar (yaşlılar, kanser hastaları vb) her iki hastalık için de risk altındadır.

Covid-19’un mortalite oranı mevcut verilere göre mevsimsel grip dalgasından daha yüksek görülmektedir. Bununla birlikte, yeni hastalık için henüz kesin rakamlar mevcut değildir. WHO’nun mevcut verilerine göre bu oran dünya çapında %4 civarındadır, Almanya’da ise %0,2 civarındadır, ancak ileriki zamanda daha fazla hasta iyileştikçe bu oranın düşeceği tahmin edilmektedir.  İnfluenza’dan kaynaklanan ölüm oranı ortalama olarak %0,1-0.2 civarındadır ve Almanya örneğinde her iki virüs arasında ciddi bir fark bulunmamaktadır.

Kimler test edilebilir ve test edilmelidir?

Koronavirüs ile enfeksiyon testi, sadece hastalık belirtileri varsa mantıklıdır, diyor Robert Koch Enstitüsü. Yüksek ateş, öksürük, hapşırma, boğaz ağrısı vb. semptomlarla solunum problemleriniz varsa, son iki haftada Covid-19 olduğu doğrulanmış bir hastayla temas kurduysanız veya bir bölgede bulunuyorsanız test edilmelidir. Ek olarak, hastanede veya yaşlıların bakımında çalışan veya risk gruplarıyla başka şekilde temas eden semptomları olan kişiler test edilmelidir.

Testler şu anda nerede mümkün?

Koronavirüs şüphesi varsa doktor ofisine gitmemelisiniz. Zira diğer hastalara enfeksiyon riski çok büyük. Şu anki öneri: Aile doktorunuzu arayın veya- bunlara ulaşılamıyorsa- ülke çapında acil tıbbi hizmet numarasını (116 117) arayın.

Covid-19 virüsü testi nasıl çalışır?

Test için genellikle bir boğaz çubuğu kullanılır. Bu, bir hemşirenin özel bir pamuklu çubukla bazı salgıları boğazdan çıkardığı anlamına gelir. Robert Koch Enstitüsü’ne göre, numuneyi değerlendirmek için saf test süresi yaklaşık dört ila beş saattir. Sonucun kişiye ulaşması bulması genellikle 24 ila 48 saat sürer. Hastalığın ileri aşamasında kan testi de yapıla bilinir. Kan testlerinde hastanın imünite durumu da tespit edile bilinir. Sonuç elinize ulaşmadığı sürece, diğer insanları enfekte edebileceğinizi ve bu nedenle evde kalıp temaslardan kaçınmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Tedavi ve aşı durumu nedir?

Covid-19’a karşı çeşitli ilaçlarla yapılan birkaç klinik çalışma devam etmektedir ve 20’den fazla aşı geliştirilmektedir. Bununla birlikte, bunlar hala çok erken aşamalardadır ve şimdilik sağlık örgütleri tarafından onaylanmış ilaç yoktur. Farklı influenza virüs tiplerine karşı aşılar mevcuttur ve risk grupları için yapılması yıllık olarak tavsiye edilmektedir. Tedavi için de çeşitli ilaçlar (antiviraller) onaylanmıştır.

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.