Biden: “Türkiye’ye F-16’ları Satmalıyız” 

Biden: “Türkiye’ye F-16’ları Satmalıyız” 

ABONE OL
23:38 - 30/06/2022 23:38
Biden: “Türkiye’ye F-16’ları Satmalıyız” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediğini ve bu satışın hayata geçmesi için gereken Kongre onayının alınacağından emin olduğunu belirtti.

Başkan Biden NATO zirvesinin kapanışında düzenlediği basın toplantısında,, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itirazını kaldırması karşılığında bu satışa destek verdikleri yönündeki iddiaları reddetti.

Biden, “Hatırlayacağınız üzere, Aralık ayında onlara F-16 jetlerini satmamız ve bu jetleri modernleştirmemiz gerektiğini söylemiştim. Bunu yapmamamız çıkarımıza değil” ifadesini kullandı.

Amerikan Başkanı, “Bu konuda bir al-ver durumu olmadı. Bu sadece bu satışı yapmamız gerektiğiyle alakalı ama bunun için Kongre’nin onayına ihtiyacım var. Bence bu onayı alabiliriz” diye konuştu.

Türkiye geçen Ekim ayında ABD’den Lockheed Martin yapımı 40 adet F-16 savaş uçağı ve envanterindeki savaş uçakları için de 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu.

ABD Kongresi’nde Türkiye’ye karşı hissiyat, özellikle Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasından sonraki yıllarda giderek kötüleşti. S-400 alınmasının ardından ABD Türkiye’ye yaptırımlar getirdi ve Ankara’yı F-35 savaş uçaklarının ortak üretim ve satışı programından çıkardı.

Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği

Dün Biden yönetiminin üst düzey bir yetkilisi, Türkiye’ye F-16 satışını desteklediklerini açıkça dile getirmişti. Pentagon’da uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Celeste Wallander gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güçlü savunma kabiliyetlerine sahip olmasının NATO’nun savunmasını da güçlendireceğini söylemişti.

“Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık ilave yardım açıklayacağız”

Biden, Washington’un önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık ilave silah yardımı açıklayacağını da kaydetti.

“Ukrayna’yı ne kadar gerekiyorsa destekleyeceğiz” diyen Biden, savaşın Rusya’nın Ukrayna’yı yenmesiyle bitmeyeceğini vurguladı. Biden, Rusya’nın Ukrayna işgalinden dolayı çok ağır bir bedel ödemekte olduğunu kaydetti.

Biden, “Rusya mantıksız davranmayı bıraksa, savaş yarın biter. Yarın bitebilir. Ukraynalılar’ın elde etmeyi bekledikleri her şeye sahip olmaları lazım. 800 milyon dolarlık bir destek paketi daha açıklayacağız. Hava savunma sistemleri ve silahlar da olacak’’ diye konuştu.

Rus işgalinin ardından NATO içerisindeki birliğin daha da arttığını ifade eden Biden, ittifakın NATO topraklarının her bir karışını savunacağının altını çizdi. Biden, ABD’nin uluslararası camiayı Ukrayna’ya destek için birleştirdiğini belirtti.

Biden ayrıca, İsveç ve Finlandiya’nın da NATO’ya katılmasıyla ittifakın daha güçlü olacağını ve sınırlarının daha da büyüyeceğini belirtti.

“Suudi veliaht prensiyle görüşeceğim”

Biden bir soru üzerine, gelecek ay çıkacağı Ortadoğu turunda Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi’ni göreceğini ancak ziyaretinin amacının, hızla tırmanan petrol fiyatlarını frenlemek amacıyla petrol üretimini arttırmaları için baskı yapmak olmadığını söyledi.

Başkan Biden, Suudi liderlerden petrol üretimini arttırmalarını isteyip istemeyeceği sorusunu, “Hayır” diye yanıtladı. Biden bunun yerine, sadece Suudi Arabistan değil tüm Körfez ülkelerinin genel anlamda petrol arttırmaları gerektiği mesajını vermeye devam edeceğini belirtti.

Beyaz Saray, Biden’la Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında herhangi bir doğrudan görüşmeyi önemsiz gösterme yönünde bir tavır sergiliyor ve Riyad’a ziyareti ikili bir ziyaretten ziyade Körfez ülkelerinin liderleriyle görüşme olarak yansıtıyor.

Biden başkanlık görevine başlamasından sonra ABD’nin Suudi Arabistan politikasında değişiklik yaparak, insan hakları karnesi ve özellikle de gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden dolayı Riyad’a daha sert bir tavır benimsemişti.

VOA tarafından geçilen Biden: “Türkiye’ye F-16’ları Satmalıyız”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden: “Türkiye’ye F-16’ları Satmalıyız”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden: “Türkiye’ye F-16’ları Satmalıyız”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.