Avrasya Turizm ve Sağlık Fuarı 23-26 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek

Avrasya Turizm ve Sağlık Fuarı 23-26 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek

ABONE OL
14:56 - 25/10/2023 14:56
Avrasya Turizm ve Sağlık Fuarı 23-26 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

9. Dünya Helal Zirvesi kapsamında ilk kez organize edilen ETHEXPO Avrasya Turizm ve Sağlık Fuarı, 23-26 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Dünya Helal Zirvesi Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, Türk turizm sektörü istikrarlı yükselişini sürdürüyor. Bu yılı 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelirle kapatmayı hedefleyen sektör, “Türkiye Yüzyılı”na güçlü bir iddiayla giriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının çizdiği yol haritasına göre, turizmden 2024’te 68, 2025’te 77, 2026’da 85,3, 2027’de 93 ve 2028’de 100 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Bu hedeflere ulaşmak için yapılacak çalışmaların başında ise turizmi çeşitlendirmek yer alıyor. Buna en büyük katkının sağlık turizminden gelmesi bekleniyor.

Tatil amaçlı gelen bir turistin ortalama üç katı gelir elde edilen sağlık turizminde bu yılın sonunda 2 milyon yabancı hastanın ağırlanması bekleniyor. 2028’de bu sayının 5 milyona yükselmesi hedefleniyor. 9. Dünya Helal Zirvesi kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenecek ETHEXPO Avrasya Turizm ve Sağlık Fuarı’nın da sağlık turizmine güçlü bir katkı sunması planlanıyor.

23-26 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuar, sektörün önde gelen yatırımcıları, sağlık kuruluşları, seyahat acenteleri, hastaneleri ve uzman isimleri buluşturacak. 20 ülkenin milli katılımla yer alacağı fuarda, 300’den fazla yerli ve yabancı firma stant açacak. 119 ülkeden 9 bin yabancı ziyaretçinin beklendiği fuarın, yaklaşık 30 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Fuara katılan firmalar, sağlık ve turizm alanındaki son gelişmeleri yakından görme imkanı bulacak, uluslararası pazardan yeni müşteri kazanma fırsatı yakalayacak. B2B görüşmelerinin de yapılacağı etkinlikte, firmalar yeni siparişler için görüşmelerde bulunup mevcut iş bağlantılarını artırabilecek.

Yeni ürün ve hizmetlerin tanıtılacağı fuar kapsamında, özellikle yabancı katılımcılar Türkiye’den yeni müşterilerle tanışma fırsatı bulacak. Firma, marka ve ürünlerin tanınırlığını uluslararası katılımcılara gösterme fırsatı sunan fuar, yeni pazarlara ve ülkelere bir kapı da açacak.

Fuar, Dünya Helal Zirvesi, Uluslararası Helal Expo, HIMSS Eurasia Sağlık Bilimleri Konferansı ve Fuarı ile aynı tarihte düzenlenmesi dolayısıyla bu organizasyonlara davetli üst düzey heyet ve delegeler tarafından da ziyaret edilecek.

“Sağlık turizminde yeni kapılar ETHEXPO ile açılacak”

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen​​​​​​​Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, bu yıl 2 milyon hasta ağırlayacak Türkiye’nin, 2028’de 5 milyon kişinin şifa yurdu olacağını belirtti.

Ete, “2028’de 100 milyar dolarlık turizm hedefine en güçlü katkıyı sağlık turizmi yapacak. Sağlık turizminde yeni kapılar ise ETHEXPO ile açılacak.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin sağlık turizminde son yıllarda güçlü ve yükselen bir trend yakaladığına işaret eden Ete, şu ifadeleri kullandı:

“2013’te Türkiye’ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 300 bin kişiyi aştı. Sağlık turizminden elde edilen gelir ise 2013 itibarıyla 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılında ise Türkiye’ye sağlık turizmi kapsamında gelen 400 bini aşkın ziyaretçiye hizmet verildi. 2017’de sağlık turizmi kapsamında ülkemize 750 bin turist geldi ve 7 milyar dolar gelir bıraktı. 2023 yılı için sektörde 2 milyon yabancı hastaya hizmet vererek 10 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Bu rakamın yüzde 10’luk kısmının kamu hastanelerinden gelmesi bekleniyor.”

Ete, Türkiye’ye saç ekimi, basit estetik operasyonlar için gelenlerden kişi başı 2 bin 500-3 bin dolar gelir elde edildiğini ancak kanser tedavisi, organ nakli gibi büyük operasyonlar için gelen hastaların en az 10 bin dolar harcama yaptığını bildirdi.

“Fuarın çok güçlü bir hareket alanı oluşturacağını öngörüyoruz”

Özellikle son dönemde İngiliz ve Amerikalı turistlerin Türkiye’de verilen sağlık hizmetlerine yoğun ilgi gösterdiğini ve ülkeye ziyaretlerinin arttığını belirten Ete, şunları kaydetti:

“Gelişmiş ülkeler dahi Türkiye’de daha iyi sağlık hizmeti sunulduğunu belirtiyor. Türk Hava Yollarının dünyada en fazla noktaya uçan hava yolları olması, Türkiye’deki turizm, sağlık ve sağlık turizmi altyapısının beklentilerin çok üstünde olması, ayrıca konuyla ilgili uluslararası arenada yapılan olumlu yorumlar bizi son dönemde rakip ülkelere göre ön plana çıkardı.”

Fuarın, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Hizmet İhracatçıları Birliğince desteklendiğini ifade eden Ete, “Hem kurumsal hem devlet desteğini alan bu fuarın önümüzdeki dönemde çok güçlü bir hareket alanı oluşturacağını öngörüyoruz. Türkiye’de sağlık, Türkiye’de turizm ve Türkiye’de sağlık turizmi gibi üç farklı konu başlığını bünyesinde barındıran bu fuarın ülke ekonomisine de çok güçlü bir katkı sunacağını düşünüyoruz.” dedi. (AA)

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.