Almanya‘dan Depremzedelere “Üç Aylık Hızlı Vize”

Almanya‘dan Depremzedelere “Üç Aylık Hızlı Vize”

ABONE OL
23:09 - 13/02/2023 23:09
Almanya‘dan Depremzedelere “Üç Aylık Hızlı Vize”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya, depremzedelerin “hızlı bir şekilde” üç aylık vize almasının sağlanacağını ve ülkedeki akrabalarının yanına gelebileceğini duyurdu. Bugün uygulamanın ayrıntıları konusunda bir açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, depremzedeler için vize başvurusu sürecinin olabildiğince “pragmatik” şekilde yürütülmesinin hedeflendiğini belirterek, pasaportu olan ve Almanya’daki yakınından davetiye alanların çok kısa bir süre içinde ülkeye gelebilecekleri ifade etti.

Almanya’nın Türkiye’deki tüm temsilciliklerinde vize konusunda personel sayısının arttırıldığını ve başvurulara bugünden itibaren başlanılabileceğini bildiren sözcü, gerekli belgeleri sunanlara 5 gün içinde vize verilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Hızlı vize almak için gerekli koşullar neler?

Almanya’daki kişiden “birinci ve ikinci dereceden” akrabalık bağını ispatı talep edilecek; ayrıca yanına alacağı depremzedeye bakabilecek ve evinde konuk edebilecek durumda olduğunu beyan etmesi istenecek. Depremzededen ise pasaport sahibi olması koşulunun yanısıra, 3 aylık vize sona erdiğinde “ülkelerine geri dönmeye hazır oldukları” şeklinde bir taahhüt beyanı istenecek.

Depremzede “deprem bölgesinde yaşayanlar” olarak tanımlanırken, mağdur olmuş, örneğin kişinin evini kaybetmiş ya da enkaz altında kalmış olması şartının aranmaması önemli bir ayrıntı.

Depremzedeler Almanya’da bulundukları süre içinde sağlık hizmeti alabilecek, gerekiyorsa fiziksel tedavi görebilecek ya da psikolojik destek alabilecek.

Genelde çok olumlu yankı bulan vize kolaylığı sağlayacağı yönündeki haberler üzerine, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşlar deprem bölgesindeki yakınlarını getirmek için planlar yapmaya başladı.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu da, hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin vize başvurularının hızlı bir şekilde işleme alınması için ellerinden geleni yapmalarını istedi.

Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan bazı yorumlarda ise, gerekli belgelerin tedarik edilip Almanya’nın Türkiye’deki başkonsoloslukları ve konsolosluklarına sunulmasının haftaları bulabileceği şeklinde yorumlar yapıldı.

Hollanda ve Belçika’dan da benzer vize adımları

Öte yandan Hollanda ve Belçika da Almanya’nın başlattığına benzer bir uygulama için harekete geçti. Hollanda’nın hükümet sitesinden yapılan açıklamaya göre Türkiye’den yakınlarının yanına gelmek isteyen depremzedelere “öncelikli vize randevusu” verileceği ifade edildi.

Belçika Göç ve İltica Bakanı Nicole de Moor, bölgeden yapılan vize başvurularının daha hızlı işleme koyulması talimatı verdiğini duyurdu. İsviçre Devlet Göç Sekreterliği ise depremlerde evleri yıkılan kişilerin, hızlandırılmış vize sürecinden faydalanmak için İstanbul’daki İsviçre Başkonsolosluğu’na başvuru yapmaları gerektiği belirtildi.

İngiltere de ülkede yakınları bulunan Türk depremzedelere özel vize verilmesi için imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasında 100 bin imza toplanması halinde talebin parlamentoda görüşüleceği öğrenildi.Cem Dalaman/Berlin

VOA tarafından geçilen Almanya‘dan Depremzedelere “Üç Aylık Hızlı Vize” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya‘dan Depremzedelere “Üç Aylık Hızlı Vize” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya‘dan Depremzedelere “Üç Aylık Hızlı Vize” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.