*** Almanya’da halk oylamasının yankıları

*** Almanya’da halk oylamasının yankıları

ABONE OL
00:41 - 16/06/2019 00:41
*** Almanya’da halk oylamasının yankıları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Almanya’da halk oylamasının yankıları

Türkiye’deki referandum sonuçları Almanya’da Türk toplumu ve siyasetçileri arasında da büyük yankı buldu

Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 12 Eylül mirasının kaldırılması açısından referandum sonucunu önemli gördüğünü ifade ederek "Başbakan açıklamalarında bu anayasanın AK Parti’nin değil, Türkiye’nin önünü açacak bir anayasa olduğunu söyledi. İster Başbakan olsun ister Kılıçdaroğlu olsun, sivil toplum örgütleriyle biraraya gelip anayasa değişikliğine ilişkin konularda ortak adımlar atılmalı. Türkiye’de çağdaş, demokratik bir anayasa konusunda düğmeye basılmalı. Bu bir ara adımdı" dedi.
    

Son çözümün, toplumun farklı kesimleriyle biraraya gelip modern ve çağdaş anayasa için kolların sıvanması olduğuna dikkati çeken Özdemir, AA muhabirine, "12 Eylül mirasının kaldırılmasında önemli adım atıldı ama bu tek başına yeterli değil. Örneğin Türkiye’de seçimlerde yüzde 10 barajı da kaldırılmalı. Toplumsal mutabakata ihtiyaç var. Bu noktadan sonra Türkiye’de bir seçim ortamı havası yaratılmamalı. Gelecekte ülkenin başbakanı kim olursa olsun hedef eğer AB’ye girmekse anayasa konusunda anlaşmaya varılmalı" şeklinde konuştu.
    

Sol Parti Federal Meclis üyesi Sevim Dağdelen de, halk oylamasındaki katılım oranının çok düşük olduğunu ve bunun da toplumun yarısının, yeni paketin arkasında durmadığını gösterdiğini ileri sürdü. 12 Eylül darbesinin ardından oluşturulan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) gibi kurumlara dokunulmadığını savundu ve "bu anayasa köklü değişiklikler getirmeyecek" dedi.

”TÜRKİYE’NİN BAKIŞ YÖNÜ AVRUPA’YA DOĞRU” 

alm-halk-oyl-yank-intro.jpgAlmanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle yaptığı yazılı açıklamada, referandumun başarısından memnuniyet duyduğunu belirterek, ”Anayasa reformu Türkiye’nin Avrupa yolunda önemli bir adımdır” dedi.

Reform paketinin içeriğinin Türkiye’de yoğun bir şekilde tartışıldığını, sivil toplumdaki bu tartışmanın memnuniyetle karşılanması gerektiğini ifade eden Westerwelle, Türkiye’deki bu reform sürecinin toplumdaki açılımlarla süreceğine inandığını kaydetti.

Westerwelle, referandum sonucunun Türkiye’deki güçleri, reform sürecini devam ettirmeleri yönünde cesaretlendirdiğini belirterek, ”Referandumun sonucu Türkiye’nin yönünün Avrupa’ya doğru olduğunu gösterdi” dedi.

Türkiye’nin ”adil, saygılı ve aynı göz hizasında davranılması hakkı” olduğunu belirten Westerwelle, tam üyelik konusunda zamanından önce söz verilmesini istemediklerini, ancak hiç kimsenin açık bir şekilde modernleşen bu önemli ülkeyi dışlamaması gerektiğini kaydetti.

Westerwelle, Türkiye’nin AB üyeliğinin mümkün olabileceğini, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini istemeyen koalisyon ortağı Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) ”imtiyazlı ortaklık” talebine de karşı çıktı.

"TÜM TÜRKLER AÇISINDAN SEVİNDİRİCİ"

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Sekreteri Salih Altınışık da, sonuçların sadece UETD olarak değil, Avrupa’da yaşayan tüm Türkler açısından da sevindirici bulduğunu belirterek "Türkiye’nin sadece Avrupa Birliği’ne girmek için değil, yeni bir demokratik anayasaya ihtiyacı vardı. Bugüne kadar Avrupa’da yaşayan Türkler ihmal edildi. Umarım bu anayasa değişikliği ile birlikte başta çifte vatandaşlık, seçimlerde seçme ve seçilme hakkının tanınması konusunda Avrupalı Türkler’in sıkıntıları bundan sonra daha detaylı ele alınır. Bu konu üzerine gelecekte daha hassas yaklaşılır" dedi.

Hannover Türk Dernekleri Danışma Kurulu Sözcüsü avukat Muammer Duran, referandum sonucundan memnun olduğunu ifade ederek "Referandum sürecinde herhangi olumsuz bir şeyin yaşanmaması, Türkiye’nin birçok konuda olgunlaştığını gösteriyor" dedi. Anayasanın içeriğinden çok liderlerin birbiriyle polemiğe girmesine üzüldüğünü belirten Duran, "Bir hukukçu olarak Türkiye’de anayasal düzenlemenin nihayet gerçekleştiğine inanıyorum. Asker artık Türkiye’de sivil otoritenin gerisinde, kışlasında kalacak. Anayasa değişikliği Türkiye’nin AB yolunda da önünü açtı" dedi.

Eski Sol Parti Alman Federal Meclisi üyesi Prof. Dr. Hakkı Keskin, "Eğer talep edilen daha fazla özgürlük, demokrasi ise bunların bu değişiklikle gerçekleştirileceğine inanmıyorum" görüşünü ifade etti.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin Eyalet Meclisi üyesi Bilkay Öney, referandum sonuçlarına şaşırmadığını belirterek, "İnsanların anayasa değişikliğinin neler getirip neler getirmeyeceğini tam anlayarak sandıklara gittiğine ve Türkiye’ye daha fazla özgürlük getirileceğine inanmıyorum" dedi.

Hamburg ve çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği (HADD) Başkanı Coşkun Coştur, beklemediği bu sonuca üzüldüğünü belirtti.

Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkan yardımcısı Ahmet Yazıcı, sonuçları ülkenin geleceği açısından çok olumlu gördüğünü belirterek "Halkın parlamento üzerinde daha fazla etkisi olacak. Bazı şeylerden korkmamak lazım. Korkunun yanında cüretkar da olmanız gerekiyor. Türkiye’nin stratejik önemini Avrupalılar şu an daha iyi anlamaya başladı. Türkiye Avrupa standartlarına daha çok yaklaştı" dedi.

SPD Federal Meclis üyesi Johannes Kahrs, sonuçları olumlu bulduğunu ifade ederek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması gerektiğini ve bu yönde olumlu adımlar atıldığını söyledi. Kahrs, "Umarım Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’yi bu kez bloke etmez" dedi.

Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH) Başkan yardımcısı Ali Kurtuldu, referandum sonuçlarının ne olursa olsun demokrasinin gereği kapsamında kabullenilmesi gerektiğini ifade ederek "Referandum sonucunda Sayın Başbakan Erdoğan bir konuşma yaptı. ‘Evet oyu verenler de Hayır oyu verenler de kazandı’ şeklinde bir açıklamada bulundu. Bu çok hoşuma gitti. Türkiye’de anayasa değişikliğinin zorunlu olduğuna kişisel inandığım için bu sonucun Türkiye’de demokrasinin gelişimi açısından faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Kurtuldu, sonuç ne olursa olsun Türkiye’nin iç barışa ihtiyacı bulunduğunu ve karamsar olunmaması gerektiğini sözlerine ekledi.  

ALMAN BASININDA YANKILAR

Halk oylamasının sonuçları, Alman basınında da geniş yer buldu. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, ”Türkler anayasanın değişmesinden yana oy kullandı” başlığıyla haberi duyurdu.

Berliner Morgenpost ve ”Die Welt gazetesi” de, anayasa değişikliğindeki maddelerin Türkiye’yi değiştireceğini yazdı.

Gazete haberlerinde, anayasada değişecek maddeler sıralanırken, Türk hükümetinin bu değişiklikleri "yeni anayasa için ilk adım" olarak gördüğü kaydedildi.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında, Türk vatandaşlarının büyük bir çoğunluğunun anayasa reformundan yana oy kullandığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sunduğu değişiklik paketinin yüzde 58 oranında oy aldığı ve Erdoğan’ın "önemli bir siyasi başarı elde ettiği" belirtildi.

Focus dergisinin internet sayfasında da, ”Türkler daha fazla demokrasiden yana oy kullandı” başlığıyla verdiği haberde, Türkiye’deki seçmenlerin, son yıllardaki en geniş kapsamlı anayasa reformunu onayladığı ifade edildi.

Hamburger Abendblatt gazetesi "Avrupa Birliği’ne Bir Adım Daha" başlığıyla verdiği haberde, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile AB Genişlemede Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin kabul edilen anayasa reformunun `Türkiye’nin Avrupa yolunda önemli bir adım olarak değerlendirdiği yorumununa yer verdi.

Vatandaşlarının büyük bir çoğunluğunun anayasa reformundan yana oy kullandığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sunduğu değişiklik paketinin yüzde 58 oranında oy aldığı ve kaybeden tarafın, demokrasiye müdahale eden askerler olduğu ifade edildi.

Haberde ayrıca, anayasa değişikliği ile askeri otorite yerine sivil otoritenin daha güçlendirildiği ve darbeci generallere ilk defa yargı yolu açıldığı belirtildi.

Süddeutsche Zeitung gazetesi, referandum öncesinde Türkiye’nin kamplara ayrıldığını ancak halk oylaması sonucunun etkileyici olduğu belirtildi.

Haberde Türkiye’nin üzerinde bulunduğu eski yükten kurtulduğu ve halkın çoğunluğunun demokratik Türkiye’den yana olduğu ve askere daha az yetki bırakılması gerektiği yönünde oy kullandığı belirtildi.

Halkın büyük bir çoğunluğunun kışkırtıcı politikalara artık inanmadığı belirtilerek, ülkede darbecilere karşı yargı yönünün açıldığı kaydedildi. (aa)

Erbil BAŞAY / Süheyla KAPLAN – Berlin / Hamburg

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.