Alman medyası Türkiye’deki yerel seçimi nasıl gördü?

Alman medyası Türkiye’deki yerel seçimi nasıl gördü?

ABONE OL
14:09 - 01/04/2024 14:09
Alman medyası Türkiye’deki yerel seçimi nasıl gördü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman medyası, dün Türkiye’deki yerel seçimin sonucuna geniş yer verdi. Paskalya Yortusu nedeniyle resmi tatil olan ülkede günlük gazeteler çıkmadığı için Alman medyası, seçimin nabzını internet sitelerindeki haber yayınlarıyla tuttu.

Bild: “Erdoğan için acı yenilgi”

Ülkenin en çok okunan gazetesi Bild’in internet sitesinde yayınlanan “Erdoğan’a tokat gibi cevap” başlıklı haberde, Recep Tayyip Erdoğan için önemli bir kamuoyu sınavı olarak görülen yerel seçimin “acı bir yenilgiye dönüştüğü” yazıyor. “Muhalefetteki CHP sürpriz bir zafer kazandı ve seçimlerden en büyük güç olarak çıktı” diye devam eden haberde, Erdoğan’ın ana hedefinin İstanbul’u geri kazanmak olduğu, ancak Ekrem İmamoğlu’nun zaferi ile Erdoğan’ın siyasi kariyerinde “bugüne kadarki en ciddi yenilgiyi yaşadığı” ifade ediliyor. Bild, seçim sonucunun bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinde de somut bir etkisi olacağını, İmamoğlu’nun muhalefet içinde güçlenerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde ön plana çıktığını ifade ediyor.

ARD: “Erdoğan İstanbul’u kazanamadı”

Televizyon kanalı ARD, “Erdoğan’ın partisi Türkiye’deki yerel seçimlerde ağır bir yenilgi aldı” başlıklı haberinde, yerel seçimin, geçen yıl yeniden cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan için bir test olarak görüldüğünü ve seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı için bir yenilgiye dönüştüğünü aktarıyor. “Yüksek enflasyon oranı ve ekonomik durum Erdoğan’a pahalıya mal oldu” diyen ARD, “Cumhurbaşkanı ayrıca, seçimlerde siyasi açıdan önemli bir metropol olan 16 milyon nüfuslu İstanbul’u kazanma hedefine de ulaşamadı” değerlendirmesi yapıyor.

Der Spiegel: “Tarihi yenilgi”

Der Spiegel dergisinin internet sitesindeki haber-yorumda da, seçimle İstanbul arasındaki bağ vurgulanıyor. Haberde, “Erdoğan İstanbul’u yeniden ele geçirmek istedi ve başarısız oldu. Tarihi yenilgi sonucu Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti İstanbul’da yerel seçimleri kaybetti, ama sadece orada değil, Anadolu’da da başarısız oldu. Seçmenler Türkiye Cumhurbaşkanı’na açık bir mesaj gönderdi” görüşlerine yer veriliyor.

Focus: “Zafer muhalefetin”

Focus dergisinin haber sitesinde, “Erdoğan için tam bir fiyasko: Muhalefet partisi ve onun görevdeki belediye başkanı Türkiye’nin başkenti Ankara’daki seçimlerin galibi olduklarını ilan etti. İstanbul’da zafer Erdoğan’ın muhaliflerinin oldu. Türkiye Cumhurbaşkanı artık yenilgiyi kabul etmiş durumda” cümleleri yer alıyor.

FAZ: “Seçim sonucunun nedeni enflasyon”

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde, “Türkiye’nin siyasi manzarasını altüst edebilecek sonuç” başlıklı haberde, seçim sonucunun, yüzde 67 civarındaki yüksek enflasyon oranının halk arasında yarattığı büyük memnuniyetsizliğin bir ifadesi olduğu belirtilirken, “Çalışan nüfusun yarısından fazlasının aldığı asgari ücret, kira ve giyim masraflarını karşılamıyor, bir aileyi beslemeye bile yetmiyor. Geçen yıl Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında da durum daha iyi değildi. Ancak o zaman Erdoğan seçmenlerini oyalamayı başarmıştı. Bu sefer kaybetti” deniliyor.

Tagesspiegel: “Erdoğan yorgun bir savaşçı”

Der Tagesspiegel gazetesindeki haber-yorumda, “Erdoğan döneminin sonunun başlangıcı” başlığı altında, “Türkiye’deki yerel seçimler AK Parti için fiyaskoyla sonuçlandı. Türkiye’de muhalefet 20 yıldır ilk kez ülke genelinde iktidardaki AK Parti’den daha güçlü hale geldi. Uzmanlar, Erdoğan’ın bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ciddi bir rakibi olabileceğini söylüyor. Başkanlık hırsını gizlemeyen 52 yaşındaki İmamoğlu, Pazar günü elde ettiği yeni başarı ile dört yıl sonraki başkanlık seçimlerinde 70 yaşındaki Erdoğan’a meydan okumanın temellerini atmış oldu. Cumhurbaşkanı seçimlerden sonra ekonomiyle ilgilenmek zorunda kalacak ve bu AK Parti seçmenleri için acı kararlar anlamına gelecek” derken, haberin sonunda “Erdoğan bir savaşçı ama yorgun bir savaşçı” cümlesi yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Alman medyası Türkiye’deki yerel seçimi nasıl gördü? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Alman medyası Türkiye’deki yerel seçimi nasıl gördü? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Alman medyası Türkiye’deki yerel seçimi nasıl gördü? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.