“Akdeniz Gerilimi İttifak Dayanışmasıyla Ele Alınmalı”

“Akdeniz Gerilimi İttifak Dayanışmasıyla Ele Alınmalı”

ABONE OL
19:14 - 05/10/2020 19:14
“Akdeniz Gerilimi İttifak Dayanışmasıyla Ele Alınmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ANKARA — 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında çözüm sağlanabilmesi için 24 saat açık bir direkt telefon hattı oluşturulduğunu açıklayarak, “Temelde yatan uyuşmazlıklar, diplomatik müzakereler yoluyla ele alınabilir. İttifak dayanışması ve uluslararası hukuk ruhu içerisinde” dedi.

Stoltenberg, NATO üyesi iki ülke arasında Doğu Akdeniz ve Ege nedeniyle herhangi bir çatışma yaşanmaması için Eylül ayında üstlendiği arabuluculuk yaklaşımıyla bugün Ankara’da temaslarda bulunuyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenlediği görüşmelerin ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya gelen Stoltenberg, akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. Stoltenberg, yarın da Yunanistan’ın başkenti Atina’da temaslarda bulunacak.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Bakan Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında, Türkiye’nin değerli ve ortak güvenliğe katkısı olan bir müttefik olduğunu vurgulayarak, Afganistan, Kosova ve Irak’taki misyonlardaki katkılarından söz etti. Türkiye’nin terörle mücadele çok büyük bir rol oynadığını söyleyen Stoltenberg, NATO’nun aynı şekilde Suriye sınır güvenliği yanı sıra hava ve denizde savunmasına katkı verdiğini anlattı.

“Bugün Doğu Akdeniz’de bazı gerilimlerle karşı karşıyayız” diyen Stoltenberg, bunun üzerine bir askeri ayrıştırma (de confliction) süreci oluşturduklarını hatırlattı. Stoltenberg, “Amacımız bölgedeki risklerin, kazaların azaltılması. Burada Türkiye ile Yunanistan arasında 7 gün 24 saat açık bir çağrı hattı oluşturuldu. Bu mekanizmada, Türkiye ve Yunanistan’ın NATO karargahında yapıcı bir şekilde görüşmeleri gerçekleştiriliyor. Bunu memnuniyetle karşılıyorum ve her iki müttefiği de çabalarından dolayı tebrik ediyorum. Biz de bunu daha geliştirmek için hazırız. Ayrıştırma süreci, diplomatik çalışmalara gereken alanı açmak için faydalı olabilir. Ümidim şudur ki temelde yatan uyuşmazlıklar, diplomatik müzakereler yoluyla ele alınabilir. İttifak dayanışması ve uluslararası hukuk ruhu içerisinde” ifadelerini kullandı.

“S-400 konusunda müttefikleri alternatif çözümler bulmaya davet ediyorum”

Türkiye’deki muhataplarıyla sorunlar konusunda doğrudan görüşmeyi önemli bulduğunu belirten Stoltenberg, Ankara–Washington hattında Türkiye’nin F-35 askeri uçak programından çıkarılmasına da yol açan Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması sorununa değindi.

Stoltenberg, “Türkiye’nin S-400 sistemlerini alımı, müttefik hava araçları için bir tehdit olabilir ve ABD’den yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Bu Türkiye’nin kendi vereceği bir karar. Ama S-400, NATO’nun hava savunma sistemlerine entegre edilemez. Bu anlamda Türkiye ve müttefikleri, alternatif çözümler bulmaya davet ediyorum” dedi.

“Dağlık Karabağ’da barışçı bir çözüme ulaşılmalı”

NATO Genel Sekreteri, Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalar yaşanmaya devam eden tabloyu da yorumladı. Stoltenberg, “Dağlık Karabağ’da saldırıların artmasından endişe duyuyoruz. Tüm tarafların hemen ateşkes uygulaması gerekiyor. Türkiye’yi de gerginlikleri sakinleştirmesi için kayda değer tecrübesini kullanmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.

Stoltenberg basın toplantısında, çatışmaların bölgede doğalgaz hattı düşünüldüğünde Avrupa’nın enerji güvenliğini tehdit etmesiyle ilgili soru üzerine, can kayıplarına dikkati çekti. Stoltenberg, duyduğu endişeyi vurgulayarak, “Bölgede düşmanlığın arttığını, daha fazla çatışma yaşandığını ve siviller arasındaki can kayıplarının da arttığını görüyoruz. Herhangi bir çatışma kritik alt yapıları da tehdit eder. Enerji alt yapısı da bunlardan birisi. Bütün taraflara şu mesajı vermemiz lazım, çatışmaları bir an önce durdurmalılar, barışçı bir çözüme ulaşmalılar. Çatışmalar başladığından beri benim verdiğim mesaj bu oldu. Çatışmalar bölge için ama bölge dışındaki ülkeler için de tehlikeli bir durum” yanıtını verdi.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı’nın uzun süredir Corona virüsü salgını nedeniyle ortak basın toplantılarını sadece resmi haber kuruluşları katılımıyla sınırlandırmış olması nedeniyle Stoltenberg–Çavuşoğlu toplantısında tek soru sorulmuş oldu. Bu bakımdan Türkiye ile Yunanistan arasında diplomatik müzakerelere ne zaman başlanabileceği ve Stoltenberg’in yarın Atina’da vereceği mesajlara ilişkin soru sorulmadı.

Dışişleri Bakanlığı’nın canlı yayımladığı toplantıda, Ermenistan sorusu ardından salondan başka soru yöneltilmemesi üzerine Stoltenberg’in de şaşırdığı ve Çavuşoğlu’na dönerek “Bitti mi?” şeklinde durumu anlamaya çalıştığı görüldü.

Çavuşoğlu: “Milli çıkarlarımızı korumak için adım atacağız”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Stoltenberg’in en çok ziyaret ettiği ülkenin Türkiye olduğunu da belirterek, NATO’nun rol üstlendiği Doğu Akdeniz gerilimiyle ilgili görüşmelere olumlu baktıkları mesajını verdi. Çavuşoğlu, “Biz diğer müttefiklerimizle olan ikili meselelerimizi NATO’nun gündemine getirmemeye çalışıyoruz. Ama bazı müttefiklerimizin sürekli Türkiye ile olsun, başka ülkelerle olsun meselelerini NATO’nun gündemine getirdiklerini görüyoruz. Diğer taraftan Doğu Akdeniz’de yaşanan olaylardan sonra tabii Türkiye olarak hem kendi milli çıkarlarımızı hem de Kıbrıs Türkleri’nin hakkını korumak için kararlı bir şekilde adımlarımızı attık, atıyoruz. Buradaki gelişmelerden sonra NATO’nun ‘ayrıştırma (de confliction)’ konusunda bir inisiyatifi oldu. Biz müttefikler arasında bir kazanın yaşanmasını istemiyoruz, Yunanistan’ın özellikle bizim sismik araştırma gemimizin (Oruç Reis) bölgemize savaş gemilerini göndermesi sebebiyle bir gerginlik oldu. Bir çatışma riskini gören NATO, ayrıştırıcı rolünü burada oynamak istedi. Biz başından beri NATO’nun ve Genel Sekreter’in bu inisiyatifine olumlu baktık ve tüm desteğimizi verdik. Başından beri bu toplantılara katıldık. Başlangıçta Yunanistan’ın olumsuz tutumları oldu ama şimdi Yunanistan’ın da bu toplantılara katıldıklarını görüyoruz, bundan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Stoltenberg’in süreçte üstlendiği liderliğe teşekkür ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, bugünkü görüşmede NATO’nun Türkiye’ye vermesi gerekli desteği gözden geçirdiklerini belirterek, Suriye konusunda “İdlib kentinde Türkiye’nin, rejim ve destekçilerinin saldırganlığını durdururken, NATO’dan bu konuda destek talebi olmuştu. Üzülerek söylemek isterim ki müttefiklerin değişik gerekçelerle bu desteği Türkiye’den esirgediklerini görüyoruz. Bu konuda Genel Sekreter’in samimi çabaları oldu, bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz” siteminde bulundu.

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye Suriye ve Patriot sitemi

Çavuşoğlu, isim vermeden ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde PYD-YPG ile işbirliğini anımsatarak, “Terörle mücadelemizde NATO müttefiklerinden daha somut destek bekliyoruz. Eğer destek veremiyorlarsa terör örgütlerine destek vermesinler. Bugün maalesef PKK-YPG terör örgütüne açıkça destek veriyor. Bu uluslararası hukuka aykırıdır. Terör listemizde olan terör örgütleriyle bazı müttefiklerimizin angajmana girmesi kabul edilemez. Bu konuda Genel Sekreter’e sitemlerimizi ilettik, şahsına değil ama üye ülkelere iletilmesi için ilettik. Müttefiklerin bu tür destekleri bir an önce durdurması gerekir” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi konusunda ise “mecburiyet” durumunun altını çizen Çavuşoğlu, “Savunma sanayi ihtiyaçları, NATO müttefikleri olarak kendi içimizde halletmemiz gerekir. Biz Patriot ya da başka bir hava savunma sistemini alamadığımız için S-400 almak durumunda kaldık. Ve bunun için NATO içinde yarattığı hassasiyeti görüyoruz. Ama Türkiye’nin elzem olan bu ihtiyacının karşılanması gerekiyor. NATO müttefiklerinin de bunu anlaması gerekiyor. Bu sadece hava savunması değil diğer ihtiyaçların da karşılanmasında da değişik gerekçelerle birbirlerine zorluk çıkarmaması gerekiyor” diye konuştu.

Ermenistan’a “savaş suçu” tepkisini ifade etti

Dağlık Karabağ meselesinde Ermenistan’ı sivillere saldırılar yürütmekle suçlayan Çavuşoğlu, “Ermenistan Gence ve Bakü’ye yakın yerlere de füze göndermeye başladı. Bu aslında savaş suçudur. Minsk üçlüsü somut adımlar atmalı, sorunu çözmek için. Son 30 yıldır Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarıyla ilgili somut hiçbir adım gelmedi. Türkiye olarak Gürcistan ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü söz konusu olursa biz güçlü bir şekilde destek veriyoruz. Peki neden Azerbaycan ve Ermenistan konusu gündeme gelince Ermenistan’a neden Azerbaycan topraklarından çekil denilmiyor?” tepkisini gösterdi.

Stoltenberg-Akar görüşmesi

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Çavuşoğlu’yla görüşmesinin ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la da bir araya geldi. Akar, Stoltenberg’i bakanlıkta askeri törenle karşıladı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, baş başa görüşme sonrasında Akar ve Stoltenberg heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.

Görüşmelerde, başta Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler olmak üzere, Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri arasında NATO Karargahı’nda gerçekleştirilen teknik toplantılar ve NATO konularında da görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmelerde Bakan Akar’ın, “NATO Karargahı’nda yapılan toplantılar sonucunda genel ilkelerde ortak anlayışa varılmasının önemi ile Türkiye’nin konunun diyalogla ön koşulsuz çözülmesine yönelik çalışmaları desteklemeyi sürdürdüğü” mesajını verdiği ifade edildi.

VOA tarafından geçilen “Akdeniz Gerilimi İttifak Dayanışmasıyla Ele Alınmalı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Akdeniz Gerilimi İttifak Dayanışmasıyla Ele Alınmalı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Akdeniz Gerilimi İttifak Dayanışmasıyla Ele Alınmalı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.