‘’Afgan kadın ve kızlara yönelik kısıtlamalar hız kesmeden sürüyor’’

‘’Afgan kadın ve kızlara yönelik kısıtlamalar hız kesmeden sürüyor’’

ABONE OL
14:17 - 24/01/2024 14:17
‘’Afgan kadın ve kızlara yönelik kısıtlamalar hız kesmeden sürüyor’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), ülkedeki insan hakları ihlalleriyle ilgili güncellediği insan haklarıyla ilgili son raporunda, ülkede kadınlara yönelik kısıtlamaların hız kesmeden devam ettiğini açıkladı.

Raporda, Afganistan’da kadın ve kız çocuklarının temel haklarının Taliban yönetimi tarafından insan haklarına aykırı bir şekilde baskı altında tutulduğu, uymayanların keyfi tutuklamalara, kurulan ahlak koruma birimlerinin baskısına maruz kaldığı belirtildi. Güncellenen son raporun 2023 yılı Ekim ve Aralık ayları dönemini kapsadığı, ülkedeki kadın ve kızların, çalışma, sağlık, eğitim gibi haklarının yönetim tarafından getirilen kısıtlamalarla ihlal edildiği kaydedildi.

Kadınların, Taliban’ın kurduğu ahlaksızlığın önlenmesi, şeriatın korunmasıyla ilgili bakanlıklara bağlı birimlerin bekar ve yanında refakatçisi olmayan Afgan kadınlara yönelik haksız kısıtlamaları sürdürdüğü, evli olmayan ya da erkek vasisi olmayan kadınlarının işe, seyahate çıkamaması veya sağlık hizmetlerine erişememesi ve kamusal hayatta var olma erişiminin engellendiği belirtildi.

Raporda, Afganistan’da kadınlara karşı ayrımcı cinsel yaklaşımın sürdüğü, kadınların çalışma hayatlarının altüst edildiği, 2023 yılının son aylarında da çalışan birçok kadının işlerinden kovulduğu kaydedildi. Raporda, doğum kontrol hapı satın alan kadınların tutuklandığı, doğum kontrol hapı kullanan kadınlara evlenmeleri tavsiye edilip, çalıştıkları işlerden kovuldukları belirtildi.

Taliban yetkililerin, kadınlara yönelik bu tür kısıtlamaları, ‘’evli olmayan bir kadının çalışmasının uygunsuz olduğu’’ nedeniyle gerçekleştirdiği ifade edildi. Raporda, başkent Kabil ve diğer kentlerde çok sayıda kadının olması gereken şekilde başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle keyfi olarak tutuklandığı belirtildi.

BM Afganistan Yardım Misyonu tarafından güncellenen son raporda, Taliban’ın bilgi ve fikir paylaşımı, araştırılması ve aktarılmasını kısıtlayarak ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmeyi sürdürdüğü belirtildi. Eğitim Bakanlığı’nın Afganistan’daki tüm üniversite ve özel eğitim kurumlarında dine ve şeriata aykırı olduğu gerekçesiyle bazı kitapları tedrisattan kaldırıldığı da belirtildi.

VOA tarafından geçilen ‘’Afgan kadın ve kızlara yönelik kısıtlamalar hız kesmeden sürüyor’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘’Afgan kadın ve kızlara yönelik kısıtlamalar hız kesmeden sürüyor’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘’Afgan kadın ve kızlara yönelik kısıtlamalar hız kesmeden sürüyor’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.