“DİKTATÖRLER SEÇİM KAYBETMEZ”

ABONE OL
18:00 - 01/10/2020 18:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

“DİKTATÖRLER SEÇİM KAYBETMEZ”

Discovery Channel’a bağlı internet sitesi Discovery News diktatörlerin kontrolü nasıl ellerinde tutuklarını araştırmış.

Bize de köşesini yazmak kalmış. Konu başlıklarını birkaç örnek ile genişlettim okuması zevkli olsun diye!

KORKU: Toplumu hep korkutacaksın ve kurtuluşu kendinde göstereceksin. Ben gelirsem terör biter diyebilmek için teröre, ekonomi düzelir diyebilmek içinse krizlere ihtiyacın olacaktır. Ya yapacaksın ya da sipariş vereceksin bu tip meseleleri. Ya da kısmetine denk gelecek patlamalar.

DIŞ TEHDİT: Diğer ülke güçleri ile halkı korkutacaksın. Hiç olmadı, komşu ülkeye sefere çıkacaksın bir bahane bulup. AB ülkelerinden birkaçı ile hatta olmadı ABD ile gerginleşeceksin.

KORUNMA GÜDÜSÜ: Tüm dünya ülkeleri bize düşmanmış ta, ülkenin bekası için hepsiyle gizli bir savaş varmış gibi hissettireceksin Vatandaşlara. Hiçbir yerden saldırı gelmese bile dövizin artmasını bile dış güçlerden bileceksin.

SAYGI KÜLTÜRÜ: Diktatörler saygı kültürünün yüksek olduğu toplumlarda ortaya çıkıyormuş. Dolayısı ile kendilerine saygı duymayanı küçük görüyorlar ve topluma da böyle gösteriyorlar. Kendisi dindar gözüküp kendisine yapılan saygısızlığı dine hakaret gibi gösteriyor mesela.

BİLGİ KONTROLÜ: Medya ve internet elinde olursa, akşam uzay aracı fırlattık dersiniz, beş sene sonra bir üst modeline başlarsınız her kes gerçek zanneder. On sene boyunca yerli uçak hikayesi ile seçimlere gitmek bile düşünülebilir bu durumda.

MUHALEFET KONTROLÜ: Muhalefetin adaylarını bile siz belirliye bilirsiniz. Muhalefete ortak aday bile göstertebilirsiniz çaktırmadan!

MUHTAÇ ETMEK: Uzmanlar, diktatörlerin metotlarından birinin de toplumu önce ekmeğe muhtaç etmek olduğunu söylüyor. Sonrada ekmek yardımı yapıp, yardım alan bir insan psikolojisi yaratacaksınız. Onurlu bir şekilde çalışarak değil de yardımla geçinecek kısacası.

MİTLER: Tüm diktatörler için mitler yaratılıyor, kimseye benzemeyen bir karaktere sahip oldukları vurgusu yapılıyor. Böylece diktatörler yüceltiliyor. Hani uçacakmış ta bizim lider, kibirlendirmesin diye yürüyormuş gibi anlatacaksın. Kimse kandıramaz bu tip insanları, bilerek razı gelir kısacası.

Meseleyi araştırmışlar bende okuyup örneklendirdim daha iyi anlayabilesiniz diye. Örnek verirken de bu coğrafyadan benzetmeler yaptım, daha iyi anlaşılsın diye. Cumhuriyetçi liderleri anlatacaktım 19 Mayıs münasebeti ile fakat devlet büyüklerimizin yapacağı açıklamaları bekleme kararı aldım. 

Cumhuriyet ve Atatürk için kötü bir şey söyleyen olursa yüzüne tükürebilmek için. Neticede özgürlük var memlekette!

Tavırları yazdıklarıma benziyorsa bir siyasetçinin, kendine çeki düzen vermesini tavsiye edebilirim. Kamuoyuna saygılarımla!

Ender Özerdem

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.