BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

ABONE OL
18:15 - 01/10/2020 18:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR 

T.C. Berlin Başkonsolosluğu 15 Aralık 2014 tarihinde Türk Evi’nde, Sivil Toplum kuruluşlarıyla Yıl Sonu Faaliyet Değerlendirme toplantısı yaptı.

Başkonsolos Ahmet Başar Şen, açılış konuşmasında göreve başlar
başlamaz STK’ını topladığını, bugün nereye gelindiğini, önümüzdeki dönemde yapılabilecek ortak çalışmaları değerlendirme amacına açıklık getirdi. Berlin’de faaliyet gösteren Türk STK’nın çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunmak, derneklerin birbirlerini tanımaları, birlikte hareket etmenin önemine ev sahibi olarak dikkat çekti.

Toplantıda Eğitim-Öğretim Ataşesi Mustafa Çokyiğit, Din İşleri Hizmetleri Ataşesi Bilal Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Atilla Ethem Zeybek de hazır bulundular.
Berlin’de bulunan 50 civarında dernek başkan veya başkan yardımcıları düzeyinde katıldılar. Türk basın mensupları ilgiyle toplantıyı takip etti.

Dernek başkanları istek ve önerilerini dile getirdi. Daha iyi koordine olmak için böyle toplantıların daha sık yapılması, bir platform oluşturulması.

Dernek tanıtımı ve duyurular için interneti daha iyi kullanma, bilgi bankası kurma. Başkonsolosluk sayfası rehber olabilir.

Derneklerin kendi aralarında faaliyet temalarında birleşerek etkinlik yapmaları.
Sayıda çok değil, özlü faaliyetlerde bir araya gelmenin önemi. Devleti temsil eden görevliler yer ve olanak verir, ama dernekler kendi aralarında birlikte hareket etmeyi öğrenmeli.

Sivil kuruluşlar her iki devlet arasında vatandaş ve devlet ilişkilerinde yardımcı olur, bu nedenle adı sivil kuruluştur. Gelecek nesilleri organize olmaya teşvik etmek, ancak onların burada artık anadilinin Almanca olduğunu kabul etmekle mümkündür. Bu nedenle etkinlikler Almanca Türkçe iki dilde yapılmalıdır. Toplantı ve konserler 90 dakikayı geçmemeli. Gençleri Alman basın ve medyasında görev almaları için teşvik ederek desteklemelidir.

Dernekleri tanıtıcı bir broşür hazırlanması. Türkçe yayın yapan basın ve medya dernek çalışmalara, tanıtıma ve duyurulara yer vermelidir. Kuruluşların yönetimine mutlaka en az bir kadın ve bir genç seçilmelidir.  
                           
Başkonsolos Ahmet Bey, toplantıyı kapatırken özetle daha düzenli, daha iyi organize olmayı diledi. Her vatandaşın en az bir dernek veya vakfa aktif olarak üye olmasını tavsiye etti.                        
Toplanan bilgileri ve deneyimini kendisinden sonra gelecek meslektaşına devredeceğini söyledi.   
Eğitim ve Öğretim Ataşesi Mustafa Bey, kendi görev bölümünü özetledi. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Atilla Bey, emeklilik ve hastalık sigortaları ilgili sosyal anlaşmaya açıklık getirdi.
Toplantı Berlin-Neukölln, Karl-Marxstraße’de bulunan Türkiyem Restoran’ın sunduğu leziz yiyecekler eşliğinde sohbetle devam etti. Konuşma ve öneriler henüz bitmemişti. Yakında toplanma arzusu ile sona erdi.
Sevgili okurlarım, bu toplantı gazetede haber olarak verildi. Bu makalemde kayıtlara geçmesini, beyinlere girmesini arzu ederek yazdım. Makalelerimde sık sık örgütlenmeden, birlikten kuvvet doğacağını yazıyorum. Bu konuda Utopi yazımda daha açık yazdım. Arşivden okursunuz, diye bazı maddeleri tekrar yazmadım.
Birlikte hareket etme Alman karar mercilerinde de saygı uyandırır. Öğretmen arkadaşım Azmi Durmuş anlatmıştı. Kendisi üye olduğu derneği temsilen ilçe göçmen kuruluşuna katılır. Katılımcılar yerlerini almıştır. Toplantı başlayacağı zaman Musevi cemaatinin başkanı içeri girince, Belediye Başkanı dâhil ilçe büyükleri ayağa kalkarak ona yer gösterir, saygıda kusur etmezler. Zira bu cemiyetin tek bir başkanı vardır. Seçimle değişir, bir başkan ölene kadar koltuğa sıkı sıkıya sarılmaz.

Tarih Musevilere birleşme için acı, ama iyi bir ders vermiştir. Yurtdışı Türkleri acı çekmeden birleşmeli, onları örnek almalıdır.

Birlikte kalın!


İlter Gözkaya-Holzhey         

Emekli Öğretmen                                     
                         

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.