Venezuela Bolivarı Bir Ayda Yüzde 21 Değer Kaybetti

Venezuela Bolivarı Bir Ayda Yüzde 21 Değer Kaybetti

ABONE OL
15:46 - 03/02/2023 15:46
Venezuela Bolivarı Bir Ayda Yüzde 21 Değer Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen yıl yüzde 73 değer kaybeden Venezuela para birimi bolivardaki düşüş, bu yıl da devam ediyor. 2023’e 17,5 bolivar ile başlayan resmi dolar kuru, Ocak ayını 22,3 bolivar ile yani yüzde 21,54 değer kaybıyla kapattı.

Geçen yıl dolar karşısında yüzde 73 değer kaybeden Venezuela parası bolivardaki değer kaybı devam ediyor. Ocak ayı başında 17,5 bolivar olan dolar kuru, 31 Ocakta 22,3 bolivara ulaştı.

Döviz kurundaki artıştan en çok etkilenenler, gelirleri bolivarla olmasına rağmen ürün ve hizmetleri dolar cinsinden ödeyen Venezuelalılar.

Ekonomisi petrole dayalı olan ve başta gıda, giyim ve elektronik gibi temel tüketim maddeleri olmak üzere gündelik ihtiyaçların neredeyse tamamının dövizle ithal edildiği ülkede fiyatlar da dolara endeksli.

Bu durum, kur artışı sonucunda maaşları 6 doların altına kadar düşen asgari ücretliler ve emekliler ile aylık geliri 10 ila 50 dolara tekabül eden kamu çalışanlarını daha çok etkiliyor.

“Temel nedenler karşılıksız para basılması ve güven kaybı”

Ekonomik ve finansal danışmanlık hizmeti veren Albus Data’nın direktörü Henkel Garcia’ya göre bolivarın sert bir şekilde devalüe olmasındaki en temel nedenler arasında hükümetin kamu giderlerini Venezuela Merkez Bankası’na (BCV) para bastırarak karşılaması ve Venezuelalılar’ın bolivara olan güveni yitirmesi yer alıyor.

Henkel Garcia

Venezuela’da hiper enflasyon sürecinde bolivarın sürekli değer kaybetmesinin ekonominin fiilen dolarize olmasıyla sonuçlandığına dikkat çeken Garcia, Güney Amerika ülkesinin geçen yıl en fazla büyüme kaydeden ülke olmasına rağmen kur istikrarsızlığının Venezuelalılar’ın hiper enflasyon sürecinde edindiği “param pula dönmeden döviz almalıyım” anlayışını beslediğini söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan uzman,, geçen yıl Ağustos ve Aralık aylarında hükümetin kamu çalışanlarına yaptığı ödemeleri Venezuela Merkez Bankası’na (BCV) karşılıksız para bastırarak yapmasının dolar kurunda sert yükselişlere neden olduğunu kaydetti.

Fiyatların dolara endekslendiği ülkede kur artışının doğrudan enflasyonun da artması anlamına geldiğini söyleyen Garcia “Venezuela’da bir süredir düşme eğiliminde olan parasal büyüklük, döviz kuru ve enflasyon oranları son aylarda yeniden artmaya başladı. Bu üç değişkendeki yükseliş trendinin devam etmesi durumunda yeniden hiper enflasyon sürecine girilmesi kaçınılmaz olabilir. Kurdaki hareketlilik geçmiş yıllarda hiper enflasyon sürecinde yaşadığımıza oldukça benziyor” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Venezuela Bolivarı Bir Ayda Yüzde 21 Değer Kaybetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela Bolivarı Bir Ayda Yüzde 21 Değer Kaybetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela Bolivarı Bir Ayda Yüzde 21 Değer Kaybetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.