Van’da DEM Partili Zeydan’ın başkanlığına yargı müdahalesi

Van’da DEM Partili Zeydan’ın başkanlığına yargı müdahalesi

ABONE OL
11:16 - 02/04/2024 11:16
Van’da DEM Partili Zeydan’ın başkanlığına yargı müdahalesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Abdullah Zeydan’ın, 2022 yılında iade edilen memnu haklarının, Adalet Bakanlığı’nın başvurusuyla, seçime iki gün kala iptal edildiğini duyurdu.

Memnu, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışındaki kanunlar gerekçesiyle mahrum edildiği hakları anlamına geliyor. Seçimi kazanan Abdullah Zeydan, memnu hakların iadesinin iptal edilmesiyle siyasi yasaklı konumuna düşüyor. Zeydan’ın başkanlığı hakkında son kararı Yüksek Seçim Kurulu verecek.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada Zeydan’ın, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurduğu ve adaylığının yapılan incelemelerin ardından YSK tarafından kabul edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika kala, Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, Zeydan’ın 2022 yılında iade edilen memnu haklarına itiraz ettiği belirtildi. Savcılık, bu başvuru üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ya bildirimde bulunmuştur”

DEM Parti açıklamada, seçim sonuçlarına saygı gösterilmesini isteyerek “Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür.

Abdullah Zeydan, Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz”

Karara tepkiler

Karara ilk tepki, Diyarbakır Barosu’ndan geldi. Baro Başkanı Nahit Eren, kararın seçime müdahale olduğunu belirterek “Yargı aracı kılınarak seçme ve seçilme hakkına müdahale girişimini kabul etmiyoruz. Van halkının iradesine saygı gösterin. Abdullah Zeydan’ın bir yıl önce almış olduğu memnu hakların iadesi kararının seçimden bir gün önce hukuksuzca kaldırılması planlı bir müdahaledir” dedi.

Kararla ilgili VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Eren, kararın hukuksuz olduğunu söyledi. Bunun seçim sonuçlarına müdahale olduğunu savunan Eren, “Mahkeme, kendi aldığı kesinleşmiş iade kararını kaldırıyor. Gerekçe neymiş, ‘savcı itiraz etmemiş’. O zaman kararı tebliğ ederek Yargıtay’a göndermesi lazım, bunu da yapmıyor. Hemen iptal edip seçime iki gün kala adli sicil kaydına işletiyor” diye konuştu.

Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz da karara tepki gösterenler arasında, Özaraz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yargı eli ile yurttaşın seçme ve seçilme hakkı ihlal edilerek Kürt halkının iradesine hukuksuzca müdahale edilmesi kabul edilemez. Bu hukuksuz tutumdan derhal vazgeçilerek hukuk ve demokrasiye dönüş çağrısında bulunuyorum” dedi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise kararı ‘AK Partinin halk iradesine tahammülsüzlüğü’ olarak yorumladı. Tanrıkulu sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı gasp etmeye çalışıyorlar. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Pamuk ipliğine toplumsal bakışımızı dinamitleyecek bu girişim kabul edilemez. Tüm gücümüz ile karşı duracağız” ifadelerini kullandı.

Zeydan, Selahattin Demirtaş ile aynı cezaevinde kalmıştı

VOA Türkçe’nin adliye kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Zeydan’la ilgili başvuru, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapıldı. Savcılık da başvuruyu, Zeydan’la ilgili mahkûmiyet kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Mahkeme de talebi kabul ederek, Zaydan’ın memnu haklarının iadesini iptal etti.

Zeydan, 26 Temmuz 2015’te HDP ve DBP ilçe başkanlıklarının, TSK’nın gerçekleştirdiği hava operasyonları ve ülke genelindeki gözaltı operasyonlarına tepki göstermek amacıyla Yüksekova’da yapılan toplantıdaki konuşması nedeniyle, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016’da tutuklanmıştı. Zeydan hakkında açılan davanın dosyası, güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır’a gönderilmişti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Zeydan, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan 5 yıl, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezası üst mahkemede onanan Zeydan, Edirne Cezaevi’ne konulmuştu. Zeydan, cezasını eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la aynı koğuşta çekmişti.

VOA tarafından geçilen Van’da DEM Partili Zeydan’ın başkanlığına yargı müdahalesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Van’da DEM Partili Zeydan’ın başkanlığına yargı müdahalesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Van’da DEM Partili Zeydan’ın başkanlığına yargı müdahalesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.