DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Türkiye TikTok’taki fenomenlerin ve vergisiz kazancın peşine mi düştü?

Türkiye TikTok’taki fenomenlerin ve vergisiz kazancın peşine mi düştü?

ABONE OL
15:34 - 07/12/2023 15:34
Türkiye TikTok’taki fenomenlerin ve vergisiz kazancın peşine mi düştü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de son dönemde, TikTok gibi sosyal medya paylaşım platformlarından yapılan ve kamuoyunda rahatsızlık yaratan paylaşımlar ile bu platformlardan elden edilen haksız kazanç tartışılıyor.

Sosyal medya fenomenleriyle ilgili vergilendirilmemiş kazanç, dolandırıcılık, kara para aklama iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile bir süredir soruşturma yürütüyor.

Fenomenlerin sağladığı vergisiz kazançla birlikte özellikle TikTok’taki cinsellik, çıplaklık içerikli paylaşımlar gündemdeki tartışmayı büyüttü.

Bu kapsamda AK Parti’li Hüseyin Yayman’ın başkanlığında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, bugün TikTok yönetimini davet ederek toplandı.

Komisyonda, AK Parti’den Şebnem Bursalı, CHP’den Tuncay Özkan ile Okan Konuralp ve HEDEP’ten iletişim alanında akademisyen Sevilay Çelenk ve İYİ Parti’den Selcan Taşçı Hamşıoğlu şeklinde ağırlıkla gazeteci kökenli vekiller görev alıyor.

Komisyonda, gazeteci kökenli vekiller ağırlıkla görev alıyor

Çin merkezli ByteDance Şirketi’nin sahibi olduğu TikTok’un Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları Direktörü Emir Gelen yaptığı açıklamada, dünya genelinde her ay 1 milyardan fazla kullanıcıya ulaştıklarını, moderatörler aracılığıyla içeriklerle ilgili TikTok Topluluk Kuralları çerçevesinde sıkı bir denetim yapıldığını anlattı.

“Yoğunlaştığımız konulardan bir tanesi de; özellikle 18 yaş altı kullanıcılara getirilen kısıtlamalar ve ailelerin bu süreçteki kontrolünü arttırmak yönündedir. Güvenli dijital deneyimleri öne çıkarmak amacı ile geliştirdiğimiz ‘Aile Eşlemesi Modu’ ile ebeveynlere, çocuklarının TikTok kullanımını gözlemleme ve kontrol etme imkanı sunuyoruz. Ekran zamanı yönetimi özelliği ile aileler, çocuklarının uygulamada geçirebileceği süreyi belirleyebiliyor ve kontrol edebiliyor” diyen Gelen, Türk milletinin değerlerine önem verdiklerini söyledi.

TikTok Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları Direktörü Emir Gelen komisyonda açıklama yaptı ve soruları yanıtladı

Gelen konuşmasında, “Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan, ve yerelleşme konusuna en fazla yatırım yapan sosyal ağ sağlayıcısı olarak, geçtiğimiz sene yeniden düzenlenen 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’a ilk uyum sağlayan şirket” oldukları vurgusu da yaptı.

TikTok temsilcisi Gelen, “Amacımız her zaman, topluluğumuzun TikTok’a geldiğinde güvenli, olumlu ve eğlenceli bir deneyim yaşamasını sağlamak olmuştur. Hem gençler hem de aileler için. Bunu yaparken de ülkemizin kanunlarına, yönetmeliklerine ve beklentilerine uyum sağlamanın yanı sıra, toplumsal hassasiyetleri de göz önünde bulundurmaya azami özen gösteriyoruz” mesajını verdi.

TikTok’un kazanç hesabı üzerinden önlem artışı talep edildi

Komisyon üyesi MHP’li Levent Uysal ise, son günlerde kamuoyunda tartışma yaratan görüntüleri anımsatarak, TikTok’un bu paylaşımlara neden çözüm bulunmadığı ve moderatör sistemiyle ilgili soru yöneltti.

Bunun üzerine TikTok Direktörü Gelen, “Son dönemde yaşananlar üzerine Türkiye özelinde kullanıcı kurullarıyla ilgili gözden geçirme yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Dünya çapında 40 bini aşkın personel ile platform güvenliği üzerine çalıştığını kaydeden Gelen, Türkiye’deki moderatör sayısı hakkında ise bilgi vermedi.

Sadece yüzde 4 civarında moderatör varlığından söz etmesine karşın detaylı veri paylaşmayan Gelen, “Türkiye’de kamu/devlet eliyle yapılan içerik engellemesi taleplerine en fazla uyum gösteren sosyal medya paylaşımı platformu TikTok. Şu ana kadar 16 milyonu aşkın içerik platformumuzdan talep üzerine kaldırıldı. Yüzde 97,7 oranında kamu talebine uyum oranımız var” ifadesini kullandı.

AK Parti’li Şebnem Bursalı da, TikTok’un mevcut tabloda yeterince önlem almadığı yönünde kamuoyu görüşü bulunduğunu ve kendisine bu toplantıya katılacağı için çok sayıda şikayet iletildiğini belirterek, ilave önlem çalışması olarak ne yapıldığını ve TikTok’un ne kadar vergi ödediğini sordu.

Bunun üzerine Emir Gelen, 2021 yılında Türkiye’ye 93 milyon Türk Lirası dijital platform vergisi ödediklerini belirterek, 2023’ün ilk 10 ayında ise 449 milyon TL’lik vergi ödeme durumunda olduklarını açıkladı.

AK Parti’li Uysal ise Gelen’in vergi açıklaması üzerine, “Bu vergi artışı gösteriyor ki; Türkiye’de kazancınızda beş kat artış olmuş. Dolayısıyla önlemlerinizde de Türkiye’deki kazancınızı düşünerek gerekli çalışma olmalı” eleştirisi yaptı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bu hafta yaptığı açıklamada, TikTok sosyal medya platformunda müstehcen içerikler oluşturan, bu görüntülerle canlı yayın vasıtasıyla gelir sağlayan, çevrimiçi çocuk istismarı barındıran içerikler üreten ve paylaşan hesap yöneticiler hakkında da işlem yaptıklarını belirterek, bu kapsamda son 6 ayda bu tür içeriklere sahip 1332 hesap yöneticisinden 13’ünün tutuklandığını, 612 hesapla ilgili gerekli işlemlerin ise devam ettiğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen Türkiye TikTok’taki fenomenlerin ve vergisiz kazancın peşine mi düştü? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye TikTok’taki fenomenlerin ve vergisiz kazancın peşine mi düştü? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye TikTok’taki fenomenlerin ve vergisiz kazancın peşine mi düştü? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.