Trump’ın yeniden seçilmesinin ittifakı zayıflatacağı endişelerine katılmıyor

Trump’ın yeniden seçilmesinin ittifakı zayıflatacağı endişelerine katılmıyor

ABONE OL
20:34 - 31/01/2024 20:34
Trump’ın yeniden seçilmesinin ittifakı zayıflatacağı endişelerine katılmıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Çarşamba günü yaptığı açıklamayla, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin, Ukrayna’ya güçlü bir destek sağlamak için çalışan savunma ittifakını zayıflatacağı yönündeki korkuları hafifletti.

Stoltenberg Trump’ın ikinci kez başkan olması halinde bu durumun ABD’nin NATO üyeliğini tehlikeye atacağını düşünmediğini söyledi.

CNN’e verdiği söyleşide Stoltenberg, “ABD seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, ABD’nin sadık bir NATO müttefiki olmaya devam edeceğine inanıyorum, çünkü bu ABD’nin çıkarına” dedi.

Başkan olduğu dönemde NATO’yu sert bir şekilde eleştiren Cumhuriyetçi Parti’li Trump, defalarca ittifaktan çekilme tehdidinde bulunmuştu. NATO’ya ayrılan savunma fonlarını kesen Trump sık sık ABD’nin NATO harcamaları için üzerine düşen adil paydan daha fazlasını ödediğinden şikayetçiydi.

Stoltenberg, Trump için, “Onunla dört yıl çalıştım ve dikkatle dinledim, çünkü temel eleştirisi NATO müttefiklerinin NATO’ya çok az harcama yapmasıydı” dedi.

Üye ülkeleri savunma harcamalarını çoğaltmaya zorlayan Stoltenberg, askeri katkılarını arttıran üye ülke sayısının arttığını söyledi.

Stoltenberg, “Dolayısıyla ABD’nin ‘Avrupalı müttefiklerin adım atması gerektiği’ mesajı anlaşıldı ve gerçekten de doğru yönde ilerliyorlar” dedi.

Trump haftasonu seçim kampanyası etkinlikleri sırasında NATO ülkelerinin saldırıya uğraması halinde ABD’yi destekleyeceğine inanmadığını söyleyerek ittifakı eleştirmeye devam etti. NATO anlaşması, üye devletlerden birinin saldırıya uğraması halinde karşılıklı savunmayı garanti eden bir hüküm içeriyor.

Ukrayna’daki savaşla ilgili olaraksa Trump gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu ve şimdiye kadar harcanan milyarlarca dolardan şikayet etti. Ancak eski ABD Başkanı, çok az somut politika önerisi ortaya koydu.

Bazılarının Ukrayna’ya ek yardım için şart koştuğu sınır güvenliği anlaşmasına ilişkin ABD Senatosu görüşmeleri, Trump’a yakın Cumhuriyetçiler arasında giderek artan bir muhalefetle karşılaştı.

VOA tarafından geçilen NATO Genel Sekreteri Trump’ın yeniden seçilmesinin ittifakı zayıflatacağı endişelerine katılmıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. NATO Genel Sekreteri Trump’ın yeniden seçilmesinin ittifakı zayıflatacağı endişelerine katılmıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan NATO Genel Sekreteri Trump’ın yeniden seçilmesinin ittifakı zayıflatacağı endişelerine katılmıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.