Bu kez de Guinea Bissau’dan engelleme

Bu kez de Guinea Bissau’dan engelleme

ABONE OL
14:48 - 28/04/2024 14:48
Bu kez de Guinea Bissau’dan engelleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Güney Afrika’dan Norveç’e, ABD’den Yeni Zelanda’ya onlarca sivil toplum kuruluşunu içinde barındıran Uluslararası Özgürlük Filosu Koordinasyonu aylardır İsrail’in ablukası altındaki Gazze’ye denizden ulaşmaya çalışıyor.

Bu ay başında seyahatin önce 21 Nisan’da olacağını sonra 26 Nisan’da başlayabileceğini duyuran Uluslararası Özgürlük Koalisyonu Filosu henüz yola çıkabilmiş değil.

Koalisyon tarafından satın alınan ve 5500 ton insani yardım taşıyacak Anadolu gemisi ise çıkış hazırlıklarını tamamladıktan sonra Filistin’e hareket için Mersin’in İskenderun ilçesinde bekliyor. Ancak Guinea Bissau bandıralı gemiye bu ülkenin deniz otoritesi izin vermedi.

Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu üyelerinden Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür geri adım atmayacaklarını belirtiyor

İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda toplanan koalisyon üyesi yaklaşık 500 aktivist eski Portekiz sömürgesi Batı Afrika ülkesinin bu tutumuna tepki gösterdi.

Avukat Arraf: “Guinea Bissau da İsrail’in suçlarına ortak oldu”

Koalisyonun hazırladığı açıklamayı Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) kurucusu Huweida Arraf okudu.

Ailesi Filistinli Hristiyanlar olan Amerikan vatandaşı avukat, “Perşembe öğleden sonra, Guinea-Bissau Uluslararası Gemi Sicili kurumu gemimizin denetlenmesi talebiyle iletişime geçti. Gemimiz zaten gereken tüm denetimleri geçmiş olduğu için bu son derece olağandışı bir talepti; yine de kabul ettik. Denetçi denetlemeyi tamamlamadan önce, Guinea-Bissau kurumu açıkça siyasi bir hamle yaparak Özgürlük Filosu Koalisyonu’na Guinea-Bissau bayrağını iki filo gemisinden çektiğini bildirdi. Bunlardan biri, Filistinli Gazze halkı için hayati önem taşıyan 5000 tondan fazla yardım malzemesiyle yüklenmiş olan kargo gemimizdi. Ne yazık ki, Guinea-Bissau, Gazze’deki Filistinlileri kasıtlı olarak açlığa, yasadışı ablukaya ve soykırıma mahkum eden İsrail’in suçlarına ortak olarak kendisini suçlu kılmıştır” dedi.

Aktivistler eylemleri sırasında pankartlar da açtı

Uluslararası Dayanışma Hareketi kurucusu Huweida Arraf, geçen hafta ABD Kongresi’nin İsrail için 26 milyar dolarlık bir yardım paketi imzalamasının İsrail’e açık bir destek olduğunu ancak bu durumun kendilerini İsrail’in Filistin’e uyguladığı gayrimeşru kuşatmayı kırmak için daha kararlı hale getirdiğini söyledi.

ABD’li eski diplomat Wright: “Bizi sadece İsrail durdurmaya çalışmıyor, Amerika da misyonumuzu engellemek adına elinden geleni yapıyor”

2003 yılında Irak’ın işgalinden kısa bir süre önce Dışişleri Bakanlığı’nda görevli olan Amerikalı eski diplomat Ann Wright da koalisyonun önünde tarif edilemez engeller olduğunu bu insani yardımları engellemek isteyenlerin İsrail’in ortağı olduğunu ifade etti.

Amerikalı eski diplomat Ann Wright’a göre koalisyonun önünde tarif edilemez engeller var

Afganistan ve Özbekistan gibi ülkelerde diplomat olarak görev yapan Wright, üzerinde “ablukayı kırın” yazılı tişörtle yaptığı konuşmada, “Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze’deki soykırımı önlemek için açıkça çağrı yapmasına rağmen, devletler üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiyor. O yüzden vazife sivil toplumlara düşüyor. Bizi sadece İsrail durdurmaya çalışmıyor, onun suç ortağı Amerika da misyonumuzu engellemek adına elinden geleni yapıyor. Bugün Amerikan Senatosu’ndan 20 kadın senatör, Biden’a mektup yazarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp, Özgürlük Filosu misyonunu durdurmaları çağrısını yaptı” ifadelerini kullandı.

Songür: “Geri adım atmayacağız, sonuna kadar devam

Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu üyelerinden Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, engellemelere rağmen geri adım atmayacaklarını vurguladı.

Songür, “40 binden fazla insanın öldüğü ve 14 binden fazla çocuğun acımasızca katledildiği bir coğrafyaya karşı hala siyasi ya da ticari sebepler sunularak, dünyanın dört bir yanından yola çıkan bu Özgürlük Filosu mensuplarına engel olunmaya çalışılıyor. Gazze Özgürlük Filosu’nun bayrağı hukuka ayrı bir şekilde çekilmek isteniyor. Bu gemileri daha yola çıkmadan kendi limanlarında durdurmaya çalışmalarını çok açık bir şekilde görüyoruz. Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rapora göre Özgürlük Filosu güvence altına alınarak ve hızlıca Gazze’ye yaklaştırılmalı. Uluslararası hukuka saygı duyuyoruz ama sizlere de insan haklarına sayı duymayı öğreteceğiz. Geri adım atmayacağız, sonuna dek devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşma aralarında Gazze aktivistleri sık sık “Özgür Filistin” ve “Gazze’ye yelken aç” şeklinde slogan attılar

“Çocuklar ölürken susulmaz” pankartı açıldı, “Gazze’ye yelken aç” sloganı atıldı

Konuşma aralarında Gazze aktivistleri sık sık “Özgür Filistin” ve “Gazze’ye yelken aç” şeklinde slogan attılar.

Kalabalık elinde “Nehirden denize Filistin özgür olacak”, “Hemen şimdi ateşkes” dövizleri yer alırken ana pankartta “Halk soykırımı durdurmak için yelken açıyor” yazıyordu.

İstanbul’daki eyleme çeşitli ülkelerden katılanlar oldu

Eylem alanında bir de küçük sergi bulunuyordu. Çocuk kıyafetleri, çocuk ayakkabıları yer alan serginin arkasında “Çocuklar ölürken susulmaz” yazılı pankartlar vardı.

VOA tarafından geçilen Bu kez de Guinea Bissau’dan engelleme haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Bu kez de Guinea Bissau’dan engelleme haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Bu kez de Guinea Bissau’dan engelleme haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.