Karamollaoğlu:Liderler Eşgüdüm Kurulu’yla Ülkeyi Birlikte Yönetecek

Karamollaoğlu:Liderler Eşgüdüm Kurulu’yla Ülkeyi Birlikte Yönetecek

ABONE OL
16:47 - 01/12/2022 16:47
Karamollaoğlu:Liderler Eşgüdüm Kurulu’yla Ülkeyi Birlikte Yönetecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Birlikte yöneteceğiz” diyerek altılı masa seçimi kazanırsa Cumhurbaşkanı’nın tek başına değil liderlerden oluşacak Eşgüdüm Kurulu’yla kararlar alacağını ve parti lideri eğer seçilmişse TBMM’de milletvekili olacağını söyledi.

Karamollaoğlu, az sayıdaki gazeteci ile VOA Türkçe’ye değerlendirmesinde, altılı masa işbirliği açısından eğer ortak aday ile Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanılırsa, karar mekanizmasında mutlaka birlikte yönetim modelini hayata geçireceklerine ilişkin görüşlerini aktardı.

Türkiye’deki mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine mutlaka Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilmesini istediklerini anımsatan Karamollaoğlu, 28 Kasım Pazartesi günü altı siyasi parti imzasıyla açıklanan anayasa değişikliği önerisiyle, bu değişikliği nasıl yapacaklarını kamuoyuna sunduklarını kaydetti. “Çünkü anayasa değişmeden sistemi değiştirmek mümkün değil. Anayasa’nın nasıl değişeceğini de biz kendi teklifimizle ortaya koymuş olduk” diyen Karamollaoğlu, “Şimdi yönetim nasıl olacak? Yani seçimden sonra anayasa nasıl değişecek, Cumhurbaşkanı bu süreçte nasıl çalışacak, istişareleri nasıl yapacak?” çalışmasını tamamlama aşamasına gelindiğini açıkladı.

Bugünkü sistem için “Fiilen dikta rejimi var” diyen Karamalloğlu, “tek adam yönetimi” yerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Cumhurbaşkanı’nın mutlaka liderlere danışarak Türkiye’yi yönetmesi modelini öngördüklerini anlattı.

Altılı masa işbirliğinde Gelecek Parti’nin ev sahipliğinde yapılacak ikinci tur dördüncü toplantıda, artık yol haritası için karar verileceğini kaydeden Karamalloğlu, “Biz Türkiye’yi seçime kadar ve seçimden sonra nasıl yöneteceğiz, yol haritası dediğimiz bu. Bu metod, aktarılacak kamuoyuna. Burada kullanılacak ifadeler önemli. Biz şu konuda kararlıyız; birlikte yöneteceğiz” dedi. Bu noktada Karamollaoğlu, altılı masa iş birliğiyle gösterilecek ortak aday eğer Cumhurbaşkanı olursa siyasi parti liderleri olarak Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı yerine eğer seçilmişlerse Meclis’te milletvekili olmaları gerektiği görüşünde olduğunu açıkladı.

“Hesap sorulamaz varlık” yerine Cumhurbaşkanı ve Eşgüdüm Kurulu

Anayasa değişikliğiyle Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş yapılıncaya kadar mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın “layüsel” yani “hesap sorulamaz varlık” olduğunu söyleyen Karamollaoğlu, altı siyasi parti olarak birlikte yönetim modelinde seçilecek Cumhurbaşkanı’nın, istişare yani danışma ile kararlar almasında hemfikir olduklarını belirtti. Karamollaoğlu, “Ancak, birlikte yöneteceğiz de Cumhurbaşkanı anayasa değişmediği için layüsel. Nasıl olacak? Seçimden önce Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti genel başkanları ile birlikte ‘Ben bundan sonra kararlarımı bu değişiklik sağlanana kadar siyasi parti genel başkanları ile istişare ederek Türkiye’yi yöneteceğim’ şeklinde taahhütte bulunacak o kadar. Burada iş geliyor, mesela bazen şunu söylüyorlar, ‘Parti genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olsun’. Olamaz ki, mesela milletvekiliyse milletvekilliği düşer. Belli bir süre Türkiye’yi bu koalisyon yönetecekse, genel başkanların Meclis dışında kalması niye gerekli? Mühim olanı bu istişare mekanizması ve adı nasıl konulacak. Siz buna Cumhurbaşkanı Yardımcılığı derseniz, milletvekillikleri otomatikman düşer. Ama Cumhurbaşkanı kendiliğinden ‘Siyasi parti genel başkanları ile istişare ederek karar alacağım’ derse kimsenin yapacağı bir şey yok. Bu kadar. Mesela buna teklif olarak ‘eşgüdüm’ de denilebilir. “Eşgüdüm Kurulu”. O kadar” diye konuştu.

Yürütme açısından Cumhurbaşkanı ve liderlerden oluşacak Eşgüdüm Kurulu yanı sıra Bakanlar Kurulu da olacağını işaret eden Karamollaoğlu, “Cumhurbaşkanı, bütün siyasi parti genel başkanları ile istişare ederek karar alacak. Yine bir Bakanlar Kurulu oluşacak. Bakanlar birlikte belirlenecek. Vardığımız şey şu; seçim neticesine göre Cumhurbaşkanı parti genel başkanlarıyla görüşerek, bakanları onlardan bilgilerle belirleyecek. Ama o bakanlar da bir istişare mekanizmasının içinde karar alacaklar. Çünkü aslında karar alma yetkileri yok şu anda. O karar, Cumhurbaşkanı tarafından benimsenirse bir mana ifade ediyor. İmzayı Cumhurbaşkanı atacak” ifadesini kullandı.

Seçilmiş Cumhurbaşkanı sözünü tutmazsa: Karaktersizlik olur

Liderlerden oluşacak Eşgüdüm Kurulu’nun örneğin Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Kararnamesi’nde düzenleme yapılmasıyla yasal yetkilere de sahip olabileceği yönündeki soru üzerine Karamollaoğlu, “Bu tamamen Cumhurbaşkanı’nın tavrıyla alakalı bir iş. Eğer Cumhurbaşkanı istişare ederek karar almaya razıysa, ‘böyle çalışacağım’ diye kamuoyuna deklare etmesi bir taahhüttür. Cumhurbaşkanlığı makamına gelecek kişi için de bu taahhüdüne güvenilir” görüşünde.

Altılı masada gelecek toplantıda Eşgüdüm Kurulu modelini konuşacaklarını açıklayan Karamollaoğlu, bu model için “Ortak görüşünüz mü?” sorusu üzerine “Şu anda ben bunu böyle teklif ediyorum, ama diğer arkadaşların da görüşü şu anda bundan farklı değil. Üzerinde durduğumuz konu şu, biz buna Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı diyemeyiz. Ama bu benim yaptığım bu açıklama istikametinde bir açıklama olacak” yanıtını verdi.

Bu noktada ortak aday seçilmesine rağmen altı siyasi partiyle birlikte yönetme sözünü tutmazsa ne olacağına ilişkinse Karamollaoğlu, “Latifeyle karışık diyorum, Cumhurbaşkanı seçildi, bütün bunları da yazdı, teşekkür ediyorum bana da yetkiyi verdiniz, ama aceleye ne ihtiyaç var, bunu 5 yıl içinde bunu gerçekleştiririz… Diyebilir mi, diyebilir. Ama bu karaktersizlik olur. Seçildikten sonra Cumhurbaşkanı’nın böyle bir tavır sergilemesi tam bir karaktersizlik olur” dedi.

VOA tarafından geçilen Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu:
Liderler Eşgüdüm Kurulu’yla Ülkeyi Birlikte Yönetecek
haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu:
Liderler Eşgüdüm Kurulu’yla Ülkeyi Birlikte Yönetecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu:
Liderler Eşgüdüm Kurulu’yla Ülkeyi Birlikte Yönetecek
haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.