Rusya’dan Ukrayna’ya Nükleer Tesis Suçlaması

Rusya’dan Ukrayna’ya Nükleer Tesis Suçlaması

ABONE OL
18:17 - 03/09/2022 18:17
Rusya’dan Ukrayna’ya Nükleer Tesis Suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin Cuma gecesi Zaporijya nükleer santraline saldırdığını ve tesisi ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

Bakanlık, 250’den fazla askerden oluşan Ukrayna deniz kuvvetlerinin dün Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya santrali yakınlarındaki bir gölün kıyısına inmeye çalıştığını söyledi.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) temsilcilerinin Zaporijya nükleer santralinde bulunmasına rağmen Kiev rejimi bir kez daha santrali ele geçirmeye çalıştı” denildi.

Rusya, askeri helikopterler ve savaş uçaklarının saldırılarıyla girişimi engellediğini, 20 Ukrayna gemisini imha ettiğini ve diğer güçleri dağıtarak saldırının iptalini sağladığını kaydetti.

Bakanlığın açıklaması bağımsız haber kaynaklarınca doğrulanmadı.

Kiev ve Moskova son aylarda Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santrali olan santrale yönelik saldırılar konusunda karşılıklı suçlamalarda bulunuyor.

Mart ayında Rus güçleri tarafından ele geçirilen santral, Ukrayna elektrik şebekesine bağlı ve halen Ukrayna personelince işletiliyor.

IAEA, gerilimin tırmanmasının Avrupa kıtasında Çernobil gibi bir nükleer felaketi tetikleyebileceği endişesiyle bu hafta nükleer santrale bir heyet gönderdi.

Hem Rusya hem de Ukrayna durumun vahim olduğunu ve nükleer bir felaket riskinin yüksek olduğunu söylüyor.

Kiev ve Batı, Rusya’nın Ukrayna’yı ateş açmaktan caydırmak için bölgeyi ağır silahlar için bir üs olarak kullandığını öne sürüyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu günü yaptığı açıklamada Rusya’nın santralde ya da yakınında ağır silahları olduğunu reddetmiş ve Ukrayna’yı tesise saldırılarıyla “nükleer terörizm” yapmakla suçlamış

İşgal altındaki Zaporijya’da Rusya’nın kurduğu idarenin bir temsilcisi, bu sabah tesisteki durumun sakin olduğunu söyledi.

Erdoğan ve Putin görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler, tahıl ihracı ve Zaporijya Nükleer Santrali’ne dair gelişmeler dahil bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, eski Sovyetler Birliği’nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov’un vefatı dolayısıyla taziyelerini iletti.

Açıklamaya göre Erdoğan, tahıl anlaşmasında olduğu gibi, Zaporijya Nükleer Santrali konusunda da Türkiye olarak kolaylaştırıcı rol oynayabileceklerini ifade etti.

Erdoğan ve Putin, Akkuyu Nükleer Santrali’nin planlandığı şekilde ilerlemesi noktasında kararlılıklarını yineledi.

İki liderin tüm başlıkları, 15-16 Eylül’de Şanghay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi sırasında biraraya gelecekleri Semerkant’taki görüşmede ayrıntılarıyla ele alma konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Boğaz’dan geçen tahıl gemilerinde bir arıza daha

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda varılan anlaşma çerçevesinde tahıl almak üzere Ukrayna’ya giden bir kargo gemisi, İstanbul Boğazı’ndan geçerken kısa süreli bir makine arızası yaşadı.

Açıklama yapan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, “İstanbul’dan Ukrayna’ya seyir halindeyken Kandilli’de makine arızası nedeniyle demir atan BRIZA isimli 107 metre boyundaki kargo gemisi için Kurtarma-5 ve Kurtarma-6 römorkörümüz ile KEGM-5 botumuz ivedilikle olay mahaline yönlendirildi. Boğaz trafiği geçici olarak askıya alındı” denildi.

107 metre boyundaki kargo gemisi, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi koordinasyonu ve kılavuz kaptan eşliğinde Ahırkapı Demir Bölgesi’ne demirletildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü daha sonra yaptığı duyuruda, İstanbul Boğazı’nda gemi trafiğinin sabah 8.30 itibarıyla yeniden başladığını kaydetti.

Anlaşmayı denetleyen ve Birleşmiş Milletler, Rusya, Ukrayna ve Türk yetkililerden oluşan İstanbul merkezli Ortak Koordinasyon Merkezi (JCC) dün yaptığı açıklamada BRIZA’nın denetlendiğini ve diğer yedi gemiyle birlikte Ukrayna’ya gitmesine izin verildiğini söyledi.

Ukrayna’dan 3 bin tondan fazla mısır taşıyan Lady Zehma adlı kargo gemisi Perşembe gecesi dümen arızası nedeniyle Bebek’te kısa bir süre karaya oturduktan sonra Ahırkapı’ya çekilmişti.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan Ukrayna’ya Nükleer Tesis Suçlaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan Ukrayna’ya Nükleer Tesis Suçlaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan Ukrayna’ya Nükleer Tesis Suçlaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.