Rusya’dan Türkiye ile Doğalgaz Girişimi Açıklaması

Rusya’dan Türkiye ile Doğalgaz Girişimi Açıklaması

ABONE OL
22:48 - 10/11/2022 22:48
Rusya’dan Türkiye ile Doğalgaz Girişimi Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya, gelecek hafta Endonezya’da yapılacak G20 liderleri zirvesinde Türkiye ile doğalgaz işbirliği ve tahıl ihracatı konusunda bir dizi girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Bir dizi özel girişim planlanıyor, bunlar arasında Türkiye ile gaz işbirliğini arttırmak, büyük miktarda tahılın ve gübrenin sevkiyatını sağlamak var” denildi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, zirveye katılmayacak. Putin, Türkiye’de bir doğalgaz merkezi oluşturulmasını, böylece Rus doğalgazının buradan Avrupa piyasalarına ulaştırılmasını planlıyor.

Rus Dışişleri Bakanlığı, G20 zirvesinin “çok kutuplu bir dünyanın” inşasına katkı sağlamasını umduğunu belirtti. “Çok kutuplu dünya” tabiri Putin tarafından da batının küresel ilişkilerdeki hakimiyetini eleştirmek için kullanılıyor.

Rusya’nın G20 zirvesindeki varlığı, Putin’in zirveye katılımının engellenmesi çağrısında bulunan Batılı ülkeler ve Ukrayna tarafından eleştiriliyor.

Rus ve Endonezyalı yetkililer bugün Putin’in zirveye birebir katılmayacağını ancak sanal olarak katılabileceğini bildirdi. Rusya’nın Bali’deki heyetine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov liderlik edecek.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin girişimiyle Rusya ve Ukrayna arasında Temmuz ayında sağlanan tahıl koridoru anlaşması, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından Ukrayna’nın Rusya’nın kapattığı Karadeniz’deki limanları aracılığıyla ihracata devam etmesine izin veriyor. Ancak anlaşmanın süresi 19 Kasım’da dolacak.

Rusya, gelecek hafta sona erecek anlaşmanın süresinin uzatılması için kendi tahıl ürünlerinin ihracatının engellenmemesini şart koşmuştu.

Ancak Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamalarda bu koşulun hala sağlanmadığı belirtilerek Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını uzatıp uzatmayacağının hala belirsizliğini koruduğunu kaydedilmişti.

Rusya daha önceki açıklamalarında da anlaşma uzatılmasa bile Türkiye’ye tahıl ihracatının süreceğini belirtmişti.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan Türkiye ile Doğalgaz Girişimi Açıklaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan Türkiye ile Doğalgaz Girişimi Açıklaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan Türkiye ile Doğalgaz Girişimi Açıklaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.