Rusya Ukrayna’yı 65 savaş tutuklusunu taşıyan uçağı düşürerek esirleri kasten öldürmekle suçladı

Rusya Ukrayna’yı 65 savaş tutuklusunu taşıyan uçağı düşürerek esirleri kasten öldürmekle suçladı

ABONE OL
20:52 - 24/01/2024 20:52
Rusya Ukrayna’yı 65 savaş tutuklusunu taşıyan uçağı düşürerek esirleri kasten öldürmekle suçladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Çarşamba günü Ukrayna’yı, 65 Ukraynalı savaş tutuklusunu askeri esir takasına götüren bir Rus askeri nakliye uçağını kasıtlı olarak düşürmekle suçladı ve olayı, toplamda 74 kişinin ölümüne neden olan “barbar” bir terör eylemi olarak nitelendirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod kenti yakınlarında düşürülen Ilyushin Il-76 askeri nakliye uçağında altı kişilik Rus mürettebat ve üç Rus askerinin bulunduğunu söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ukrayna hükümeti, Ukraynalı askerlerin takas edilmek üzere bugün askeri nakliye uçağıyla Belgorod havaalanına nakledileceğini biliyordu” denildi.

Açıklamada, “Daha önce yapılan bir anlaşmaya göre esir takası, öğleden sonra Rusya-Ukrayna sınırındaki Kolotilovka kontrol noktasında gerçekleşecekti. Ukrayna liderleri bu terörist eylemde bulunarak gerçek yüzünü gösterdi. Kendi vatandaşlarının hayatlarını hiçe saydı” denildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da uçağın düşürülmesini “barbarca bir eylem” olarak nitelendirdi.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Mikhailo Podolyak Reuters’a yaptığı açıklamada, “Yorumlar bir süre sonra gelecek. Tüm verilerin netleşmesi için zamana ihtiyaç var” dedi.

Rus güvenlik servisleriyle bağlantılı bir kanal olan Baza tarafından Telegram mesajlaşma uygulamasında yayınlanan ve Reuters tarafından doğrulanan videoda, Belgorod bölgesindeki Yablonovo köyü yakınlarında düşen ve büyük bir alev topu şeklinde patlayan büyük bir uçak görülüyor.

Ukrayna’nın GUR askeri istihbarat sözcüsü Andriy Yusov, Radio Svoboda’ya yaptığı açıklamada Çarşamba günü için bir esir değişimi planlandığını söyledi ve “Şu anda böyle bir şey gerçekleşmiyor” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Reuters’in yorum talebine henüz yanıt vermedi. Interfax-Ukrayna haber ajansı ise şimdilik ellerinde güvenilir bir bilgi olmadığını ancak olduğunda paylaşacaklarını söyledi.

Ukrayna’da yayın yapan basın kuruluşu Ukrainska Pravda, ilk olarak askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde Kiev’in uçağı S-300 füzeleri taşıdığı için düşürdüğünü belirtmiş, ancak daha sonra bu bilginin başka kaynaklar tarafından teyit edilmediğini söyleyerek haberi düzeltmişti.

Rusya parlamentosunda milletvekili olan emekli general Andrei Kartapolov, SHOT kanalına, Ukrayna’nın karadan havaya füze sistemlerini kullananların nakliye uçaklarını askeri uçak ya da helikopterlerle karıştırmasının mümkün olmadığını söyledi.

“Bu, esir değişimini sabote etmek için kasıtlı olarak yapıldı” diyen Kartapolov, takas için yaklaşık 80 Ukraynalı asker taşıyan ikinci bir Rus Il-76 nakliye uçağının geri dönmeyi başardığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, radar operatörlerinin uçağın düşürüldüğü sırada iki Ukrayna füzesinin fırlatıldığını tespit ettiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı ile yakın ilişkileri olan Kartapolov, uçağın ABD ya da Alman yapımı üç füze tarafından düşürüldüğünü, uçağa Rus savaş uçaklarının eşlik etmediğini çünkü uçuş için Ukraynalılar ile anlaşmaya varıldığını söyledi.

Ayrıntıların doğrulanması durumunda uçağın düşüşü, neredeyse iki yıldır devam eden savaş sırasında Rusya sınırları içinde yaşanan en ağır can kaybına yol açan olay olacak.

Reuters düşürülen uçakta kimlerin bulunduğuna ilişkin ayrıntıları henüz doğrulayamadı. Ancak Moskova ve Kiev, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’da “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı operasyona başlamasından bu yana düzenli olarak esir takası yapıyor.

Rus devlet medyası, uçakta bulunduğunu söylediği 65 esir Ukraynalı askerin isim listesini doğum tarihleriyle birlikte yayınladı.

Belgorod Valisi’nden ”Kurtulan olmadı” açıklaması

Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, uçaktaki 74 kişinin tamamının öldüğünü ve uçağın Belgorod şehrinin kuzeydoğusundaki Koroçanski bölgesine düştüğünü söyledi. Gladkov, müfettişlerin ve acil durum çalışanlarının olay yerinde olduğunu bildirdi.

Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesi, Aralık ayında 25 kişinin ölümüne yol açan füze saldırısı da dahil olmak üzere, son aylarda sık sık Ukrayna’nın saldırısına uğruyor.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyacheslav Volodin, meclisin ABD Kongresi ve Alman parlamentosuna bir çağrı hazırlayacağını, böylece “milletvekillerinin sonunda kimi finanse ettiklerini, kime yardım ettiklerini açıkça görebileceklerini” söyledi.

Volodin, “Onlar (Ukrayna) kendi askerlerini havada vurdular. Anneleri, eşleri ve çocukları onları bekliyordu. Bir karar aldılar ve insani bir görev yürüten askeri nakliye uçağındaki savunmasız pilotlarımızı Amerikan ve Alman roketleriyle vurdular” dedi.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, kanıt sunmadan, uçağın düşürülmesinin Ukraynalı siyasi elitler arasındaki iç çekişmenin bir sonucu olduğunu söyledi.

Asker, kargo, askeri teçhizat ve silah taşımak üzere tasarlanmış askeri nakliye uçağı Il-76, genellikle beş kişilik bir mürettebatla 90’a kadar yolcu taşıyabiliyor.

Kremlin, bir muhabirin sorusuna cevaben durumu incelediğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Rusya Ukrayna’yı 65 savaş tutuklusunu taşıyan uçağı düşürerek esirleri kasten öldürmekle suçladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya Ukrayna’yı 65 savaş tutuklusunu taşıyan uçağı düşürerek esirleri kasten öldürmekle suçladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya Ukrayna’yı 65 savaş tutuklusunu taşıyan uçağı düşürerek esirleri kasten öldürmekle suçladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.