Peynir atölyesine 50 bin kişi katıldı

Peynir atölyesine 50 bin kişi katıldı

ABONE OL
23:07 - 25/01/2021 23:07
Peynir atölyesine 50 bin kişi katıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım İl Müdürlüğü işbirliği ile online düzenlenen ve bir ay devam eden peynir atölyesine 50 bin kişi katıldı.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, üretimde farkındalık yaratmak amacıyla Tarım Orman Antalya İl Müdürlüğü ile bir ay önce başlayan Peynir Atölyesi eğitimlerinin tamamlandığını bildirdi.

Antikçağdan günümüze peynir yapımı, peynir varlığı ve peynir çeşitlerine kadar çok sayıda bilginin paylaşıldığı Peynir Atölyesine Kıbrıs, İngiltere, Almanya, Singapur, Malta, Avusturya, Ürdün, Rusya, ABD, İsviçre’den de katılımlar olduğunu ifade eden Çandır, eğitimlere 50 bin kişinin katıldığını kaydetti.

Peynirde farkındalık

Pandemi döneminde tarımsal eğitimi sürdürebilmek amacıyla başlatılan uzaktan eğitim programının başarılı olduğunu ifade eden Çandır,şöyle devam etti.

‘’Peynir Atölyesinde bir ayda 50 bin kişiye ulaşmak büyük başarı. Eğitim veren tüm hocalarımıza, eğitmenlerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 2019 yılında düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) Anadolu’nun peynir zenginliğini bir araya getirmiştik. Yöresel ürünlerin farkındalığını ve ekonomiye kazandırılmasını sağlamaya çalışıyoruz.’’

Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca da eğitime katılanların yüzde 90’ının kendi peyniri yaptığını, eğitimler sayesinde coğrafi işaretli peynir tüketmeye yönelik farkındalık oluştuğunu ve katılımcıların yüzde 99’unun yeni eğitimlere katılmak istediğini bildirdi.

Peynir Atölyesinde son dersi veren TOBB Karaman Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı ve Ala Dükkan Kurucusu Ahsen Toktay, dünyanın en iyi 5 peyniri arasında sayılan Karaman Divle Obruk Peyniri’nin 40 ton üretildiğini, ancak piyasada 500 ton satıldığını ve coğrafi işaretin önemine dikkat çekti. Toktay, şöyle konuştu.

‘’Karaman TSO 2017 yılında Divle Obruk Peynirine coğrafi işaret belgesi aldı. Divle Obruğumuzun kapasitesi 40 ton ama piyasada 500 ton peynir satılıyor. Coğrafi işaretin daha etkin kullanımı ve tüketicinin bilinçlenmesinde daha çok çalışmamız lazım. Karaman Divle Obruk peyniri yüzde 70 koyun,  yüzde 30 keçi sütünden elde ediliyor. Özel tulumlarda Divle Obruğunda yerin 38 metre altında 6 ay 4 derecede bekletilerek olgunlaştırılıyor. Lezzetini Ak Karaman ve Mor Karaman koyununun yağlı sütünden ve obruğun florasından alıyor. Fransa’dan gelen bir grup Divle Obruk peyniri bakterisini kazıyarak ülkelerine götürdü, ancak aynı ürünü elde edemediler. Çünkü bu ürün tamamen bölgeye has floradan elde ediliyor.”

Peynir Atölyesinin sonunda sınavda başarılı olanlara belge verildi.

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.