Ormanları koruma çağrısıyla serin suları kulaçladılar!

Ormanları koruma çağrısıyla serin suları kulaçladılar!

ABONE OL
01:06 - 12/01/2024 01:06
Ormanları koruma çağrısıyla serin suları kulaçladılar!
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Datça’da yaklaşık 350’ye yakın yüzücünün katıldığı açık deniz kış yüzme maratonunda kulaçlar “orman yangınlarıyla mücadele“ için “her kulaç bir fidan“ sloganıyla atıldı.

Türkiye’nin ilk ve tek açık deniz kış yüzme maratonu Muğla’nın Datça ilçesinde 18’nci kez, yine her defasında olduğu gibi sportif bir atmosferde ve şenlik havasında gerçekleştirildi. Maraton ülkemizde son yıllarda büyük zararlaran neden olan orman yangınlarına dikkat çekmek üzere “Orman Yangınlarının Farkında Olalım, Ormanlarımızı Koruyalım, Her kulaç, bir fidan“ çağrılarıyla gerçekleştirildi.

Aralarında Yunanistan, İngiltere, Lüksemburg ve Almanya’dan yüzücülerin de yer aldığı 350’ye yakın yüzücü Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu’nu başarıyla tamamladı. Aslında1500 ve 5000 metre mesafelerinde gerçekleştirilmesi planlanan maratona 450 yüzücünün katılımı bekleniyordu, ancak hava koşulları gibi nedenlerle bu sayı bir miktar düştü. Açıklarda oldukça kuvvetli rüzgar ve akıntı sözkonusu olduğu için de maratonun uzun mesafe bölümü organizasyon komitesi tarafından 3000 metreye indirildi.

Çok sayıda Datçalı tarafından da izlenen maratonda her iki kategoride ilk üç sırayı paylaşan sporcular şöyle:

Kadınlar, 3000 metre: Aybige Su Irçağ, Bengisu Avcı, Aysu Türkoğlu. 1500 metre: Reyhan Mindan, Ayça Akgül, Pınar P. Kalaycı.

Erkekler, 3000 metre: M. Naeim Masri, Egor Tropeano, Raul Gnaga. 1500 metre: Duygu Yurteri, Mert Acun, Fırat Karaatlı.

Yüzücülerin çeşitli yaş kategorilerinde de ödüllendirildiği maratonun öncülerinden Necati Sağır da her yıl olduğu gibi yüzdü ve kendi yaş kategorisinin (75 yaş) birincisi olarak 3000 metrelik mesafeyi tamamladı. Maratonu başarıyla tamamlayanlar arasında şimdiye kadar Yunanistan’daki birçok uzun mesafeli (13 – 31 km.) açık su yarışmalarına, bu arada Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı‘na ve yedi kez de Datça Maratonu’na katılan engelli yüzücü Dimitris Argyropoulos da yer aldı. Bu yılki maratonu öncekilerden daha farklı ve renkli kılan bir renkli olay da bir yüzücünün, yarışı bitirdikten sonra sahilde kendisini bekleyen kız arkadaşının önünde diz çökerek evlilik teklifi sürprizinde bulunması oldu.
Datça Belediyesi‘yle sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin oluşturduğu Datça Açık Deniz Yüzme Maratonu Komitesi tarafından gerçekleştirilen maraton, Datça Kaymakamlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından desteklendi. “Orman yangınları“nı önlemeyi hedefleyen çalışmalara dikkat çekmek üzere “Orman Yangınlarının Farkında Olalım!“, “Ormanlarımızı Koruyalım!“ ve “Her Kulaç Bir Fidan“ sloganlarıyla gerçekleştirilen bu maratonun kurumsal destekçileri arasında TEMA Vakfı (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğa Varlıkları Koruma Vakfı) yer alıyordu.

Orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu vurgulamayı ve bu konudaki toplumsal duyarlılığı geliştirmeyi hedefleyen Organizasyon Komitesi’nin çağrısıyla yarışa katılan yüzücülerin büyük çoğunluğu, kayıt işlemleri sırasındaTEMA Vakfı’na en az birer fidan bağışında bulundu.

Her yıl ocak ayının ilk haftasında yüzmeye gönül vermiş yüzlerce sporcunun bir araya geldiği maratonun geçtiğimiz yılki sloganı da “Kulaçlarımızı Cumhuriyetimizin 100’ncü Yılı İçin Atıyoruz!“ idi.
Dereceye giren sporcular kupalarını ve madalyalarını Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ve TEMA Vakfı Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş’ın elinden aldılar. Atıcı, Uçar ve Karakuş yaptıkları selamlamalarda bu etkinliğin Datça’da kış turizmine de katkısı olduğuna işaret ettiler ve ülkemizdeki orman yangınları konusunda duyarlı olma çağrısını yinelediler. Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken TEMA Genel Müdürü Özçağdaş da, 2021 yılındaki büyük orman yangınlarının ardından bir kampanya başlattıklarını hatırlattı ve “Alacağımız çok küçük önlemlerle yangınların önüne geçebiliriz. Yangını önlemek, söndürmekten daha kolay diyerek“ bu konudaki çağrı ve çalışmaları içeren internet sitesini ziyaret etmeye davet etti:

https://www.tema.org.tr/calismalarimiz/orman/daha-yanmadan

İlk kez 2007 yılında 15 yüzücünün katılımıyla başlayan Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu Türkiye’de kış aylarında düzenli olarak yapılan ilk ve uzun süredir tek yüzme etkinliği. Organizatörler, zaman zaman Yunanistan, İsviçre, Amerika ve Almanya’dan yüzücülerin de yer aldığı maratona yurtdışından katılımın artmasının, Datça’nın hem sportif, hem de turistik açıdan gelişimine olumlu katkısı olacağı umudunu taşıyorlar.

Yazarlarımızdan Gürsel Köksal da Datça’da maratona katılanlar arasında yer aldı…

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.