“Odesa Saldırısı Tahıl Anlaşmasını Etkilememeli”

“Odesa Saldırısı Tahıl Anlaşmasını Etkilememeli”

ABONE OL
21:08 - 25/07/2022 21:08
“Odesa Saldırısı Tahıl Anlaşmasını Etkilememeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kremlin Sözcüsü Dimtri Peskov, Rusya’nın Ukrayna’nın Odesa limanına yönelik füze saldırısının geçen hafta Türkiye’de varılan tahıl anlaşmasını etkilememesi gerektiğini söyledi.

Peskov ayrıca, anlaşmanın işleyebilmesi için Birleşmiş Milletler’in (BM) Rusya’nın ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını güvence altına alması gerektiğini dile getirdi.

Rusya’nın haftasonu Odesa Limanı’na yönelik füze saldırısıyla Ukrayna’nın askeri altyapısını hedef aldığını savunan Peskov, “Bu saldırılar sadece askeri altyapı ile bağlantılıdır. Tahıl ihracatı için kullanılan altyapı ile hiçbir şekilde ilgili değildir. Bu durum sevkiyatların başlamasını etkilememelidir ve etkilemeyecektir” dedi.

“BM dolaylı kısıtlamaları kaldırsın”

Peskov açıklamasında ayrıca, “BM, Rus tahıl ve gübre sevkiyatlarına karşı uygulanan dolaylı kısıtlamalar konusunda üzerine düşeni yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Peskov, “Doğrudan kısıtlamalar yok, ancak uluslararası pazarlar ve özellikle de açlığın hissedilir hale gelmeye başladığı bölgeler için hayati önem taşıyan bu sevkiyatları tam olarak yerine getirmemize izin vermeyen dolaylı kısıtlamalar mevcut” diye konuştu.

Kremlin, anlaşmada belirtilen mekanizmalar işlemeye başlayana kadar anlaşmanın başarılı olup olmayacağını söylemenin erken olacağını bildirdi.

Odesa saldırısı soru işareti yarattı

Odesa’daki saldırı, anlaşmanın devam edip etmeyeceği ya da tüm tarafların İstanbul’da varılan anlaşmalara uyup uymayacağı konusunda soru işaretleri yaratmıştı.

Ukrayna’nın tahıl ihracatı, Rusya’nın “özel askeri operasyon” adı altında on binlerce askerini Ukrayna’ya gönderdiği 24 Şubat’tan bu yana durmuş durumda.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in aracılık ettiği anlaşmanın bir parçası olarak, BM ve Rusya geçen hafta, BM’nin Rus gübre ve diğer ürünlerinin küresel pazarlara engelsiz erişimini kolaylaştırmayı taahhüt eden bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

VOA tarafından geçilen “Odesa Saldırısı Tahıl Anlaşmasını Etkilememeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Odesa Saldırısı Tahıl Anlaşmasını Etkilememeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Odesa Saldırısı Tahıl Anlaşmasını Etkilememeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.