”NSU davasında mahkeme bağımsız durumda değil”

”NSU davasında mahkeme bağımsız durumda değil”

ABONE OL
17:34 - 16/06/2019 17:34
”NSU davasında mahkeme bağımsız durumda değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

”NSU davasında mahkeme bağımsız durumda değil”

Alman siyasetçisi Fritz Felgentreu, “NSU-Cinayetleri davasında mahkeme daha az bağımsız durumda değil” dedi.

Fritz Felgentreu, 1 Eylül 1968’de Kiel’de doğdu. Alman siyasetçisi ve filolog. Berlin SPD Neukölln ilçe başkanı ve Berlin SPD eyalet başkan yardımcısı.

Mocca: Sekizi Türk, biri Yunan biri Alman toplam 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı NSU terör örgütünün, bir başka deyişle Zwickau terör hücresi elemanlarından hayatta kalan tek kişi olan Beate Zschäpe’nin yargılanmasına tartışmalar ve skandallar sonunda başlandı. Ancak görünen o ki davanın sonuçlanması uzun zaman alacak. Mahkemenin baştaki bu tutumunu, özellikle Türk medyasına karşı olumsuz tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Felgentreu: Mahkeme kanımca davaya tamamen hassasiyetten uzak, daha sonraları görüldüğü üzere gayri hukuki de hazırlanmış. Bu yüzden mahkeme daha az bağımsız durumda değil. Ancak, yaptığı işe karşı saygı ve toplumda kabul görmesi zor olacak, sadece Türk kökenli insanlarda değil! Yazık, tam da insanların hukuk devletine karşı güvenini tekrar güçlendirmek gerekirken bunların yaşanması hiç de iyi olmadı.

Mocca: Zwickau terör hücresinin diğer iki üyesinin Anayasayı Koruma Teşkilatı ile ilişkileri olduğu yönünde iddialar var. Eğer bu iddialar doğrulanırsa bu cinayetler daha vahim bir anlam kazanmaz mı?
Felgentreu: Faraziyeler kimseye fayda getirmez. Anayasayı Koruma Dairesi’nin ve polisin? (Staatsschutz) bu cinayetler serisinin gerçek arka planını tanıyamamış ve kararlılıkla takip edememiş olması yeterince vahimdir.

Mocca: Cinayetlerin ilk önce Türklerin kendi aralarında bir hesaplaşma sanılması, olayın üzerine gidilmemesi hatta kurbanların ailelerinin suçlu gibi sorgulanmaları yabancıların polis tarafından potansiyel suçlu olarak görülmelerinden mi kaynaklanıyor?
Felgentreu: Polisin bir cinayetin ardından olayı “tüm yönleriyle” incelemesine itirazım olamaz. Ama burada öyle bir şey olmadı! Almanya’daki organize suçların ‘sadece’ sağcılar tarafından değil, aynı zamanda göçmenler tarafından da işlendiği biliniyor. O zaman polis olayların ardında organize suç çetelerinin varlığını araştırmalıydı. Bunu eleştirmiyorum. Ama polisin diğer sebepleri yeterince araştırmamış olması beni öfkelendiriyor.

Mocca: Beate Zschäpe’nin mahkemedeki rahat tavırları, duruşmaya kelepçesiz getirilmesi, vs. nasıl değerlendirilebilir?
Felgentreu: Bir teröristin soğukkanlılığı ve kötü tavırları hakkında kafa yoracak değilim. Benim için onun yaptıkları ve kurbanları daha önemli. Benim bildiğim kelepçe mahkeme salonunda olay çıkarma tehlikesi bulunanlara tedbir amaçlı takılıyor. Bayan Zschäpe’de böyle bir durum yok. Yani kelepçesiz mahkemeye gelebilir. Önemli olan sonunda, caddedeki insanın anlayabileceği adil bir ceza almasıdır.

Mocca: NSU ve NSU bağlamında değerlendirilebilecek IRKÇI saldırılar ve kışkırtmalar konusunda:
a-Sivil toplum örgütleri neler yapmalıdır?
b-Vatandaşlarımıza düşen görevler nelerdir?
c-Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden beklentileriniz nelerdir?
Felgentreu: Kurbanlarla dayanışma göstermeliler ve ırkçılığa ve şiddete karşı birlikte çalışmalılar. Hepimiz bir ve uyanık olmalıyız. Çevremizdeki aşırı sağcı aktivitelere ve eylemlere göz yummamalıyız.

Keine, die über die Verpflichtungen des türkischen Staates gegenüber türkischen Staatsbürgern hinausgehen. Die Aufklärung und die Strafverfolgung der NSU-Morde ist ein Problem des deut-schen Staates und unserer Gesellschaft hier.

Mocca: Son sözleriniz?
Felgentreu: NSU cinayetleri birçok insanın polise ve Anayasa’yı Koruma Dairesi’ne olan güvenlerini yitirmelerine sebep oldu. Ben tekrar bu güvenin tesis edilmesi için çalışmak istiyorum. Devlet Almanya’daki bütün insanları kişi, cinsiyet ve kökenine bakmadan suça karşı korumakla yükümlüdür!

Röportaj: Hureyre Kam
Tashih: Zülfikar Kam
Son kontrol: Rüştü Kam

ha-ber.com

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.