TÜRKİYE’NİN SANAYİ STRATEJİSİ NE OLMALIDIR?

ABONE OL
18:58 - 01/10/2020 18:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Her stratejik belge ya da planda olduğu gibi açıklanan Türkiye’nin Sanayi Strateji Belgesi’nde de aynı sözcüklerle biten beklentiler sıralanmış!

Neler bunlar? Desteklenecek, etkinleştirilecek, geliştirilecek, gerçekleştirilecek, izlenecek, oluşturulacak, ortaya konacak, raporlanacak, revize edilecek, sağlanacak, tamamlanacak, uygulanacak, yapılacak, yayımlanacak, yürütülecek!
Her başlık, bu sözcüklerle bitiyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Belge’yi açıklarken; “İşte Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı, mikro alanlardaki reformları gerçekleştirmemizi sağlayacak bir enstrüman olduğu için son derece önemli ve kıymetlidir” demişti.

Bize göre; Strateji Belgesi ve Eylem Planı temenniyi değil uygulanabilir içerik taşımalıdır. Büyük bir kesime umuttan ziyade uygulanabilir öngörüler sunmalıdır.

Neler mi olmalıdır?
Öncelikle; Özel sektör ve kamu sektörü tarafından yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması desteklenmelidir.

Yatay Sanayi Politikası alanları kapsamında, KOBİ’lerin Finansmana Erişimi konusunda, KOBİ’lerin finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırılacak, kredi garanti ve girişim sermaye sistemleri geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.

Firmaların teknolojik gelişimi alanında özel sektör ve kamu sektörü tarafından yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması desteklenmelidir.

Bilgi yoğun sanayilerin geliştirilmesi amacıyla, özel sektör ve kamu tarafından yürütülen özellikle ileri teknoloji gerektiren nanoteknoloji, biyoteknoloji, vb alanlarında kapasite oluşturma çalışmalarına ağırlık verilmelidir.

KOBİ’ler Ar-Ge, yenilikçilik ve kalite geliştirme konusunda desteklenecek, KOBİ’lerde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılacak. Teknolojinin oynayacağı rolün ortaya konması ve öngörülen vizyonun gerçekleşmesi amacıyla teknoloji öngörü kültürünü yaygınlaştırma çalışmaları desteklenmelidir.

Sınai mülkiyet hakları konusunda, bilinçlendirme, teşvik sistemi ve yeni ürünlerin korunmasına yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmelidir.

Yöresel özellikleriyle öne çıkan ürünlerin korunması amacıyla Türkiye’de coğrafi işaret korumasına konu olabilecek ürünlerin tespiti yapılacak ve tescille korunmasına ilişkin faaliyetler yürütülmelidir. Hezarfen Projesi’nin yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.

Verimlilikle ilgili göstergelerin oluşturulması, hesaplanması ve yayımlanması gerçekleştirilmelidir. Ar-Ge Kanunu kapsamında, Rekabet Öncesi İşbirliği Projelerinin desteklenmesi, Ar-Ge Merkezlerinin kurulması, izlenmesi ve desteklenmesi ile Teknogirişim sermayesi desteğinin verilmesi sağlanmalıdır.

Sanayi Tezleri Programı kapsamında; Teknolojik Ar-Ge Patent Destek, Teknolojik Ar-Ge Yatırım Destek, Teknolojik Ar-Ge Tanıtım ve Pazarlama Destek Programları açıklanmalı ve uygulanmalıdır. Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Uygulama Planı, Ulusal Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklar Strateji Belgesi hazırlanmalıdır. Verimlilik Politika ve Stratejisi oluşturulmalı. Ulusal eko-verimlilik programları uygulanması, sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanmalıdır.

Teknolojik transfer ofisleri,
Altyapı sektörleri,
Demiryolu aktarım terminalleri veya karada konteyner terminalleri,
Kıyı Yapıları Mastır Planı,
Hidrolik, rüzgar, jeotermal, güneş, biyokütle diğer yenilenebilir enerji kaynakları,
Alternatif enerji kaynakları,
Organize Sanayi Bölgeleri altyapı-arıtma ve Küçük Sanayi Siteleri üstyapı-altyapı,
Sanayi politikası ve bölgesel kalkınma,
Eylem planının sektörel sanayi politikası,
Uygulama, izleme ve koordinasyon, ve
Yatay sanayi politikası alanlarında eylemlerin izlenmeli, değerlendirilmelidir. Bu eylem planı Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) ve diğer strateji belgeleri ile eşgüdüm içerisinde uygulanmalıdır.

Günün Sözü: Hayalini gerçekler üzerine kurarsan gerçekleştiğini de görürsün.

Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.