TÜRKİYE İYİ Mİ YÖNETİLİYOR?

ABONE OL
18:59 - 01/10/2020 18:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de yıllardan beri ağızda çiğnenen ciklet demokrasi, özgürlük, statüko, irtica, türban.. beyinler bunlar için çalışıyor. Kafalar bunlar için yoruluyor. Zaman bunlar için harcanıyor.

Kin nefret öfke, sadakat bağlılık biat bunlar için veriliyor.

Gözü kapalı içeriği bilinmeden ısrarla ve inatla Türkiye gündemi bunlarla meşgul ediliyor.
Oysa Dünya ülkeleri halklar, beyinler insanların yaşam alanları konusunda çaba sarf ediyor.

Zaman zaman yapılan araştırmalarla da dünya insanların genel durumu istatistiki verilere yansıyor.

Bakın; Türkiye’de şunları yaptık bunları yapıyoruz hizmetimiz görülmüyor, takdir edilmiyor diye serzenişte bulunanlar insanın en temel gereksinimleri konusunda duyarsız kalmaya devam ediyorlar.

Nasıl mı?
Hani biz dünya ekonomisinde ilk 15’de idik? Ekonomide bile 69.uncu sırada imişiz!. Araştırmayı yapan uluslararası düşünce kuruluşu Legatum Institute’nün her düşünce kuruluşunun olduğu gibi bir internet sitesi var: “http://www.li.com”

Ülkeyi yönetenlerin hoşuna gitmeyen bu araştırmayı yapan siteye girdiğinizde sitenin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından yasaklandığını görüyorsunuz.

Oysa; Türkiye Refah Listesi’nde gerilerde kaldı
Merkezi Londra’da bulunan uluslararası düşünce kuruluşu Legatum Institute tarafından yapılan ve 110 ülkenin yer aldığı Refah Listesi’nde Türkiye ortalamada 80’inci sırada yer alırken, en iyi dereceyi ‘devlete güven’ kategorisinde elde etti.

Legatum, listeyi, ekonomi, fırsat eşitliği ve girişimcilik, yönetim, eğitim, sağlık, kişisel ve ulusal güvenlik, kişisel özgürlük ve sosyal sermaye kriterlerini dikkate alarak hazırladı. Legatum, ülkeleri bu sekiz kategorinin her biri için ayrı ayrı da sıraladı.

Türkiye en iyi dereceyi yönetim ve devlet kurumlarına güven kategorisinde 51’inci sırayı alarak elde etti. Bu sıralamanın alt kategorisinde ise yargıya güven sıralamasında 23’üncü, orduya güven konusunda ise 29’uncu sırada yer aldık.

Türkiye’nin en kötü performans gösterdiği kategori ise sosyal sermaye oldu. Türkiye bu kategoride 108’inci sırayı aldı.

Legatum, sosyal sermaye, toplumun kendi içinde kurduğu sosyal etkileşim ağları ve sosyal birliktelik olarak tanımlıyor. Kuruluşa göre toplumsal ilişkiler de ülkedeki refahın önemli bir bileşimi.

Türkiye’nin alt sıralarda olduğu bir başka kriter ise kişisel ve ulusal güvenlik. Türkiye’nin 83. sırada yer aldığı bu kriter Legatum tarafından, devlet desteğiyle işlenen siyasi suçlar, iç savaş, toplulukların karşı karşıya olduğu sorunlar, gece korkmadan sokağa çıkabilme gibi alt kriterlerle ölçülüyor.

Refah Listesi’nin ilk üç sırasında ise kuzey Avrupa ülkeleri Norveç, Danimarka ve Finlandiya alırken, Amerika Birleşik Devletleri 10, İngiltere 13 ve Almanya ise 15’inciliği aldı.

Listenin en sonunda ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Pakistan ve Zimbabwe yer alıyor.

İşte Türkiye’nin kategori sıralaması;
Kategori Sıra
Yönetim 51
Fırsat eşitliği ve girişimcilik 53
Sağlık 57
Ekonomi 69
Eğitim 82
Güvenlik 83
Kişisel Özgürlük 95
Sosyal Sermaye 108
Genel Sıralama 80

Şimdi bu tablo karşısında, şu kadar yol yaptık, ülkeyi demokratikleştirdik, özgürleştirdik sözlerinin bir anlamı kalıyor mu?

Refah düzeyi düşük insanların, özgürlük demokrasi kavramları gibi yaldızlı sözlere karnı tok.

Peki neye aç, yukarıda tablo belirtilen temel konularda aç Ancak kim düşünecek ki? İllizyonist yönetim anlayışı, kavram ve sloganlarla ülkeyi yönetmeye devam ediyor. Körükürüne biat endeler de yaşa varol sesleri arasında halini sorgulamıyor, sorgulayamıyor.

Ne diyelim ki!

Günün Sözü: Gerçekleri gizlesen de bir gün olan bitenler ortaya çıkar.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.