KADININ TARİHİ

ABONE OL
11:43 - 23/10/2020 11:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tarih deyince savaşlar, hükümdarlar, değişen sınırlar akla gelir ve yazılır. Kadından hiç bahsedilmez, adı yoktur. Halbuki arka plânda kalan kadın eş, anne, nine ve sevgili olarak insanlığın tarihinde etkin rol almıştır.

Kadın ön safhaya çıkamaz, çünkü tarihi erkekler yazmıştır.

Günümüze kadar çok mücadele verildiği halde, hâlâ erkek egemen varlığının izleri görülmektedir. Tarihte unutulmayan kadın roman kahramanları, erkek yazarlar tarafından yazılmış, tiyatroya ve sinemaya uyarlanmıştır.

Bugün parlamentolarda temsil eden kadın sayısı azınlıktadır. Devletleri, partileri, dernek, vakıf, sendika temsilcileri başkanların çoğu erkektir. Görsel ve yazılı medyada, köşe yazarlarda kadınlar çok az sayıda temsil ediliyor.

Bu nedenlerle kadının tarihini yazmak beceri ister, yazanın çok okuması gerekir. İnternet sayesinde tarihi bilgilere ulaşmak kolay, fakat doğruları seçip, sıralama oldukça zor iştir.

Edebiyat çevresinden dışarıya çıkacak kadar başarılı yazar Feridun Zaimoğlu, cesaret ederek kadının tarihini roman olarak yazmış. Roman hakkında mesleği eleştirmen olanların eleştirilerini okudum, hepsi de olumluydu. Yalnız birisi göçmen çekmecesinde kalsaydı, diye değinmişti.

İkinci neslin başarılarını dikkatle takip ediyor, köşemde dile getiriyorum. Yalnız kötü haber, haberdir, bizim gazetenin ilkesi değil. İyi haberleri, başarılı insanları da tanıtarak, diğerlerine örnek olmasını sağlamak amacımızdır.

Yazarın her yazdığı kitabı okuyor, sayısız ödüllerine seviniyorum. Fakat Almanya Türk Toplumu çalıştayı ona ödül verince daha çok sevindim. Zira Almanca yazıyor, genelde Almanya’da yaşayan Türklerin yönü Türkiye’ye dönük olanların sesi çıkıyor. Alman çoğunluk toplumda yer alan başarılı çocuklarımız pek sahip çıkılıp desteklenmiyor. Halbuki onlar çok zahmetle basamakları çıkıyorlar.

Çalıştayda ödül verilenler çok itinayla seçilmişti. Bilim Gençlik ve Aile Senatörlüğü Ayrımcılığa Karşı Görevli Saraya Gomis’e, Münih ve Kuzey Bavyera İsrail Kültür Cemiyeti Başkanı Dr. h.c. Charlotte Knobloch’a da ödül verildi. Her ikisi de basın ve medyada tanınmış şahsiyetler.

Feridun Zaimoğlu 1964 yılında Bolu’da doğdu, altı aylık iken Almanya’ya getirildi. Humantıp ve sanat okudu. Die KRANKFURTER RUNDSCHAU, DIE ZEIT ve FAZ gibi ciddi gazetelerde makale yazıyor. Ödülleri saymakla bitmez.

Leylâ romanı tiyatroya uyarlandı ve mimarı bir Türk olan Potsdam tiyatrosunda oynandı. Kadının hikâyesi (Die Geschichte der Frau) roman bir edebiyat macerası, kadınları konuşturuyor. Bu roman insanlık tarihinin öteki yarısını anlatıyor.

Milâttan önce 1490 yılında Musa Peygamberin eşi siyahi Zippora’nın çadır hayatından günümüze kadar on dönemde yaşayan kadınları konuşturuyor.

Önce tanıklık ettiğim zamanı anlatan Leylâ’nın hikâyesini okudum. Türkiye’den gelen konuk kadın işçilerin temsilen, yazar Feridun ve annesinin altmış yıllarında yaşadıkları. Yabancı bir ülkede önce dil öğrenme çabası. Çocuğunun geleceği için yetişmesine önem veren bir anneyi anlatıyor.

Bu on kadına susma, görülmez olma görevi veriliyor. Çünkü erkek egemen toplumu kendini gösteriyor. Kadın toplumda arka sıra dekoratif olarak görülüyor. Sesleri duyulmuyor, erkeğinin arkasında destekleyip, onları başarıya ulaştırdıkları göz ardı ediliyor.

Güzel, becerikli kadınların cazibesinden kurtulamayan erkekler cadı diyerek onları din adına yakıyorlar, 1540 yılında Wittenberg kentinde yakılan Prista gibi.

Romandaki figürler yaşıyormuş gibi konuşuyorlar. Sesli, isyankâr, çok sesli uyumlu bir koro gibi konuşuyor, kadın tarihinin şarkısını uyumlu bir şekilde okura ulaştırıyorlar.

Bu ustaca yazımı ancak böyle araştırmacı, çok okuyan, iyi dinleyen bir yazar yazabilir. En kısa zamanda romanın Türkçe ’ye çevrildiğini duyacağımızdan eminim.

Antigone, Brunhild, Judith, Lore Lay, Lisette, Hildrun, Valerie hikayelerinin okunmasını bekliyorlar.

Kadın hakları, kadına şiddete karşı çaba gösteren kadın erkek herkes okumalı. Çünkü bu roman geleceğe umut veriyor. Bugün ulaşılan pozitif reform ve gelişmeleri Dünya nüfusunun yarısını teşkil eden kadınlara hediye edilmedi. Mücadele edilmeden kazanılanın kıymeti daha iyi bilinirse, ileriye ışık tutabilir.

Feridun Zaimoğlu’na başarılarının devamını candan diliyorum.

İyi okumalar!

İlter Gözkaya-Holzhey

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.