EMEKLİ ÇALIŞMA KOLU

ABONE OL
18:15 - 01/10/2020 18:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

EMEKLİ ÇALIŞMA KOLU


Türkiye’de seçim hazırlıkları şov şeklinde yürüyor. Yurtdışı Türklerin seçme hakkı Avrupa’ya da bir hareketlilik getirdi. Arka arkaya partilere paralel olarak parti birlikleri kuruluyor. Hiçbir parti derneğinde emekliler konu yapılmıyor. CHP genel başkanı, bayramda ek maaş vermeyi konu yaptı. Kısır tartışma, daha doğrusu atışmaya dönüştü.

Almanya Sosyal Demokrat Partisinden (SPD) şahane bir haber vermek istiyorum. Arzum Türkiye’de partiler, Avrupa’da kurulan parti dernekleri örnek alırlar. Böylece emekli öğretmen arkadaşlarımdan politik, mantıklı düşünenlerin düşüncesini sorumlulara iletme görevini yerine getirmiş oluyorum. Alman Sosyal Demokrat Emekli Çalışma Kolu yirminci yaşgününü kutladı. Kurucu başkan Hans-Ulrich Klose, Hamburg’ta belediye başkanlığı yapmış, deneyimli bir politikacıydı. Partinin ileri gelenlerinden bazıları partide nesiller ayırımı olur, diye endişelerini dile getirdi. Fakat yirmi yıl sonra haksız oldukları ortaya çıktı.

Bu çalışma kolu partinin sağlam ayakları oldu. Parti programı, seçim kampanyaları, sayısız etkinliklere altmış yaş üstü emeklilerin gönüllü çalışmaları partiye renk kattı. Emekli neslin, nesiller arası iletişim çalışmasıyla politikaya daha fazla genç kazanıldı.

Mecliste emeklilerle ilgili kanun önerileri bu çalışma kolundan çıkıyor, Partide ileri gelen milletvekillerin desteği ile kanunlar meclisten geçiyor. Biz vatanımızın geleceğiyiz diyerek, gerçeğe damga vuruyor. Önce bir eyalette başlayan çalışma Federal Almanya çapında kartopu gibi büyüdü.

Beşinci başkan Angelika Graf, 2011’den beri bu görevde. Konuşmasında kuruluş amaçları hâlâ geçerlidir, diyor. Kurucunun konuşmasından alıntılar yapıyor. Bugün ticaret, öğretim, çevre, şehir gelişmesi, ev kira politikası için papılan emekler geleceğe yatırımdır. 


Üyeler savaş sonrası Almanya’da ilk şanslı nesil, iyi tahsil yapmış. Emekli maaşları dolgun olduğu için ekonomi odaklarının da dikkatini çekiyor. İşsiz olan torunlarına parasal yardım ederken, sosyal kuruluşları da desteklemeyi ihmal etmiyor. Ayrıca bu neslin bırakacağı mirasa, ileride şimdiki nesil sahip olamayacak. Zira gençler arasında işsiz sayısı çok. 
Dün akşam Onun iyi Hakkı (Sein gutes Recht) filmi, ikinci devlet televizyon kanalında izledikten sonra yerimden kalkamadım. Bu dramda bir tek oğluyla küs olan, dolgun emekli maaşlı birinin hikâyesi anlatılıyor. Demenz hastası, daha hastalığının başında kendi yaşamı hakkında karar verme hakkı elinden alındı. 

                            

Yanlış avukat, sosyal danışman, bakıcıya düşerse yaşlılar böyle düzenli sosyal devlette dahi yanıltılıyor. Yine emekli olan eski bir kadın arkadaşı sayesinde oğluyla barışıyor.
Avukat olan oğlu babanın maaş ve mirasını kurtarıyor. Baba alıştığı ev ortamına huzur, bakım evinden geri getiriliyor.
Filmin sonunda avukat, hakim ve diğer uzmanların açıklamasında kanuna uymayan bir eylem yoktu. Buna rağmen şahsın isteği dışında bir yaşama itilebiliyor. Oğluyla küs olmasaydı başına filmdeki olaylar gelmeyecekti. Filmin sonunda oğluyla dargınlığın sebebi ortaya çıktı. Eşcinsel olan oğlu erkek hayat arkadaşıyla yaşadığı için baba evlâdını reddediyor.
Emeklilerin organize olması onların haklarını koruyacaktır. Devlet de emekli maaşı verdiği insanların deneyim ve bilgisinden faydalanacak. Yaşlı nesil toplumda saygı ve sevgi görecek, dışlanmadan gençlerle nesiller arası ilişki gelişecek.

Artık Türkiye’de de ölenlerin çoğu 80 yaşını buluyor. Tıp ve teknolojinin ilermesi ile emekli süresi uzuyor. Buna göre mevcut olan demokrasinin daha iyi demokratlaşması mümkündür. Elbette bir ülke yaşlı insanlarına değer verirse.
Bir daha tekrar etmemesi için son yıllarda Türkiye’de yaşlı, deneyimli, tahsilli insanlara yapılan işkence unutulmamalıdır.
Önümde 20 inci yılında yazılan çalışma kolunun kitapcığı var. Gelecek, biz bugün ne yaparsak odur, yazılı. Diğer yanımda hâlâ özür bekliyorum, diyen Sabriye Okkır’ın açıklaması Hürriyet Gazetesi’nde birinci sayfada duruyor. Eşi Kuddusi Okkır’ın koma halindeki fotoğrafı dimağlardan çıkmayacak.
Bu durumda mucize gücüm olsa, Türkiye’de olan güzellikleri Almanya’ya Almanya’da olan olumlu örnekleri oraya götürmek, isterim.

Benim yaz tatilimi geçirdiğim sitede bir dernek başkanı geçmişte bana negatif anlamda burası Türkiye, Almanya olamaz, demişti. Halk böylesini başkan seçmese, mucize olmadan da iyi ve güzel örnekleri severek yürekte, beyinde anavatandan babavatana veya babavatandan anavatana taşımak mümkün olur.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                       


Kaynaklar:

Festschrift zum Jubiläum der Arbeitsgemeinschaft SPD 60 plus, 20 Jahre Zukunft ist, was wir daraus machen!

Hürriyet Gazetesi, 21 Mart 2015

Film: Sein gutes Recht, ZDF, 30.3.2015, 20:15 
ve Diskussion 21:45


Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.