DURAKLAMA DEVRİ

ABONE OL
18:00 - 01/10/2020 18:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DURAKLAMA DEVRİ

23 Nisan 1920 tarihi, ülkenin dört bir yanı işgal altındayken, Anadolu’nun ortasında, Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açıldığı gündür. TBMM’nin açılışı birinci yılından itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Çocuk Esirgeme Kurumu 1929 yılından itibaren 23 ile 30 Nisan arasını Çocuk Haftası ve bu haftanın ilk günü olan 23 Nisan tarihini de Çocuk Bayramı olarak kutlamaya başlamıştır. Daha sonra bu iki bayram 1935 yılından itibaren 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı altında birleştirilerek, kutlanmaya başlamıştır.
 
Ulusal Egemenlik Bayramı’nın amacı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışını kutlamaktır. Çocuk Bayramı’nın amacı ise Kurtuluş Savaşı sırasında yetim ve öksüz kalan çocukları şenlik ortamında sevindirmektir. 

Günümüze kadar, TBMM Başkanı sıfatıyla birçok saygın isim görev almıştır. Ancak son yıllarda, TBMM’yi kuran eşsiz liderimiz Atatürk’e hakaret etmekten çekinmeyen saygın olmayan kişiler de göreve gelmiştir.

12 Nisan 2018 tarihinde Ankara’da Sincan-Ankara-Kayaş arasında banliyö hizmeti verecek Başkentray’ın açılış töreni gerçekleştirildi. Kayaş Tren Garı’nda düzenlenen törende konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, her zaman olduğu gibi yine gerçeklerle ilgisi olmayan sözler söyledi ve 1908 yılından, AKP iktidarına kadar olan dönemde ‘duraklama devrine’ girildiğini savundu.

TBMM Başkanının sözleri şöyleydi: “Şu güzelim töreni görünce 1930’lu yıllarda bir tören resmi aklıma geldi. 3-5 tane tahtayı ufak bir derenin üzerine koymuşlar, bayraklar, oranın mülki amirleri, askeri amirler bir araya gelmişler davullar zurnalar en fazla 3 metrelik bir mesafeye iki tane kalas koyduk diye. Ne günden ne güne geldik. Bu güzel günleri bizlere gösteren kişilere, Cenab-ı Hakka öncelikle tabi, teşekkürlerimizi sunuyorum. Hicaz Demiryolu, Abdülhamit’in tahta geçişinin yıldönümünde 1908’de açıldı. Bir duraklama devri geçirdik ve derken şimdi muhteşem bir dönem yaşıyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün emek verenlerden Allah razı olsun diyoruz. Bugün bu güzel eseri kazandıran başta Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımıza tebriklerimizi sunuyorum. Ankara’mıza hayırlı uğurlu olsun.” 

1923 ile 1938 yılları arasında genç Türkiye Cumhuriyeti’nde akla gelebilecek her  sektörde yapılan büyük atılımları görmemek için başlarını kuma gömüp, yönlerini ortaçağ karanlığına çevirenlere bilinç tutulması deyimi bile yetersiz kalmaktadır. 1929-1939 yılları arasında bütün dünyada sanayi üretimi %19 artarken, genç Türkiye Cumhuriyeti’nde %96 artmıştır. Dünyada ortalama kalkınma hızı %4-5 seviyesindeyken, Türkiye’de %10 olmuştur. İşte bu başarının sırrı, hep denk bütçede yatmaktadır. Bunun yanında sınırsız yurt sevgisi, inanç, özveri, bilinçli, kararlı ve devrimci bir tavırla bu başarılara ulaşılmıştı. Bu yıllara duraklama devri diyenlerin, akılları durmuştur.

Her gün yeni bir skandala imza atanların ve ABD’nin 6. Filosuna secde edenlerin amacı her zaman, her durumda, her ortamda tarihi yanıltıcı şekilde yorumlamak suretiyle büyük önderimiz Atatürk’ü, halkımızın gözünden düşürmeye çalışmaktır. Ama başaramadıklarını görünce, utanmadan Atatürk’e de sığınmakta sakınca  görmemektedirler. 

Oturduğu koltuklara hiç layık olmayanların, yakışmayanların, laik cumhuriyetimize ve Atatürk’e düşman olanların, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarında da, sahte söylemlerle günü geçiştirecekleri bilinmektedir. Ülkemizin getirildiği bu durumlar ve yaşadığımız tüm sıkıntılar karşısında ulu önderimiz Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe”si ile “Bursa Nutku”nu yeniden okumak, bizlere yeni ufuklar açacağı gibi, yeni çözümler yaratmamıza da öncülük edecektir.

Suay Karaman

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.