CASUSLAR, AJANLAR, İSTİHBARATÇILAR ARAMIZDA!

ABONE OL
19:05 - 01/10/2020 19:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir yandan iktidarıyla muhalefetiyle, yandaşı ve karşıtı medyasıyla, akademisyenleriyle iktidar mücadelesi veriliyor. Tabiî ki kullanılan en önemli argüman bilgi. Ve bilgiyi elde etmek için kullanılan yöntem ve araçlar.

Dünya’da siyasi casusluk yanında teknoloji ve sanayi casusluğu da yeni teknolojilerle birlikte ileri düzeye geldi.

Bununla birlikte yabancı ülkelerin gizli servislerinin faaliyetlerini önlemek amacı ile Casusluk konusunda bilgilendiren istihbarata karşı koyma eğitimi de her alanda verilmeye başlandı.

Pasif Karşı Koyma:
Özellikle ortam dinlemesinin üzerinde duruluyor. Gerçek operasyonlarda çekilen görüntüler izlettiriliyor. Ve dinlemelerin nasıl yapıldığı anlatılıyor. Böcek adı verilen vericilerin yanı sıra; ortam dinlemesinde kullanılan diğer cihazlar tanıtılıyor. Cep telefonlarının basit bir programla vericiye dönüştüğü belirtilerek, telefondan yapılan ortam dinlemesini uygulamalı olarak gösteriliyor.

Uzmanlar bilgisayarlar konusunda ise, “Silinen tüm bilgilerin geri getirilmesi mümkündür. Buna en iyi örnek, ‘Silmiştim’ dediği günlüklerin geri çağrılmasıdır” örneğini verdi.

Sokaklar ajan dolu. İstihbaratçılar, masa başına terfi edince bilgi akışı zayıfladı. Halktan ihbar beklenme yolu tercih edilmeye başlandı. Gönüllüler ordusu ise her geçen gün artıyor.
Destek vermenin, kişiler ve kurumlar için bir onur ve görev olduğu anlayışı hakim olmaya başlayınca elaman temini konusunda sorun yaşanmıyor.

Ajan’ın özelliği; cesur, baskıya ve strese dayanıklı olması, tepkilerini kontrol edebilmesidir.

İstihbarat örgütlerinin zayıf ve üstün yönleri
Üç zayıf noktası
– İdari konularla ilgili teknik personel (mühendis, mimar ve tekniker) yetersizliği.
– ihtisaslaşmış personelin, idari görevlere atanmasıyla hasılanın alınamaması.
– emekli personelinin özlük haklarının, düşük seviyede olması.
Dört üstünlüğü
– Personelin, özel yaşamlarından feragat ederek kendilerinden beklenen görevleri özverili ve sabırlı bir şekilde yerine getirmesi.
– Personelin, görevini yerine getirirken teknoloji desteğinden faydalanması, hızlı şekilde bilgi paylaşımını sağlaması.
– Personelinin, eğitim düzeyi oldukça yüksek, mevzuat bilgisi ve iş deneyimi çok olan kişilerden oluşması.
– Emeğe ve başarıya saygı duyulması ve personelin motive edilmesi.

Ajanlar cirit atıyor. Casus uyarısı yapılıyor.
Türkiye’de görevli ABD’li ajanlar sınırı aşıp yerel yönetimlere ilişkin bilgi toplayınca, MİT İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı, yabancı servislerin Türkiye’ye karşı casusluk faaliyetlerini engellemek için harekete geçiyor..

Elçi görünümlü ajanların formülü basit; Resmi ziyaret numarası. Önce vali ya da belediye başkanına göstermelik bir ziyaret düzenleniyor, ardından sözde sivil toplum kuruluşlarıyla temas ve ana uğrak yeri! Ardından halkla yakın temas ve içişlerine müdahale!

Yani; Konsolos görünümlü CIA ajanları ve işbirlikçisi siyasetçisi, gazetecisi, akademisyeni sivil toplum mensubu ajanlar iş başında!

Yeni süreçle PKK terör örgütü gündemden çıkmış yerine başka kapsamlı bir terör örgütü operasyonu başlamıştır.

Umraniye terör örgütü yapılanması ile ilgili dönemsel medyaca kamuoyuna yansıtılan bilgiler belgelerle, Türkiye’de yürütülen iktidar savaşının bir istihbarat savaşı halinde yürütüldüğünün çarpıcı örneklerini gösteriyor.

Kim kimden, nasıl ne şekilde bilgi edinir, belge elde eder ve bunu amaca uygun nasıl yansıtır ve kimi nasıl ne şekilde zan altında bırakılır? Taraflar var güçleriyle kafa yoruyor.

Türkiye’de yaşananlar, soğuk savaş dönemindeki casuslar savaşının bir örneği değil mi?

Günün Sözü: Kimin ne dediğine değil, kimlerle birlikte olduğuna dikkat et.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.