BABA ROLÜ

ABONE OL
18:10 - 01/10/2020 18:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BABA ROLÜ

Hıristiyan dininde İsa Peygamberin ruhunun vücudundan ayrılıp, yaşadığına inanılan günde Babalar Günü kutlanır, aslında anma amaçlı başlanmıştır. Tüketime hizmet amaçlı olunca hediye vermekle renklenmiştir. O gün Berlin’den köylere doğru giderken at arabalarında, ellerinde bira şişeleriyle eğlenen babalara rastlanır.

Türkiye’de bir ay sonra kutlandığına göre Avrupa’da kutlananla ilgisi görülmüyor. Nasıl başladığı, nereye dayandığını merak ediyorum, araştırmamı henüz sonuçlandırmadım.
Belirli günlerin arkasından koşmuyorum. Birçok köşe yazarı zaten aynı gün ve haftada o konuyu işliyor. Benim gibi emekli yazarlar, önemli günleri bir yıl boyunca hatırlatma görevini yüklenmesi konuyu tamamlar.

Babanın ailedeki yeri ve önemi devamlı gündemde tutulmalı. Zira toplumun içinde etkisi devam ediyor. Demokrasi temelleri ailede başlar. Baba her ne kadar ailenin reisi olarak son sözü, son kararı veren olsa da, diğer aile fertlerinin düşünce ve yaşam biçim arzusuna saygı gösterirse o ailede halk idaresinin tohumları atılmış demektir.

Baba rolü dernek yönetimlerine, okulda grup çalışmalarına kadar yansır. Aynı sistem parti kuruluş düzeni, devlet idaresine kadar gider.

Baba, onsuz hayat devam etmez anlayışıyla yaşar ve hareket ederse, aniden ölürse aile yoluna devam etmekte zorlanır. İş bölümünde diğer aile fertlerini bilgilendirirse yokluğu büyük uçurumlara sebep olmaz.

Boşanma, ayrılma durumunda küçük çocuklar mahkemede çoğunlukla anneye verilir. Yuva eğitmeni, okulda küçük sınıflarda öğretmenlerin çoğu kadındır. Bu nedenle erkek çocuklarda baba model eksikliği var. Bu noksanlığı yalnız yaşayan anneler dernek veya okullarda verilen müzik, spor ve diğer kurslarda erkek eğitici, öğreticilerle giderebilir.

Daha adaletlisi ayrılan eşler olduğunu, baba ve annenin çocuktan boşanmadığını kabul etmektir. Bu da küçük yaşta kavga kültürü geliştirme olgunluğuna ulaşmakla mümkündür. Almanya’da son yıllarda çocuğun yetiştirme sorumluluğu hem anne hem de babaya veriliyor.

Bazı projelerde ayrılan eşler yeni eşleriyle birbirlerine yakın yerlerde oturuyor. Böylece çocuk gerektiğinde her ikisine gidebiliyor.

Babalar Günü’nde babaların yaptığı yürüyüş kutlama arkasında gölgede kaldı. Plakatlarda biz ödeme babaları olmak istemiyoruz, diye yazıyordu. Kaprisli, çocuğun geleceğinde baba rolünün önemini kavramayan anneler babayla görüşmesini yasaklıyor, engelliyor. Fakat nafaka almakta ısrar ediyor.

                           
Torununu göremeyen bir babaanne anlatıyor. Oğlunun boşandığı, 20 yaşındaki torununun annesi tam üç ayrı babadan çocukları için nafaka alıyor. Torunu Türkçe bilmiyor, adı Türk olduğu için ona sorular sorulunca cevap veremediği dildeki soyadını sosyal daire desteği ile değiştiriyor. Kadının ailesi de boşanmış aileden gelirse, çoğu uzun süreli evliliğe hazır olmuyor. Yani kafasında, gönlünde yerleşen ayrılık korkusu güveni sarsıyor.

Yukarıda verdiğim misâlde kız çocuğu evlenmeye karar verince kimliğini soracak ve belki de o babayı akrabalarını arayacaktır.

Belli bir yaşta kimlik krizi geçirenler, Türk televizyon evlenme programlarında göremedikleri anne veya babalarını arıyor. Geçmiş dram gözyaşlarıyla yıllar sonra milyonların önünde anlatılıyor.

Babaerkil toplumlarda yalnız ayrılan eşler karşı karşıya gelmiyor. Tüm büyük aile, bazen akrabalar kavgayı, inatlaşmayı alevlendiriyor. Güçlü olan diğer tarafa çocuğunu göstermiyor. Bir insan yetişkin de olsa baba ölünce hayatında büyük bir boşluk hisseder, rüyalarında yaşamaya çalışıyor, içinden çıkamadığı sorunları danışıyor. Bilhassa oğullar baba öldükten sonra gerçek anlamda büyüyor.

Baba oğul, baba kız ilişkileri edebiyatta çok sayıda eserler vermiştir. Bazı romanlar filmi çevrilerek sinemaya uyarlanmıştır.

Babanın evladına vereceği zamanın uzun veya kısalığından ziyade, yoğunluğu önemli. Birlikte olmak mutlaka konuşmak anlamına gelmez. Kızıyla sergi izler, oğluyla futbol maçı seyreder. Önemli olan çocukların aklında, hafızasında olumlu anılar bırakmaktır.

Babasız büyüyen kendini yalnız ve savunmasız hisseden çocuklara, gençlere yardım amaçlı projeler çok faydalıdır, devlet tarafından da destekleniyor.

Sivil kuruluş örgütleri, öncü düşünürler babalara ait belli bir günü beklemeden sorunlarını dile getirip, çözüm önerileri sunmalıdır.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey 

               
Mutlaka okunması gereken kitap, Ali Nesin ve babası Aziz Nesin’i anlatıyor.
Aslıhan Lodi, Matematik Köyü’nün Delisi, Doğan Kitabevi

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.