2015 UMUTLARI

ABONE OL
18:15 - 01/10/2020 18:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

2015 UMUTLARI

Her yeni yıla, umutlu bir başlangıç yapmak gerekir. 2015 yılının umutlarımızı yenileyeceği, ülkemize iyi yaşam koşulları getireceğini düşünmekteyiz. Bir önceki yıl ve özellikle 2002 yılından beri süren AKP iktidarı, umutlarımızı her konuda tükettiği için umutlu olmak şüphesiz ki çok zor.

Resmi verilere göre %4,9 ortalama büyüme, %10,5 işsizlik ve %9,2 enflasyon oranıyla umutlu olmak zordur. Yoksulluk ve açlık insanlarımızın belini bükmüş, bütçe açıkları büyük boyutlara ulaşmıştır. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün, 2014 Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre, Türkiye yolsuzluk konusunda 175 ülke arasında 64. sırada yer almıştır. Yurtdışındaki çeşitli kuruluşların yaptıkları çalışmalara göre 2014 yılında Türkiye, Demokrasi Endeksi’nde 167 ülke arasında 93., Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 197 ülke arasında 134., Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 99 ülke arasında 59., Temel Haklar Endeksi’nde 99 ülke arasında 78. sırada bulunmaktadır.

13 yıllık AKP iktidarı süresinde toplumda derin bir çöküntü yaşanmaktadır. Bugün ülkemizde her dört kişiden biri depresyona girmiştir, evliliklerin %20’si boşanmayla sonuçlanmaktadır. Cezaevinde bulunan kişi sayısı 155 bini geçmiştir.

AKP iktidarı döneminde 30 binden fazla kişi intihar ederek yaşamına son vermiştir. İntihar edenlerin %25’i, 15-25 yaş aralığındadır. AKP iktidarında en çok işlenen suçların başında hırsızlık ve dolandırıcılık gelmektedir. Kadınlara yönelik şiddet %1400 oranında artmıştır. Her Gün ortalama altı kadın aile içi şiddet nedeniyle yakınları tarafından öldürülmektedir. Kadınların %40’ı, hayatlarında en az bir kez fiziksel şiddete uğramaktadırlar.

Çevre kıyımları çoğalmış, doğaya karşı amansız bir mücadele başlatılarak, sadece rant sağlanmaya çalışılmıştır. AKP iktidarı ile hukuk bitirilmiş, yasa tanımaz bir dönem getirilmiştir. Yargı kurumları ele geçirilmiş, adaletsiz uygulamalar savunulmuştur. Milli Eğitimin yerini dinsel eğitim almış, siyasi İslam’ın simgesi türban ilkokullara kadar inmiştir. Üniversiteler sessiz duruma getirilmiş, bilim dışı işlerle uğraşılmaya başlanmıştır. Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü hakkında, türbanlı öğrencileri sınıfa almadığı gerekçesiyle dava açılmış ve iki yıl bir ay hapis cezasına çarptırılmıştır. 

Terör örgütüyle pazarlık dönemi bitmiş, terör örgütü Güneydoğu’daki bazı illerimizi yönetmeye başlamıştır. Güneydoğu’da devlet hakimiyeti kalmamış, PKK terör örgütü vali, kaymakam ve emniyet müdürü atamaya başlamış, mahkemeler kurarak yargılama yapmakta ve vergi adı altında haraç toplamaktadır. Türk Bayrağı’nın yakılması ve Atatürk büstlerinin parçalanması karşısında sessizliğini koruyanlar, terör örgütüne gizli ve açık destek olmaktadırlar. 26 Aralık 2014 tarihinde Cizre’de PKK terör örgütü ile Hizbullah militanları birbirine girmiş, çıkan olaylarda üç kişi yaşamını yitirmiş, beş kişi yaralanmıştır. PKK terör örgütünün teslim aldığı AKP iktidarı, yaşanan tüm bu olayları film gibi seyretmektedir. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Cuma hutbesinde yılbaşı kutlamaları “gayri meşru tutum ve davranışlar” olarak tanımlanmış ve “dünyayı bir eğlence gezegeninden ibaret görmek ne kadar insani ve vicdanidir” ifadeleri, ülke genelindeki yaklaşık 85 bine yakın camide okunmuştur. Noel ile yılbaşı kutlamalarını birbirinden ayıramayan kafaların, ülkemizi ortaçağ karanlığına sürükleyecekleri çok açıktır.

Ancak bütün bu yaşanan sıkıntılar, Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlerini yıldıramayacaktır. Bu karanlıklardan kurtulmak için “Mustafa Kemal gibi düşünmek” yeterlidir. Merkez sağ ile solda yapılacak kararlı ve bilinçli örgütlenmelerle, 17-25 Aralık Yolsuzluk Haftasının baş aktörü AKP iktidarı bitirilecektir. 2015 yılının yaşanan tüm bu olumsuzlukların sona ereceği ve aydınlık için, çağdaşlık için umutlarımızın yeşereceği bir yıl olması dileğiyle…

Suay Karaman

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.