Lübnan Suriyeli Mültecileri Ülkelerine Göndermeye Başlıyor

Lübnan Suriyeli Mültecileri Ülkelerine Göndermeye Başlıyor

ABONE OL
21:21 - 12/10/2022 21:21
Lübnan Suriyeli Mültecileri Ülkelerine Göndermeye Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, bugün yaptığı açıklamada, önümüzdeki haftanın sonunda Suriyeli mültecileri ülkelerine göndermeye başlayacaklarını açıkladı. İnsan hakları örgütleri, Lübnan’dan memleketlerine gönderilmesi planlanan Suriyeli mültecilerin güvenliğinden kaygı duyarken Lübnanlı güvenlik yetkilileri, bu sürecin gönüllülük esasına dayandığını söyledi.

Lübnan, kişi başına düşen mülteci sayısı açısından dünyada birinci. Lübnan hükümeti, 6 milyondan fazla nüfusu olan ülkede komşu Suriye’den gelen 1 milyon 500 bin mültecinin yaşadığını tahmin ediyor. Lübnan’daki mültecilerin sadece 1 milyondan az kısmı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kayıtlı.

Lübnan’da sınırlardan sorumlu Genel Güvenlik Dairesi Başkanlığı, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşlerinin gönüllülük esasına ve ilk kez 2018 yılında kullanılan bir mekanizmaya dayanacağını kaydetti.

Reuters haber ajansına konuşan Genel Güvenlik Dairesi Başkanı Abbas İbrahim, “Genel Güvenlik, ülkelerine geri dönmek isteyen Suriyeli mültecileri gönderme planına kaldığı yerden devam edecek” dedi. İbrahim, bu mekanizmanın işletilmesine COVID-19 pandemisi nedeniyle ara verildiğini hatırlattı.

Resmi bir kaynak, sadece kendi istekleriyle geri dönmek için Lübnan’ın Genel Güvenlik Dairesi’ne kayıt yaptıranların Suriye’ye gönderileceğini, mültecilerin Lübnan’ı terk etmeye zorlanmayacağını söyledi.

Lübnan’ın Yerinden Edilenler Bakanı İssam Şerafettin, Temmuz ayında, her ay 15 bin Suriyeli mültecinin ülkelerine gönderilmesini hedeflediği bir plan açıklamıştı. Şerafettin bu adımı, on yıldan uzun süren savaş sonrasında Suriye’nin artık büyük ölçüde güvenli bir ülke haline geldiği iddiası üzerine atmıştı.

Suriye’deki şartların mültecilerin topluca ülkeye geri dönüşü için müsait olmadığını savunan Birleşmiş Milletler, plana dahil değil.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Lübnan Bürosu, “Mültecilerin gönüllülük ilkesine dayanarak, topluca Suriye’ye gönderilmesini teşvik etmediğini ve buna aracılık etmediğini” bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, mültecilerin daha önceki dönüşü sırasında koruyucu bir rol üstlenmiş, çıkış noktalarında danışmanlık hizmeti sunmuştu.

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme örgütü, Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Suriye, geri dönecekler için kesinlikle güvenli değil” ifadesini kullanmıştı.

Örgütün Ortadoğu Bölümü Direktörü Lama Fakih, “2017 ve 2021 yılları arasında Lübnan ve Ürdün’den Suriye’ye dönen mülteciler, Suriye hükümeti ve hükümetle ilişkili milis güçlerin elinde ağır insan hakları ihlallerine ve cezalara maruz kaldı” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, bu yılın başında açıkladığı kapsamlı af yasasında, 11 yıl süren iç savaş sırasında Suriye’den kaçan vatandaşların işlediği suçları da af kapsamına almıştı.

Suriyeli yetkililer, zorunluk askerlik hizmetinden kaçanlar için de şartların gevşetildiğini bildirmişti. Genç erkeklerin Suriye’den kaçma sebeplerinin başında zorunluk askerlik hizmeti geliyordu.

Ancak hak örgütleri ve diplomatlar, bu garantilerin yeterli olmadığı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Suriye Komisyonu, Eylül ayı raporunda, Suriye’nin hala geri dönenler için güvenli bir ülke olmadığını kaydetmişti.

VOA tarafından geçilen Lübnan Suriyeli Mültecileri Ülkelerine Göndermeye Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Lübnan Suriyeli Mültecileri Ülkelerine Göndermeye Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Lübnan Suriyeli Mültecileri Ülkelerine Göndermeye Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.