“Kanserden Korunmada 10 Önemli Husus”

“Kanserden Korunmada 10 Önemli Husus”

ABONE OL
21:58 - 01/01/2024 21:58
“Kanserden Korunmada 10 Önemli Husus”
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 1998 – 2004 dönem mezunu olan, 2005 – 2009 yıllarında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Uzman Aile Hekimi olarak görev yapan, 2006 yılında 3 ay Sudan’da gönüllü doktorluk ve şu anda Konya/Ereğli Devlet Hastanesinde, uzman Aile Hekimi olarak görev yapan, sosyal-sorumluluk projelerinin yılmaz savunucusu, engelli dostu, Dr. Serdal Kanuncu çağımızın illet hastalığı olan kanserden korunmada 10 önemli husus konusunda aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.

6 ŞUBAT DEPREM MAĞDURU!
Antakya Merkez 1 No’lu Aile Sağlık Merkezinde aile hekimi olarak yaptığı dönemde çalışan Serdal Kanuncu uygunsuz rapor hazırlamayı reddettiği için, bir hasta tarafından geçmiş dönemde şiddete maruz kalmıştı. Kanuncu, Ereğli’de doktorluk yaparken insanlar ile iyi ilişkiler kurmasından dolayı, Ereğli’den memleketi Antakya’ya gitmesi Ereğlililer üzerinde üzüntü yaratmıştı.
6. Şubat’ta yaşanan asrın felaketi depreminde görev yaptığı hastahane ve yaşadığı evi göçen, daha önce görev yaptığı Konya/Ereğli ‘de vatandaşların kendisine kol kanat gerip davet etmeleri sonucu tekrar Ereğli’ye gelip Devlet Hastanesinde göreve başlar. Dr. Serdal Kanuncu, “Antakya’dan ayrılsam da gönlüm orada” diyerek duygularını dile getirmişti.

Vosvos araç tutkunluğu ile de bilinen Serdal Kanuncu, aynı zamanda bir Müslüm Gürses hayranı olarak çevresinde tanınmaktadır. Ayrıca müzik enstrümanlarından keman çalarak müziğe olan ilgi ve tutkusunda sürdürmektedir.

Mesleğinde bir hayli başarılı olan doktor arkadaşım Serdal Kanuncu’nun kanserle mücadelede 10 önemli noktaya dikkat çekti. Engelli dostu, yardımsever yürekli, Doktor Kanuncu’nun konuyla ilgili önemsediğim açıklamasını sizlere aynen paylaşıyorum.

“KANSERDEN KORUNMADA 10 ÖNEMLİ HUSUS”

1-PSİKOSOSYAL STRES
Kanserde stresin ve sosyal sorunlarımızın ne kadar önemli olduğu artık iyice anlaşılmaya başlandı. Stresli, kaygılı veya herhangi bir ruhsal sorunu olan insanların bağışıklığının düşerek tüm hastalıklara davetiye çıkarttığı özellikle de kanserden koruyan hücrelerin işlevini bozarak kanserin oluşum mekanizmalarını kolaylaştırdığını biliyoruz. Sadece kanserin oluşum evresinde değil aynı zamanda kanserin tedavi sürecinde psikososyal stresten uzak olmanın tedavi sürecini hızlandırdığını görüyoruz. Bu yüzden ruhsal anlamda kendilerini iyi hissetmeyen insanların psikiyatr ile görüşmelerinde yarar vardır.

2-BESLENME (GDO VEYA PAKETLENMİŞ GIDALAR)
Günümüzde sağlıklı beslenmenin vücudu diri tuttuğu artık aşikâr bir gerçek, özellikle şekerden uzak (çünkü şeker kanserojendir), yeşil taze sebze ve lifli gıdalar ve antioksidanlar ilk sıralarda olmak üzere organik gıdaların tüketilmeye çalışıldığı bir beslenme tarzı sadece kanserde değil tüm hastalıklarda bizi koruyacak en önemli silahlarımızdan biridir. Genetiği değiştirilmiş gıdalar ve paketlenmiş gıdaları ise sağlıklı olmadıkları yani daha doğru bir ifade ile insan biyolojisine uygun tasarlanmadıkları gerekçesi ile önermiyoruz. Bunların yerine temin edebilirsek eğer organik gıdaları tüketmek daha uygun olacaktır.

3-SPOR
Spor, bedensel ve ruhsal sağlığın vazgeçilmezidir. Düzenli spor yapan bir insanın bağışıklığı oldukça güçlü kalacağı için tüm hastalıklara karşı bir koruma mekanizması oluşturacaktır. En basit örnekle spor yapan kişinin kilo sorunu olmayacağı için, kendini ayna karşısında daima iyi görecektir ve özgüven sorunu yaşamayacaktır, obeziteden uzak zinde bir yaşam aynı zamanda vücudumuzu kansere karşı koruyan hücreleri de güçlendirecektir. Düzenli fiziksel egzersiz sağlığın olmazsa olmazlarından biridir.

4-TÜTÜN ÜRÜNLERİ
Sigara ve nargile gibi tütün ürünleri kanserojendir. ” Arada sırada içiyorum” şeklindeki yaklaşımları tıbben kabul edemiyoruz, hiç kullanmamakta ve hatta pasif maruz kalmamakta yarar vardır. Sigara içmeyip sadece nargile içerek tütün kullanımını masumlaştırdığını sanan bir kitle var ki onlar da sanırım yanıldıklarının farkındalar. Bu konuda unutulmaması gereken özel bir durum da tütün kullanan ebeveynlerin çocuklarına rol model olabileceği.

5-ALKOL
Başta karaciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığa sebep olan diğer ciddi bir sorunumuz ise alkoldür. Alkolün kullanılmaması sağlık açısından esastır. Alkollü bir vücutta bağışıklıktan neredeyse söz edilemez.

6-BAĞIŞIKLIK
Bağışıklık sistemi insanın yaşamındaki en önemli organıdır. Bağışıklık sisteminin kandaki demir oranı, vitamin B12 seviyesi, tiroid hormon seviyesi, çinko düzeyi, D vitamini gibi birçok komponenti vardır. Kandaki vitamin, hormon ve minerallerin değişikliğe uğraması sonucu bağışıklık sistemi etkilenecektir ve hastalıklar kaçınılmaz hale gelecektir. Bağışıklığın en önemli komponentlerinden biri de kişinin ruh sağlığıdır.

7-AŞILAR
Bebeklik, çocukluk, gençlik, erişkinlik ve yaşlılık döneminde vurulması gereken aşılar vardır ve aşılar vücudun sağlığının neredeyse sigortasıdır. Özellikle hepatit B’nin karaciğer kanseri yapacağı ve Human Papilloma Virüs’ün servix (rahim ağzı) kanseri yapabileceği bilinmektedir; bu iki virüsün de aşısı mevcuttur.

8-UYKU
Bebekliğimizden itibaren edineceğimiz uyku düzeni vücudumuzun bağışıklık sisteminin parçalarından biridir; düzensiz veya yetersiz uyuyan birisi veya kaliteli bir uykuya sahip olmayan birisi için sağlıklı bir vücuttan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Uyku, bağışıklık sistemi ve antikanser sistemimiz zincirin halkaları gibidir.

9-YOKSULLUK
Her zaman tartışma konusu olan bir soru cümlesi bize her şeyi anlatabilir; “yoksulluk mu kanseri artırır, yoksa kanser mi yoksulluğu artırır?”.

10-ÇEVRE SAĞLIĞI
Çevremizde egzoz gazından, kuaförde kullanılan boya maddelerine, fabrika bacalarındaki dumandan derelere akıtılan atıklara kadar birçok kanserojen ile karşılaşmak mümkün. Nitelikli bir belediyecilik hizmeti çevre sağlığını öncelemelidir. Bu maddede kamu kurumlarına oldukça fazla görev düştüğünü hissedebiliyoruz.

Not: Kanserden korunma ile ilgili maddeler uzatılabilir ve madde içerikleri genişletilebilir.
Dipnot: Kanser ile ilgili aile genetiği de oldukça önem taşır. Korunma yollarından biri de kanser taramalarını zamanı geldiğinde yaptırmaktır, bu konuda KETEM, Aile Sağlığı Merkezleri veya Hastanelerden bilgi alınabilir.

Uzm. Dr. Serdal Kanuncu
Aile Hekimliği Uzmanı
[email protected]

ha-ber.com/Haber: Ali Akdemir

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.