Kahvenin dünyası Avrupa Birliği yasalarıyla yeniden düzenleniyor

Kahvenin dünyası Avrupa Birliği yasalarıyla yeniden düzenleniyor

ABONE OL
16:20 - 25/03/2024 16:20
Kahvenin dünyası Avrupa Birliği yasalarıyla yeniden düzenleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Ormansızlaşma Yönetmeliği (EUDR), şirketlerin ormansızlaşmaya katkısı olmadığını kanıtlayamaması durumunda 30 Aralık 2024’ten itibaren kahve gibi bazı ürünlerinin satışını yasaklama kararı aldı.

Yeni kurallar yasadışı ağaç kesimi riskini azaltmayı amaçlıyor. Kurallar ayrıca kakao, kahve, soya, palmiye yağı, ahşap, kauçuk ve sığırlarda uygulanacak yeni doğa koruma maddelerini de içeriyor.

Bu ürünleri Avrupa’da satmak için büyük şirketlerin, ürünlerin 2020’den bu yana ormanların kesilmediği topraklardan geldiklerini gösteren kanıtlar sunması gerekecek.

Daha küçük şirketlerin ise bunu Temmuz 2025’e kadar yapması gerekiyor.

Ormansızlaşmanın, fosil yakıtlardan sonra ikinci en büyük karbon emisyonu kaynağı olduğu biliniyor.

Dünya Yaban Hayatı Fonu’nun 2021 raporuna göre Avrupa, 2017 yılında ithalattan kaynaklanan ormansızlaşmaya katkı miktarında Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı.

Global Canopy politika direktörü Helen Bellfield, Associated Press’e verdiği bir röportajda, iyi uygulandığı takdirde EUDR’nin bu durumu azaltmaya yardımcı olabileceğini, özellikle de ürünlerin nereden geldiğini takip etmek için daha sıkı standartların “yeni normal” haline gelmesi durumunda çevresel olumsuzlukların azaltılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Yasanın yaratacağı boşluklar da tartışılmaya devam ediyor.

Şirketler, ormansızlaşmayı azaltmadan, yeni gereksinimleri karşılamayan ürünleri başka pazarlarda satabilirler.

Sistem potansiyel olarak pahalı verileri sağlayamayan binlerce küçük çiftçiyi dışarıda bırakılabilir.

Bellfield, bunların çoğunun ülkelerin ve şirketlerin yeni yasalara nasıl tepki vereceğine bağlı olduğunu söyledi. Ülkelerin, ihracatlarının izlenebilir olmasını sağlayacak ulusal sistemler kurarak küçük çiftçilere yardımcı olması öneriler arasında yer aldı.

Etiyopya’da yetiştirilen kahve siparişleri şimdiden düştü. Peru, Amazon ise yetişen kahve ve kakao için gerekli bilgiyi sağlama kapasitesinden yoksun.

Vietnam çiftçileri, ormansızlaşmayı durdurmaya yönelik daha sıkı Avrupa yasaları nedeniyle kahve ticaretinin yeniden düzenlenmesinden fayda sağlamayı umuyor.

1990’larda, yüksek küresel fiyatlardan yararlanmak için bir milyon hektardan fazla kahve eken binlerce Vietnamlı çiftçi, 2000 yılına gelindiğinde Vietnam’ı, ihracat gelirinin onda birini kahveden sağlayan, dünyanın ikinci büyük kahve üreticisi konumuna taşıdı.

Bu Vietnam’da, artan kuraklıklar ve azalan yeraltı suyu seviyeleri ile ilişkilendiriliyor.

“Kalite ve fiyat artacak, kazananlar ve kaybedenler olacak”

Vietnam’ın bu pazarı kaybetmeyi göze alamayacağı vurgulanırken, kahve ihracatının yüzde 40’ını oluşturan Avrupa, kahvenin en büyük pazarı.

EUDR’nin onaylanmasından altı hafta sonra Vietnam Tarım Bakanlığı, kahve yetiştirilen illeri geçişe hazırlamak için çalışmaya başladı.

O zamandan beri, mahsullerin nerede yetiştirildiğine ilişkin bir veri tabanını ve bu bilgiyi izlenebilir hale getirecek mekanizmaları içeren ulusal bir plan başlattı.

Ağustos 2023 tarihli Tarım Bakanlığı bildirisine göre, Güneydoğu Asya ülkesi uzun süredir daha sürdürülebilir tarım yöntemlerini destekliyor ve EUDR gibi yasaları “kaçınılmaz bir değişiklik” olarak görüyor. Tarım bakanı Le Minh Hoang’a göre EUDR böyle bir dönüşümü hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Vietnamlı çiftçiler fiyatların ve kalitenin artacağını düşünüyor.

Vietnam’ın, kahvenin yaklaşık yüzde 85’ini üreten yaklaşık yarım milyon küçük çiftçisinin, çiftliklerinin ormansızlaşmaya neden olmadığını gösteren verileri toplayıp sunabilmesini sağlamak hala bir zorluk.

Global Canopy’den Bellfield, dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya’nın daha iyi bir konumda olduğunu, çünkü kahvenin ormanlardan uzaktaki tarlalarda yetiştiğini ve nispeten iyi organize edilmiş bir tedarik zincirine sahip olduğunu söyledi.

EUDR, daha az hazırlıklı tedarikçilere daha fazla zaman vererek endişelerini kabul etti ve Avrupa’nın, küçük toprak sahiplerinin ve yerli toplulukların ihtiyaçlarına “özel dikkat göstererek” “geçişi mümkün kılmak” için etkilenen ülkelerle birlikte çalışacağını söyledi.

2028’deki incelemede küçük çiftçiler üzerindeki etkiler de incelenecek.

ABD Tarım Bakanlığı raporuna göre kahvenin toplam ihracat gelirinin yaklaşık üçte birini oluşturduğu Etiyopya, yasaya tepki vermekte yavaş davrandı. Etiyopya Kahve İhracatçıları Birliği başkanı Gizat Worku, Şubat 2024’te uygulamaya konulan ulusal planın, milyonlarca küçük çiftçiden gerekli verilerin nasıl toplanacağı ve bu bilgilerin alıcılara nasıl sağlanacağı konusundaki temel sorunu çözemediğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Kahvenin dünyası Avrupa Birliği yasalarıyla yeniden düzenleniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kahvenin dünyası Avrupa Birliği yasalarıyla yeniden düzenleniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kahvenin dünyası Avrupa Birliği yasalarıyla yeniden düzenleniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.