KADES’e Mahkeme Kararıyla Kürtçe Eklendi

KADES’e Mahkeme Kararıyla Kürtçe Eklendi

ABONE OL
15:01 - 03/06/2022 15:01
KADES’e Mahkeme Kararıyla Kürtçe Eklendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İçişleri Bakanlığı’nın şiddete ya da tacize uğrayan kadınların ve çocukların, güvenlik güçlerine tek tuşla ulaşabilmesi için geliştirilen Kadın Destek Uygulaması’na (KADES), mahkeme kararıyla Kürtçe dil seçeneği de eklendi. Kadın örgütleri kararın ayrımcılığı ortadan kalkdırdığını savunurken KADES’in tek başına yeterli olmadığı görüşünde.

İçişleri Bakanlığı, 7 Mart 2021’de kadına ve çocuklara yönelik şiddetin kolluk güçlerine bildirilmesi ve engellemesi için Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ni (KADES) kurdu. Şiddet riski olanların bu hatta ulaşabilmesi için bir mobil uygulama geliştirilirdi. KADES uygulamasının Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce, Rusça ve Fransızca dillerinde hizmet vermesi, tartışmaları beraberinde getirdi.

Bunu üzerine Diyarbakır Barosu, uygulamaya Kürtçe’nin de eklenmesi için İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. İçişleri Bakanlığı, 60 günlük cevap verme süresi boyunca yanıt vermeyince, avukatlar Ankara 15’inci İdare Mahkemesi’ne kararın iptali istemiyle dava açtı. Davaya bakan Mahkeme Heyeti, İçişleri Bakanlığı’nın kararını iptal etti.

“Mahkeme Kürtçe’nin eklenmesine karar verdi”

Dava süreciyle ilgili VOA Türkçe’ye bilgi veren Avukat Çiğdem Sevimli, mahkemenin kararı iptal etmesinin ardından, Kürtçe’nin eklenmesine de karar verdiğini söyledi. Sevimli, mahkemenin gerekçeli kararını şöyle özetledi: “Mahkeme kararın gerekçesinde ‘Türkiye’de yaşayan Kürtler’in sayısına bakıldığı zaman onların da bu uygulamadan azami ölçüde yararlanması gerektiği açıktır’ dedi. Dolayısıyla bu kişilerin bu uygulamadan ve bu hizmetin dışında tutmak kamu menfaatine aykırıdır diyerekten İçişleri Bakanlığı bu işlemi iptal etti ve aslında ‘Uygulamaya Kürtçe dilini de eklemelisin’ diyor.”

Avukat Sevimli, kararın ardından uygulamaya Kürtçe seçeneğinin eklendiği bilgisine ulaştıklarını da söyledi. Ancak telefonlara henüz Kürtçe dil seçeneğini içeren yeni güncelleme gönderilmedi. Geçen hafta Diyarbakır’a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uygulamaya Kürtçe’nin ekleneceğini söyledi.

Avukat Sevimli, kararın tek başına şiddetle mücadele için yeterli olmamasına rağmen ayrımcılığı ortadan kaldırdığını söyledi. KADES’in Türkiye’de yaşayan yabancılar için de yararlı olacağını savunan Sevimli, “Karar tek başına hiçbir sorunu çözmez elbette. Şiddeti önleme fonksiyonu yüksek bir uygulama ama pratiği ne kadar iyi, o ayrı bir tartışma konusu. Geliştirilmesi mümkün ve önleyici fonksiyonu olan bir uygulamada Kürt kadınlarının hariç tutulması temel bir ayrımcılık doğuruyordu. Türkiye’de yaşayan bütün kadınlara seçenek sunuluyordu. Burada hariç tutulan Kürt kadınlarıydı, onlar için de avantajlı bir durum. Ana dilde bir hizmet alabilecekler. Bu yönüyle de ana dilinin dışında başka dil kullanmak istemeyenler için yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

“Sadece KADES yetmez”

Kadına yönelik şiddet, cinsel istismar gibi konularla mücadele çalışmaları yapan KAMER Vakfı’nın Başkanı Nebahat Akkoç, KADES’in kadınlar için son derece önemli bir uygulama olduğunu söyledi. KAMER’in de kadınlara KADES’i kullanmalarını önerdiğine vurgu yapan Akkoç, KADES’ten bütün kadınlar yararlanamadığını belirtti.

Akkoç, uygulama ile ilgili çekincelerini şöyle dile getirdi : “Öncelikle KADES kullanabilmeleri için kadınların birer akıllı telefonu olması lazım. Sonra da Türkçe, Arapça, Farsça ya da İngilizce okuryazar olmaları lazım. Arapça uygulamada olsa da Türkiye’deki Suriyeli kadınların pek çoğu okuryazar değil ve akıllı telefonları yok. En başından itibaren KADES programına Kürtçe dahil edilmedi. Milyonlarca Türkçe bilmeyen Kürtçe konuşan kadın yok sayıldı. Çok ayrımcı bir yaklaşım bu. KAMER’in ‘kapalı yaşayanlar’ ya da ‘karanlıkta kalanlar’ olarak tanımladığı milyonlarca kadın var. Eğitim hakkını kullanamayan, yoksul, yurttaşlık haklarını bilmeyen, yasalardan habersiz, savunmasız kadınlar. Akıllı telefonları yok ve herhangi bir dilde okuryazar değiller. KADES’in onlara hiçbir yararı yok ve olmayacak.”

Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Tülay Pamukçuoğlu, Kürtçe’nin olmamasının ayrımcılık hissi yaratıldığını söyledi. KADES’e Kürtçe dil seçeneğinin eklenmesinin önemli olduğunu ifade eden Pamukçuoğlu, “Türkçe bilmeyen çok sayıda kadın var. Bu kadınlar da ararsa dertlerini rahatlıkla ifade edebilir. Bir diğer önemli husus, göçmen Kürtler’in çoğu Türkçe veya başka bilmiyor. Nasıl Arapça entegrasyon olarak sunuluyorsa Suriyeli Kürtler’e de sunulmalı” diye konuştu.

400 bin ihbar

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 26 Mayıs 2022 itibarıyla, uygulama 3 milyon 700 bin kadın tarafından indirildi ve yaklaşık 400 bin ihbar alındı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 5 olan dil seçeneğinin İspanyolca, Almanca, Özbekçe, Kırgızca ve Kürtçe’nin eklenmesiyle 10’a çıkarılacağı belirtildi.

VOA tarafından geçilen KADES’e Mahkeme Kararıyla Kürtçe Eklendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. KADES’e Mahkeme Kararıyla Kürtçe Eklendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan KADES’e Mahkeme Kararıyla Kürtçe Eklendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.